Я, имало и по-подходящи от Желева. И защо тогава беше целият цирк?

Френският в. „Либерасион” написа за Желева, че я чака първокласно политическо погребение – още преди тя да подаде оставка. Този израз от статията беше съкратен от Българската телеграфна агенция. Но това, което БТА скри с пропагандни цели и за да не дразни правителството, се случва на практика.
Оставката беше единственият разумен ход на Желева. Нейното слабо представяне създаде проблем не на Бойко Борисов, а на Европейската комисия. Стана така, че некомпетентността на една българска министърка се превърна в континентален въпрос. Не искат да я гласуват, съответно – цялата комисия, тоест европейското правителство, щеше да пропадне.

В тази ситуация Цецка Цачева, председателка на българския парламент, се изказа пред медиите – „Новият комисар на България ще се казва Румяна Желева”. И обясни, че Желева се е представила „блестящо“. Откъде е паднала Цачева, не е ясно. Може би е жертва на пропагандата в българските медии?
Вестници като „Стандарт”, „Телеграф” и др. замазваха положението и след срамното й представяне усърдно започнаха да пишат, че правната комисия в Брюксел оневинили Желева, тя била чиста и т. н. В същото време цялата европейска преса гърмеше, че Желева е некомпетентна и блокира избора на комисията.

В списание “Икономист” излязоха унизителни за България коментари – “…българската номинация Румяна Желева сбъдва прогнозите, че ще се докаже като най-слабото звено в 26-членния екип.
…Желева бе запитана за ресора й – унизително минималистично ново звено, създадено да минимализира щетите, които тя би могла да нанесе – фокусиран върху международното сътрудничество и хуманитарната помощ. Тя показа мъгляви познания за горещи точки като Конго и Сомалия и лъчезарно предложи, че ще е щастлива да разговаря с „умерените талибани“ за разпределянето на помощи в Афганистан.”

Този срам за България го натресе премиерът Борисов. И след това го задълбочи със закани, че това е комплот на БСП, при очевидната неадекватност на своя избор.
А се оказа, че той е могъл да предложи по-адекватна кандидатура като Кристалина Георгиева от Световната банка. И защо беше целият цирк? Да пробутаме калпавата Желева. (“Има много по-трагични комисари”, каза Борисов – тоест, Желева е трагична, ама кво). Ако мине. И като не мина, пускаме компетентен кандидат. Да, ама срамът го браха всички българи.

Сега Борисов иска на инат да остави Желева външен министър, с което ще минира авторитета на правителството и България в международен план. А с последните публикации, че Желева е свързана с фирма на бившата ДС, това е направо скандално.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.