„Либерасион“: Политическо погребение първа класа очаква Желева

Жан Катрмер*

Румяна Желева. Снимка: Разпространява се в интернет форумите

Българската кандидатка за европейски комисар за хуманитарната помощ Румяна Желева най-вероятно ще трябва да хване самолета обратно за София. Комисията за развитие на ЕП реши да се събере днес и да определи съдбата на Желева с тайно гласуване. Според европейски депутати и служители, с които се срещнах, това предвещава погребение първа класа за Желева*. Парламентарните групи, които искат скалпа на Желева (социалисти, либерали и демократи, Зелени и радикалната левица) са мнозинство в комисията, председателствана от представителката на Зелените от Франция Ева Жоли – техни са 16 от общо 30 гласа, ако някой не премине в другия лагер.

Ясно е, че Желева е най-вече жертва на желанието на Европейския парламент да напомни на Еврокомисията и на страните членки, че е решаващ фактор в европейската игра. Начинът, по който протече процедурата за българския кандидат комисар буди истинско безпокойство. Първо тя бе обвинена от български евродепутат либерал в конфликт на интереси заради притежание на акции в консултантската фирма „Глобал консулт“, а след като се оказа, че Желева е продала дела си за 3000 евро в средата на 2009 г., тя бе обвинена, че не е обявила това в декларацията за финансовото си състояние като евродепутат (от януари 2007 до юли 2009 г.), отбелязва авторът. И понеже това не е достатъчно, сега я упрекват в „некомпетентност“.

Че изслушването й миналия вторник бе катастрофално, е факт. Но в това отношение тя съвсем не е единствена. Бившият комисар за конкуренцията Нели Крус, която ще отговаря за цифровата икономика, беше забравила бележките си в колата и в продължение на три часа мънка жалко. Зле се представиха също литовският кандидат Алгирдас Шемета и малтиецът Джон Дали, а какво да кажем за европейския външен министър Катрин Аштън? Накратко, поне пет комисари от 27 (трима от ЕНП, 1 социалист и 1 либерал) се представиха слабо. Каквото и да се случи в комисията по развитието, председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу при всички случаи няма да има друг избор освен да поиска България да оттегли кандидатурата на Желева. В противен случай има опасност на 26 януари Комисията като цяло да не бъде одобрена.

Проблемът е, че България ще трябва да замени досегашната кандидатура с нова, може би мъж – министърът на отбраната. Така, благодарение на ЕП, броят на жените в 27-членната Комисия ще се намали от девет на осем. Въпросът е дали общественото мнение ще вникне в тази политическа игра. Има опасност обществеността да остане с впечатление, че за Европейския парламент некомпетентността не е с еднаква стойност при всички – ако си от десницата, тя е непростима.

Със съкращения по БТА

––––––––


* Б. р. – БТА беше съкратила от оригиналния текст изразът „политическо погребение първа класа“

*Авторът е кореспондент на френския вестник “Либерасион”в Брюксел. Поддържа на сайта на вестника собствен блог “Зад кулисите на Брюксел”, станал първият блог, носител на наградата за европейска журналистика “Луиз Вайс” през 2006 г.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.