Ксеркс Борисов пред Термопилите на престъпния свят

Едвин Сугарев

Просто няма как да не направим тази асоциация. 300 престъпни лица тормозели обществото и страната ни – докладва вътрешният министър Цветанов пред националното съвещание на МВР, в което взеха участие и представители на прокуратурата и ДАНС. Премиерът Бойко Борисов напомни, че “срещу тези около 300 престъпни лица има поне 70-хилядна армия – служители на МВР, прокурори, съдии, дознатели и представители на най-различни комисии, като например комисията „Кушлев“.

С триста човека е останал спартанският цар Леонид на Термопилите – в тази най-безнадеждна и най-героична битка в човешката история – след като е разбрал, че съотношението на силите вещае безусловно поражение – и оставил воините да другите гръцки градове да се разотидат, а сам останал да брани теснината с триста спартанци – своята лична гвардия. Срещу него стоял персийският император Ксеркс, за числеността на чиито войски се носят легенди – но според съвремените историци реалистичния им брой е кръжал около тази средна цифра – 70 000. (Приблизително, разбира се. Иначе според Роберт фон Фишер са били 40 000, според Джулио Джианели 300 000, а според Херодот – повече от два милиона – което е практически невъзможно.)

Ксеркс се е надявал да помете на един дъх малочислените си противници, застанали като стена в най-тясната част на прохода. Дори е изчакал цели три дни – мислейки, че като видят какво е съотношението на силите, спартанците сами ще се разбягат. Битката обаче му е отнела още три дни – като е дал много жертви и е победил Леонид чрез предателството на Ефиалт от Трахиния, който му е посочил тайна планинска пътека, по която част от неговия десетхиляден елитен корпус, наречен “безсмъртните”, е минал в гръб на защитниците на Термопилите. Следва тежка битка, в която според легендата Леонид е успял да си пробие път до Ксеркс и дори да го рани с копието си – но е загинал, пронизан от безброй стрели. Спартанците са се сражавали до последния човек, следвайки закона на Спарта: „воинът се връща носейки щита си или носен върху него“. Оцелял е само един човек – за да разкаже за прочутото сражение.

За разлика от Ксеркс армията на Бойко Борисов – поучена от горчивия си досегашен опит – не крои толкова амбициозни планове. Не смята, че ще помете тристате престъпни лица на един дъх. Дава си реалистичен срок – една година. Но пък вождът й е абсолютно категоричен и безкомпромисен: „Това трябва да е последният път, в който споменаваме броя на престъпниците. … Това, което народът очаква и това, което Брюксел очаква, ще бъде направено.”

Звучи като заклинание. И изпъква на фона на дългото бездействие в борбата срещу престъпността – в която, пак по неговите думи през последните десет години не е направено нищо, защото е липсвал контрол от страна на политическото и професионално ръководство на МВР. Да, да, правилно сте прочели: от политическото и професионално ръководство… Нищо, че в течение на четири от тези десет години – от 2001 до 2005 – самият Бойко Борисов беше върховата фигура, баш сайбията на въпросното професионално ръководство. Защо тогава не е направил нищо, той си знае.

Не за пръв път се правят списъци на топ-бандюгите в България. Историята помни не един и два такива. Този е таен, но е имало и явни – отпечатани направо във вестниците.

И не за пръв път се правят заклинания. И други са заклинателствували. Ефектът най-често е бил кратка почивка на въпросните мафиоти на остров Аруба или в друго някое богоугодно място.

Този път обаче ще бъдат безпощадни – ще мачкат и ще “пресират” престъпността – както твърди не кой да е, а Борис Велчев. Ченгетата и прокурорите се заканват по този начин не кога да е, а след пълното фиаско при опита си да удържат големия Маргин в ареста – чрез скалъпени обвинения и показанията на един единствен заинтересован свидетел – за когото съда в прав текст заяви, че цинично използва “органите на държавното обвинение срещу свои мними или действителни опоненти за постигането на собствените си престъпни цели“.

Безкрайно интересно: ако Бойко Борисов не помни какъв е бил и какво е правил преди пет години, дали Борис Велчев си спомня какво е казал само преди шест месеца? Тогава – веднага след като Бойко Борисов дойде на власт и Борис Велчев получи от него шест месечен кредит на доверие, на 15 юли 2009 г. той заяви следното: „Дадохме си сметка, че следващите шест месеца ще са особено критични и в този период трябва да произведем такива резултати, които да върнат поне малко доверието на партньорите ни в Брюксел“.

Каза го – както точно отбеляза още тогава Иван Бедров – с патоса на току-що назначен на поста си главен прокурор. Какво по-точно е правил в изтеклите дотогава три години и половина, та не е произвел “такива резултати”, тогава не стана ясно. Както не е ясно и сега какво е правил в тези вече изтекли особено решителни за прокуратурата шест месеца, защото резултатите пак ги няма. И доверието на партньорите ни в Брюксел пак е замръзнало около абсолютната нула – особено след наглия разстрел на Боби Цанков на 50 метра от Столичната дирекция на полицията – и нескопосния опит на МВР и прокуратурата да си измислят поръчител на убийството в рамките на 24 часа – провалил се по неописуемо жалък начин.

Сега армията на седемдесетте хиляди полицаи, прокурори, дансаджии и прочее господа офицери е строена – срещу тристате бандюги, които тормозят държавата. И Ксеркс безумний сочи върха пак и вика: “Търчете! Тамо са бандитите!”

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.