Китай ли праща хакери срещу „Гугъл“ и дисидентите?

Таня Бренигън

Добре известни правозащитници в Китай и тибетски активист за човешките права в САЩ разкриха, че е било прониквано в пощите им в Gmail. Те заявиха това, след като „Гугъл“ съобщи за масирана кибер атака срещу активисти и за други незаконни прониквания в имейл адреси, но подчертаха, че проблемът има доста по-дълга предистория. Някои хора в Китай казаха, че многократно са били подлагани на хакерски атаки и хвърлиха вината върху властите.

Един от най-известните съвременни художници в Китай Ай Вейвей заяви, че преди два месеца е забелязал проблеми с електронната поща. Преподавателят по право и адвокат по човешките права Тън Бяо и активистката Дзън Цзинян, съпруга на намиращия се в затвора дисидент Ху Цзя, казаха, че електронните им пощи са били обект на хакерски атаки още през 2007 г. Те разбрали, че това се е случило отново, когато проверили имейл адресите си след изявлението на „Гугъл“. Говорителката на китайското външно министерство Цзян Ю обаче каза на пресконференция в Пекин: „Китайските закони забраняват всякакви форми на кибер атаки, включително хакерски действия.“

„Гугъл“ заяви във вторник, че хакери са проникнали донякъде в две електронни пощи при атаката през декември. Има информация, че фирмата се е свързала с притежателите на пощите. 20-годишната американска студентка Тъндзин Селдън, чиито родители са изгнаници от Тибет, каза, че „Гугъл“ е проверила нейния компютър и е потвърдила, че е имало проникване. „Имейл адресът ми вероятно е бил обект на хакерска атака, защото съм тибетска активистка“, заяви тя.

„Гугъл“ каза, че разследването й е показало също, че трети страни редовно са прониквали в електронните пощи на десетки потребители на Gmail в САЩ, Китай и Европа, които са същевременно защитници на човешките права в Китай. Това е станало не чрез проникване в нейната инфраструктура, а вероятно чрез измамнически имейли или вреден софтуер, изпратени на компютрите на потребителите.

Ай, който помогна в проектирането на стадиона „Гнездото“ за Олимпийските игри, беше подложен на натиск от властите, след като поде инициатива да направи преброяване на всички загинали деца при срутването на училищата им при земетресението в Съчуан през 2008 г. „Преди два месеца разбрахме, че някой е приникнал в пощата ни в Gmail (за разследването в Съчуан) и е прехвърлял имейлите ни, така че всичко, което сме получавали, е отивало при тях“, каза той. „Разбира се, променихме паролата, но по-късно пак имахме проблеми“, обясни той.

Ай заяви, че е проверил имейл адреса, след като забелязал други форми на вмешателство, но не бил изненадан, когато установил проблема, защото хора, занимаващи се със защита на човешките права в Китай му казали, че това е обичайна практика. Макар че няма как да разбере със сигурност, той предполага, че отговорните за това „трябва да са същия тип хора“, които наскоро посетили банката му – правителствени служители по сигурността. „Благодарение на опита си със Съчуан започнах да разбирам много ясно характера на властите тук. Те са готови на всичко – да подслушват телефона ви… Всъщност никога няма да сбъркате, ако ги обвините за каквото и да било, защото те вършат всичко“, добави той.

Дзън каза, че нейната електронна поща многократно е била обект на хакерски атаки. „Проверих я вчера и установих, че всичките ми имейли са били копирани на друг имейл адрес, който не ми е познат. Мисля, че властите трябва да са направили това, защото не съм толкова интересна, че да привлека други хакери“, заяви тя.

Тън, който се е занимавал с голям брой деликатни дела и често се изказва открито по въпроси за правата на човека, заяви, че не бил изненадан, че е станал мишена на атаки. „През септември и октомври 2007 г. някой използваше пощата ми в Gmail, за да изпраща на други хора имейли с приложения, съдържащи вируси. По-късно вече загубих достъп до пощата в Gmail, която бях използвал три години. Трябваше да се откажа от този имейл адрес и регистрирах нов“, каза той. „Този път… установих, че всичките ми имейли са били препратени към (друг) адрес. Разбира се, нямам доказателства да кажа кой е направил това, но мисля, че само правителствената служба за сигурност се интересува от адвокати по правата на човека“, заяви той.

„Пощата ми в Gmail беше атакувана от хакери пет пъти. Сложих си по-силна парола, след което имейлите ми бяха препратени към имейл адрес, който никога не съм виждал“, обади се друг известен активист – Яо Яо. Не е ясно как е било извършено проникването в електронните пощи, но през последните години съдържащите вреден софтуер имейли, изпращани на правозащитници, чужди медии и други лица в Китай, стават все по-усъвършенствани. През октомври сътрудници на няколко чужди медийни организации в Китай получиха внимателно подготвени съобщения с приложения, съдържащи вреден софтуер.

По-рано миналата година изследователи от университета в Торонто казаха, че са разкрили огромна електронна шпионска мрежа, чиито мишени изглежда са били посолства, медийни групи, неправителствени организации, международни организации, външни министерства и офисите на лидера на тибетското движение в изгнание Далай лама. Компютрите били заразени, когато потребителите отваряли препратки в имейли или документи, прикачени към тях. Екипът заяви, че „Призрачната мрежа“, проникнала в хиляди компютри и откраднала документи, очевидно била контролирана от компютри в Китай. Те обаче добавиха, че не могат да установят кой стои зад нея.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.