Цитат в десетката: Дейвид Рени от сп. „Икономист“ за Борисов и провала на Желева

Из интервюто на Дейвид Рени от сп. „Икономист“ пред в. „Дневник“:

Дейвид Рени от сп. „Икономист“

Хората винаги са били малко озадачени от Борисов, защото, ако си затворите очите и послушате какво казва, звучи като идеалния реформист. Освен това той обеща да стори всичко, което Брюксел искаше. Но отворите ли си очите и погледнете антуража, популистките му изявления и назначените от него хора – ще ви се стори много подобен на тази България, която хората не харесват. Никой не твърди, че не е почтен човек – но все пак има нещо около бившия бодигард и полицейски шеф, който пуши пури и познава определени бизнесмени.

Това е, което хората тук не харесват – те нямат доверие на популистките политици. Той назначи Желева, след като отдавна беше очевидно – слуховете кръжаха от месеци, че ако има кандидат в опасност, това е българският. Вероятно щеше да е много по-умно, ако беше изпратил друг. Но сега ние се занимаваме с политика и трагедията е, че в Европарламента не можеш да успееш да се провалиш по собствени заслуги, а по политически причини. Желева мощно беше защитена от ЕНП и от нейното консервативно крило, защото те не могат да допуснат един от техните да бъде атакуван, без да има контраатака и срещу социалистите.

Освен това тя е вицепрезидент на ЕНП, а ГЕРБ е протеже на германските християндемократи, така че един вид, ако атакуваш Желева, атакуваш и всички тези интереси.
Бих искал да ви кажа, че е била оценявана по отговорите си за хуманитарната помощ, но вероятно това е най-маловажният критерий. Истината е, че отговорите й бяха ужасни. Тя не беше подготвена, не знаеше съществени неща от ресора си. Можеш да се измъкнеш и без познания, ако си по-умен – извиняваш се, обещаваш да имаш отговор другия път. Вместо това Желева беше арогантна и това ни най-малко не й помогна.

… Желева също носи вина за случилото се, защото знаеше, че това ще се случи – просто не е достатъчно да кажеш: елате с мен в България да видите, че няма нищо нередно. От нея зависеше да докаже, че е подходящ кандидат. Но представянето й не беше добро, а изслушването вървеше хаотично.

За Желева отрано се говореше като за най-слабия кандидат. Но никой не знаеше нищо за нея, така че въпросът не беше личен. За либералите и зелените това беше идеално, защото отпуши битка между ЕНП и социалистите. Целта на либералите и зелените беше битка, а не атака срещу Желева. Но ако тя се беше представила добре, нямаше сега да има главоболия. Ако беше по-умна, щеше да се подготви много по-внимателно.

Тя каза, че не иска да говори за финансовите си интереси, а за задачите си като еврокомисар. Ако в следващите 2 часа действително беше показала професионални знания и добра подготовка по темата за хуманитарната помощ, щеше да бъде в силна позиция. Но слабата й подготовка и нейната надменност създадоха впечатление за местен големец, изпратен в Брюксел да говори пред тези малки хора, осмеляващи се да го разпитват.

В момента вестниците из цяла Европа са пълни със статии за наистина лошия български кандидат, повдигащи въпроси за неговата почтеност. Това не е добре за България.

Виж целия текст тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.