Цветелина пусна винетките, най-после. Загубите кой ще покрие?

С 18 дни закъснение след началото на новата година консорциумът „Разпространение на винетни стикери“ между СИБанк и „ВИП секюрити“ обяви, че пуска в продажба винетките. Шефът на “ВИП Секюрити” се хвали, че свършил за 5 дни работа, която отнема месеци.

Но винетките, вместо да се продават от средата на декември, се продават от 18 януари. Тези 18 дни са равни приблизително на 7 млн. лева непродадени винетки, дори и на повече, защото точно това е периодът, в който се търсят най-много. Защото много хора нямат годишни винетки, които важат до края на януари, а купуват седмични и месечни. И точно те караха през тези 18 дни без винетки. КАТ не глобяваше, с неофициална заповед, защото винетките не се разпространяваха, по неясни причини. Съдът бил виновен, обжалвали били и т. н. Това се знае отдавна, няма оправдания за закъснението.

Излезе, че премиерската другарка в живота Цветелина Бориславова, шеф и съсобственик на СИБанк, която спечели търга за винетките, ще се запомни с това – бъркотия, няма винетки, пускат ги със закъснение. Няма значение дали и доколко тя лично е виновна. Оказва се че администрацията на премиера Борисов обърка работата и нанесе щети на държавата с поръчка, която е спечелена от неговата Цветелина. Ако това беше друга държава, медиите щяха да го разсипят. Тук медиите дискретно поднасяха информация, че има проблеми с разпространението на винетките.

Въпросът е – кой ще плати загубите и ще разследва ли някой за тая престъпна небрежност на държавната администрация и частния консорциум? Прокуратурата може да се самосезира и да направи проверка. Но май и прокуратурата като медиите укрепва народната власт, ръководена от нашия пръв партиен и държавен ръководител Бойко Борисов.

Обединението на банката на Цветелина спечели търга за продажба на винетките с най-ниска цена – 4.75% комисиона. На 2 млн. винетки това прави около 10 млн. лева. Дребна работа, ще каже някой. Дребна ли? СИБанк на Цветелина Бориславова е поела всички държавни плащания – глобите на КАТ и МВР, социални осигуровки, такси по границата и др. Пунктовете й са навсякъде. Отвсякъде текат пари, такси, комисиони.

И на тази банка шеф и акционер с 1/5 е Цветелина Бориславова. Кога и как е станала – не е ясно. И никой не пита. Но не стига, че тази банка печели търг за държавна поръчка (това конфликтът на интереси тук за нищо го нямат, то се видя с Желева), ами и става бъркотия с винетките и всички мълчат. Егати държавата, наистина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.