Новият кандидат-еврокомисар Кристалина Георгиева: Никога не съм имала фирма

Кристалина Георгиева. Снимка: Световна банка

Новата номинация за български еврокомисар е Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка. Тя е родена през 1953 г. в София. Завършва УНСС със специалност „Политическа икономия“, профил „Социология“. До 1990 г. е преподавател и консултант в България и САЩ. Чете лекции във водещи университети в цял свят. Постъпва в Световната банка през 1993 г. като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. От 1998 г. последователно е директор в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие. От март 2008 г. е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка. И в страната, и в чужбина беше изразено учудване, че тази кандидатура не е била първата на България.

Репортер: Да започнем с това. Поемате щафетата в един доста тежък момент. Ситуацията е нажежена. Можем ли да коментираме, че на вас ще ви се наложи да вадите топлите кестени сега от огъня?

Кристалина Георгиева: Ситуацията е нажежена, но тя и лесно може да се успокои. Аз смятам, че най-важното сега за нас, за българите е да се концентрираме в това да покажем най-доброто от себе си. Това е моята задача. Аз, разбира се, ще се отнеса много внимателно към всички въпроси, които са били отправени, към това къде може би трябва да са по-сериозни отговорите и ще се постарая да се свържа лично с тези, които правят оценката на кандидатите за комисари преди изслушването, за да мога да съм подготвена.

Репортер: Готовността на г-жа Румяна Желева за бъдещия й ресор беше най-сериозно критикувана като че ли. Доколко вие можете за тези няколко дни до 3 февруари да се подготвите и за същия ресор ли става дума по ваша информация?

Кристалина Георгиева: Аз ще знам повече когато имам възможност да се срещна с г-н Барозу. Доколкото разбирам става дума за същия портфейл. Това е работа, която за мен е много добре позната – международно сътрудничество, хуманитарна помощ и борба с бедствия, с кризи. Защото, макар че ние в банката не сме хуманитарна организация, ние не се занимаваме директно с предоставянето на такава помощ, ние работим много близко със системата на ООН, с комисията, с Червения кръст, с други партньори, с регионални партньори, когато става дума за регионални локални кризи. И от този опит аз смятам, че имам основата, на която да стъпя, за да се подготвя за това време, което имам, за изслушването в парламента. Аз съм отговаряла за страни в криза. Работила съм в страни в криза. Била съм на път с бронежилетка. Така че, пак казвам, за щастие… Аз затова и приемам това предложение с благодарност към правителството. Това е портфейл, който добре попада в моя опит в Световната банка.

Репортер: Мисля, че ако трябва да сравняваме случилото се с г-жа Желева, май беше по-добре вие да сте първата кандидатура, или не съм права?

Кристалина Георгиева: Г-жа Желева е политик с опит. Тя е била в Европарламента, има уважението на една от големите партии там и роля в тази партия, така че на тази основа да се търси дали това е правилно решение, аз смятам, че има достатъчно основание тя да е била избор.

Репортер: След опитът, който имат българските журналисти от последните няколко дни, ние станахме професионалисти в ровенето в база данни по регистрации и фирми, булстати и какво ли още не. Няма как да не ви попитам: имате ли минало, имали ли сте фирма, имате ли дялови участия някъде?

Кристалина Георгиева: Никога не съм имала фирма, нямам никаква фирма, нямам дялови участия във фирми. Ние в Световната банка имаме много висок етичен кодекс. При нас има много високи изисквания за докладване на източниците на доходите. Моите са всъщност на страниците на Световната банка има, би трябвало вече да са поставени, подписано от мен, в което ясно се казва, че аз нямам никакви фирми, никакво участие в ръководството на фирми, никакъв конфликт на интереси.

Репортер: И не сте принудена да си стъкмявате декларацията сега. Г-жо Георгиева, вие отказвахте участие във властта в предишни разговори с премиера Борисов. Какво ви накара да приемете сега?

Кристалина Георгиева: Не е имало отказване защото не е имало условие за предлагане. Когато се формира правителството през лятото, моята ситуация в банката беше друга. Ние имахме тогава пред нас много важна среща в Истанбул, за която аз отговарях и редица задачи, по които президентът на банката лично ме помоли да не оставям в този момент. Аз тази сутрин се срещнах с него. Той ми желае успех. Желае успех на цялата комисия, особено на мен като човек, който идва от банката. Така че лятото ситуацията беше такава, че въобще предложение не можеше да се прави защото нямаше условия за такова предложение.

Репортер: Сега сте готова?

Кристалина Георгиева
: Сега, вие сами разбирате, че е форсмажорна ситуация. И аз трябваше да взема решение много бързо за това дали е нещо, за което си заслужава да напусна банката. Аз съм на постоянна работа, имам още 7 години…

Репортер: Освен това постът ви никак не е за подценяване.

Кристалина Георгиева: Не е. Но от друга страна за България е много важно да покаже, че ние ценим европейските институции и че хората в България се отнасят към тях с уважение и са готови да напуснат откъдето и да са, ако това е нещо, което се счита за полезно за европейските институции и за нашата страна.

Репортер: Ще успеете ли да се подготвите до изслушването на 3 февруари, и апропо, казаха ни, че още в четвъртък ви чакат в Страсбург в Европейската народна партия, която ще поддържа вашата кандидатура?

Кристалина Георгиева: Аз определено ще отделя много внимание на това да се подготвя за 3 февруари и съм убедена, че ще се подготвя добре за 3 февруари. Както ви казах, за щастие има много неща в този портфейл, които на мен са ми познати, които аз съм работила.

Репортер
: Ние искрено ви желаем успех и ви обещаваме цялата помощ, от която се нуждаете, ако разбира се, и медиите имат роля в осигуряването на този обществен консенсус зад вашата кандидатура защото наистина на всички ни се иска да се чувстваме достойни българи а не да сме дъвката на европейските медии и то в негативен план. Надяваме се скоро да ви видим в София.

Кристалина Георгиева: Разчитам на вас.

С малки съкращения по агенция „Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.