Мъже на кола маска – модата на метросексуалните обхвана България

Културисти с грамади от мускули се епилират с коламаски като жени. Снимка: авторката

Мъже в София започнаха да обезкосмяват телата си, да ходят на маникюр и да ползват кремове за подхранване и против бръчки. Модата на метросексуалните (б.а. – хетеросексуални градски мъже, силно загрижени за външния си вид), която на Запад е във възход вече близо 10 години, най-накрая стигна и до Балканския полуостров. Отмина времето, когато „космат“ и „мъжествен“ бяха синоними. Днес все повече мъже прибягват до процедури за частично или пълно обезкосмяване.

Преди години телата си обезкосмяваха предимно плувци, колоездачи, културисти. Приятелите им ги спукваха от майтап („О, муци, за мен ли си се наточил с тези гладки крачета?“) и трябваше да се оправдават, че не са обърнали резбата, а спортът им го налага. През последните лета обаче, дори от българските плажове изчезнаха мъжете с рунтави гърди, а тези с окосмени гърбове и рамене (каквито също се срещаха по Черноморието), вече направо влизат в позорните клипчета с топ идиоти на vbox, youtube и др. Дори и най-небрежните към външния си вид мъже се научиха да „подстригват“ по-окосмените участъци от тялото си, за да изглеждат поддържани и да не правят лошо впечатление.

Тенденцията към обезкосмяване (и) на мъжете, започва да се възприема положително и от жените. От мненията във форума на tialoto.bg се вижда, че повечето от изказалите се жени искат партньорът им да е обезкосмен под мишниците и в интимната област, но не и да е напълно гладък. „Аз не мога много да възприема мъж, който да е напълно гладък…някак си е толкова изкуствено. Според мен на някои места космите внасят мъжественост и понякога е секси“, казва една от потребителките във форума. Друга споделя: „Мъже с косми по раменете и гърба са ми като върколаци, но и не харесвам напълно обезкосмени като стриптизьори“. „За ръцете и краката съм съгласна, че може да не се епилират – не искам мъжът да е по гладък от мен!“, допълва ги трета.

Кои начини за обезкосмяване използват мъжете?

Мъжете предпочитат най-бързите методи като бръснене, подстригване и депилатоарни кремове, въпреки че ефектът от тях е краткотраен. И в трите случая косъмът не се изтръгва от корена и бързо пораства отново. Кремовете за депилация разрушават горната част на косъма чрез химикали, затова често причиняват алергии, зачервявания и др.

Модата на метросексуалните се пропагандира от лайф-стайл списания.

Сред по-трайните и евтини методи са обезкосмяването с пинсета, епилатор или кола маска. При тях ефектът на гладката кожа се запазва около 20 дни и може да се приложат в домашни условия. Най-бързо става с епилатор (машинка, която скубе с десетки пинцети едновременно), но методът се оказва много болезнен за мъжете (защото космите им са по-дебели и по-гъсти от женските), така че не го практикуват често.

„Най-сигурни и сериозни са клиентите ни, които си правят кола маска“, казват от козметичен салон „Елита“. При този метод с шпатула се нанася лепкава смес върху окосмените части (обикновено от восък и пчелен мед), отгоре се поставя платнена или хартиена лента, издърпва се рязко и космите се отстраняват заедно с корена. В козметичните салони мъжете си записват час най-често за обезкосмяване на гърди, гръб, корем, ръце. Цената на кола маската за мъж е различна от тази за жена и е около 30 лв. за краката, 15 лв. за гърба, 10 лева – гърди, 15 лв. – ръце, 10 лв. – подмишници и др. Хубавото на кола маската е, че заедно с окосмяването, по лентата залепват и много мъртви клетки от горния слой на кожата, което допълнително я омекотява и почиства.

Има и перманентни методи за обезкосмяване като електролизата и лазерната епилация, но мъжете не ги предпочитат, защото са скъпи, изискват няколко посещения и нямат ефект върху всеки. Отделно, ако човек попадне на некадърен дерматолог или апаратурата не е ниво, може да получи изгаряния, белези и други кожни проблеми (още информация за лазерната епилация).

Електролизата е метод, при който в космения фоликул се вмъква тънка игла. Коренът на косъма се атакува с електрически ток. За да има ефект, трябва да се проведат няколко процедури. Методът е скъп, болезнен и отнема време, но веднъж отстранено, окосмяването не израства повече. Лазерната епилация е по-безболезнен и бърз метод, но също излиза скъпо и няма ефект при руси хора. По-опростен вариант на лазерната епилация е фотоепилацията.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.