Тимошенко или Янукович – ще каже третият

В Украйна предстои яростна битка на втория тур от президентските избори

Юлия Тимошенко и Виктор Янукович. Снимка: топнюз

Първият тур от изборите за президент на Украйна на 17 януари мина без прекалено шумни скандали, които да поставят под съмнение резултата. Това бе признато и от украинската ЦИК, и на практика от всички участници в надпреварата, и от международните наблюдатели, пише московското издание „Время новостей“. Всички международни наблюдатели без изключение признаха, че изборите като цяло отговарят на международните стандарти – почти уникален факт за постсъветското пространство.

Украйна е отразена като в огледало в резултатите от първия тур, които показаха, че политическите симпатии все още разделят украинците. Малко над 35 на сто са гласовете за Виктор Янукович, лидер на Партията на регионите, близо 25 на сто получава украинската „желязна лейди“ – премиерът Юлия Тимошенко. Останалите избиратели са предпочели да гласуват за общопризнати „лузъри“ в надпреварата, явно отказвайки доверие на фаворитите, коментира руският всекидневник. „Изненадите предстоят“, предрича той. Преди втория тур, очакван на 7 февруари, се очертава „яростна битка за 30-те процента избиратели, изпаднали от електоралната касичка на Янукович и Тимошенко“.

Финалистите, които отиват на балотаж, разчитат главно на подкрепата на третия в класацията от първия тур с около 13 процента от гласовете – бившия шеф на националната банка Сергей Тигипко. Електоратът му включва предимно градски жители и хора от интелигенцията, разочарована от героите на „оранжевата революция“ и от нейните резултати. Самият Тигипко обаче заяви, че няма да подкрепи никого и екипът му ще използва постигнатото досега в местните избори през май. Може би затова Юлия Тимошенко изненадващо предложи на Тигипко премиерския пост ако тя спечели изборите.

Местни анализатори смятат, че повечето гласували за Тигипко ще подкрепят на втория тур Янукович. Още по-вероятно е Тимошенко да намери подкрепа сред хора от електората на днешния президент Виктор Юшченко, бившия председател на парламента Арсений Яценюк или бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко, допълва той. Сегашният президент веднага призна резултата от първия тур, съответно и своето изборно поражение. Наблюдатели обаче изтъкват, че благодарение на Юшченко свободата на словото, свободата на печата и политическата конкуренция през последните години са станали реалност в Украйна.

„Административният ресурс не е станал определящ фактор в изборите и до последния момент никой няма да научи името на бъдещия президент“, заявява украински експерт, цитиран във „Время новостей“. Никой в щабовете на кандидатите, нито сред депутатите и бизнесмените, не демонстрира ярки емоции или буйна радост. Ясно беше, че екипите на Янукович и Тимошенко са еднакво недоволни от резултата, пише „Росийская газета“.

Двамата фаворити още не са преминали към радикални действия. Партията на регионите само заплаши да поиска в парламента оставката на вътрешния министър Юрий Луценко, а щабът на Тимошенко обвини почти всички екзитполове в пристрастия. Обвиненията във фалшификации и обещанията за съдебна война са взаимни, добавя вестникът. Няма изгледи за нов „площад на протеста“ в Киев – настроенията са съвсем различни от тези по времето на Оранжевата революция, твърди руски политолог, цитиран в „Комсомолская правда“.

Днес никой не е готов да тръгне на избори като на бой последен. Никой няма намерение да инвестира големи средства в подобен протестен площад. Липсва и сериозна външна намеса – изборите протичат по чисто вътрешен украински сценарий, обяснява експертът. „За една нощ страната забрави своя герой“ от времето на „оранжевата революция“ – днешния президент Виктор Юшченко, констатира „Комерсант“.

Виктор Янукович обаче не го е забравил и според човек от щаба на Партията на регионите, предстои двамата да се срещнат. Янукович иска на втория тур да разчита, че административните структури, все още подчинени на Юшченко, ще бъдат лоялни към него, към семейството му и естествено към неговия бизнес, коментира всекидневникът. Експерти на „Новие известия“ наричат „истински победител в този рунд“ Сергей Тигипко, според тях бъдещ сериозен съперник на Янукович и Тимошенко.

„Третият ще каже кой да бъде пръв“, прогнозира за втория тур „Московский комсомолец“. Всеки от двамата – и Янукович, и Тимошенко, е убеден, че Тигипко ще подкрепи тъкмо него, посочва „Ведомости“. Тигипко заяви, че избирателите му са умни и че няма намерение да ги съветва за кого да гласуват. За всички обаче е ясно, че резките му изявления идват от умора и обида, твърди изданието. Губещите от първия тур обаче не разполагат с гласовете на своя електорат – хората гласуват за тях главно защото са против политиката на Юшченко и Тимошенко. Тъй че двамата ще се наложи да работят пряко с избирателите, заявява пред „Ведомости“ киевски анализатор.

Ще бъде чудо, ако в крайна сметка спечели Тимошенко, заявява украински експерт, цитиран от „Независимая газета“. Според него, Янукович разполага с „електорален запас“ – избиратели от Южна и от Източна Украйна, които традиционно го подкрепят, но този път са гласували за Тигипко. Техните гласове обаче няма автоматично да идат при Янукович. Неговата Партия на регионите остро разкритикува Тигипко, напуснал щаба на лидера по време на предишните избори, посочва пред вестника депутат от Блока на Юлия Тимошенко.

Далеч не всички избиратели, чиито кандидати не са се класирали за балотажа, ще гласуват и на втория тур. Въпросът не опира само до аритметиката, подчертава киевска социоложка, цитирана в коментара. Всички журналисти, анализатори и политици отбелязват, че начело са излезли кандидати, позитивно настроени към Русия – такива са и Янукович, и Тимошенко, и Тигипко, и Яценюк, пише „Новие известия“.

Същевременно темата за евроинтеграцията явно се измества на заден план. С други думи който и е победителят в изборите, украинско-руските отношения вече спечелиха, твърди всекидневникът. „Западните наблюдатели констатират победа на руско-украинската дружба“, пише електронният „Утро“. Външнополитическият курс на Украйна най-вероятно ще остане същият, но „тримата победители от първия тур“ са далеч по-приятелски настроени към Русия, отколкото Юшченко, заявява наблюдател пред „Утро“.

След изборите не се очаква „русификация“ на Украйна – руският да бъде обявен за втори държавен език или Киев да се върне към руските тълкувания на историята. Най-вероятно обаче ще намали темпо и засилената „украинизация“, включително чрез насърчаване на всичко антируско, смята московски политолог, автор на статия в „Газета“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.