Защо блокират границата гръцките фермери

Гръцки фермери в сблъсък с полицията в Пирея. Снимка: АП/БТА

От няколко дни по пътищата в Гърция се появиха първите трактори, а за началото на февруари протести са планирани и от Федерацията на държавните служители и комунистическия синдикат ПАМЕ. Възможно е Общата конфедерация на труда също да се присъедини към тях. Фермерски блокади има на различни места в Гърция, а с малки изключения основните национални пътни артерии от петък насам са напълно затворени.

Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити. „Нещата могат да станат още по-сериозни и да се усложнят, ако не се подходи правилно“, признава аграрният министър г-жа Катерина Бадзели. Това, което тревожи правителството, е отчаянието, обзело безработните, временно заетите младежи, фермерите и финансово притеснените домакинства, което може да доведе до социален взрив.

Правителството в Атина се опасява от социални взривове и неконтролируеми протести в близките седмици, които вече започнаха да ескалират. Опасенията идват най-вече от факта, че подобно напрежение би могло да изложи на опасност и даже да осуети прилагането на новата програма за стабилизиране и растеж на икономиката.

Г-жа Бадзели не изключи възможността да посети фермерските блокади, ако протестиращите поискат среща с нея. Аграрното министерство вече е заделило около 400 млн. евро за 2010 г., предназначени за обезщетения, добавки и помощи за фермерите. Компетентни източници казват, че германците харчат за фермерите си около 200 млн. евро, а французите – 500 млн. евро. Парите, които Гърция харчи са много повече, ако към тях се причисли и сумата, която страната внася в ЕС за наложените й санкции.

Сумата за тези санкции се движи между 100 и 250 млн. евро на година. А тези средства биха могли да бъдат раздадени на фермерите, изтъкват същите източници. Аграрното министерство тайно договаря с фермерите исканото от тях увеличаване на доходите до 15 хил. евро за всеки земеделски производител, което означава разходи в размер на 21 млрд. евро за всички фермери.

Такива пари г-жа Бадзели едва ли може да поиска от празната държавна хазна, при това в момент на галопираща безработица в страната. Още повече, че тя си дава сметка, ча ако радикално не бъде променен начинът на производство, пласмент и регулиране на цените на земеделските продукти, такива помощи биха могли да имат само временен ефект.

Междувременно Върховният съд на Гърция се произнесе в полза на фермерите, като постанови облекчения за рефинансиране на дълговете им и за отпускане на краткосрочни кредити от Аграрната банка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.