Германия – социалната министърка дразни колегите си със 7 деца

Урсула фон дер Лайен. Снимка: личен сайт

Когато говорим за Урсула фон дер Лайен, най-дразнещото за някои представители на нейната консервативна партия, е, че тя притежава онова, което в модерната Европа се възприема като безупречни акредитивни писма, поне в очите на консерваторите, а именно – тя е омъжена, всяка вечер си казва молитвата и има 7 деца.

Така че когато популярната министърка на труда и социалните грижи на Германия решава да отпусне субсидии на бащите, за да могат да се грижат за децата си, или пък потупва задните си части, когато мюнхенският вестник „Зюддойче цайтунг“ я пита коя част от тялото на един мъж привлича най-напред погледа й, човек трудно може да я атакува за нещо.

Петер Рамзауер от баварската партия Християнсоциален съюз, която заедно с християндемократите на Меркел управлява страната, обаче се опита да атакува министърката, като се оплаква, че мъжете не се нуждаят от „практически курс как да сменят пелени“. Мария Айхорн, дългогодишен член на парламента на Бавария, пък предупреждава, че министърката излага на опасност самата институция на брака.

Но Урсула фон дер Лайен, която е на 51 години, не взима навътре критиките и продължава да говори за семейството си. Тя разказва как е станала доктор по медицина и как кариерата й не е спряла заради майчинството. Тя говори и за съпруга си, професор по медицина, който работи на половин ден от години, за да бъде по-близо до децата им, които сега са на възраст от 10 до 22 години.

В една страна, в която статистиката показва, че жените имат средно по 1,38 деца и в която само 6% от майките се връщат на работа на пълен работен ден след раждането на второто си дете, Урсула фон дер Лайен, която първо беше министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта, преди да поеме министерството на социалните грижи и труда, разбива на пух и прах всички тези схващания.

„Не мога да съществувам в Германия“, казва тя в интервю. Когато мобилният й телефон звъни по средата на интервюто, тя го вдига и уверява една от дъщерите си, която я търси, че е на половината път към дома. После показва и любимия си коледен подарък – снимка-колаж на нейните четири дъщери, трима синове, на съпруга й и на коня й.

Вече е традиция посветили се на кариерата си майки да се опитват да разбият табутата, които са толкова стари, колкото е и самата Германия. „Супермамче“, „Майка на нацията“, „Семейна революция“, така германските вестници озаглавяват статиите си, посветени на министърката.

Някои вестници обаче насочват вниманието си върху обкръжението на министърката. Те припомнят, че баща й е бил премиер на Долна Саксония. Така че парите никога не са били проблем за нея. Тя винаги е имала жена, която да чисти дома й, както и бавачка за децата си, така че тя никога не е трябвало сама да върти собствения си дом, твърдят някои раздирани от завист съпартийци на Урсула фон дер Лайен.

Някои феминистки пък намират министърката за доста скучна. „Онази жена“, казват те за нея. Но Урсула фон дер Лайен, както изглежда, се ползва с широката подкрепа на германската средна класа, която вече не може да си позволи жената в семейството да си стои в къщи, за да гледа децата си.

Преди всичко Урсула фон дер Лайен твърди, че няма съмнения, че Германия би била по-добре, ако повечето жени бяха като нея. „Знам, че съм добра майка“, казва министърката с усмивка. Но тя не винаги е била толкова уверена. Не и по времето, когато е имала само три деца и е работела на половин работен ден като лекар, в района на детската градина в село в Северна Германия, затваряща врати в 1 часа следобед.

По онова обаче съпругът й спечелил стипендия в университета в Станфорд. Семейството се преместило в Калифорния за четири години, носейки със себе си емоционален багаж. „Пристигнахме от Германия, пропити от чувството за вина“, спомня си министърката. „Аз бях притеснена от това, че съм лоша майка. Съпругът ми се притесняваше дали няма да му се наложи да работи още повече“, разказва тя.

Годините, прекарани в Калифорния, където Урсула фон дер Лайен учи икономика на здравеопазването и беше изследовател в университета в Станфорд, станаха повратна точка за нея. „Това беше първият път, в който не бях критикувана за това, че бях майка, която иска да работи, или пък затова, че съм работеща жена, която има деца“, казва министърката. „Даже напротив, отношението към мен в Америка беше следното: Имате деца, това е страхотно. Сега се захващайте с работа, защото трябва да плащате таксата за колежа им“.

„Почувствах се така свободна“, признава Урсула фон дер Лайен. Толкова свободна, че решава да роди още четири деца, а през 2001 г. даже да влезе в политиката. Година по-късно тя става министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта в родната си провинция Долна Саксония.

През 2005 г. канцлерката Ангела Меркел я прибира в Берлин. Урсула фон дер Лайен се превръща тогава в национална звезда, като изпреварва в партията си мнозина, които години наред са си мечтали за подобен скок в кариерата. Оттогава Урсула фон дер Лайен положи усилия да преобрази страната си по свой собствен модел. Ако Германия не работи в услуга на образованите жени, които искат да имат едновременно деца и кариера, то тези жени ще трябва да напуснат Германия.

„Когато сигналът е: Ако имате деца, вие сте извън играта, то тогава жените, които искат да работят, имат две възможности: Или да имат деца, или да емигрират“, казва министърката. Тя се надява, че сега е успяла да предотврати изтичането на женски мозъци от Германия. „Нещата се променят драматично. Когато дъщерите ми пораснат, ще казват: „За какъв проблем става дума?“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.