Любомир Колев: Вече 6 години НСБОП не ми връща компютъра, ще ги съдя

Как полицията стовари цялата си мощ върху един майтапчия

lubo11.jpgНякой помни ли предизборните обещанияна НДСВ през 2001 година? Едно от тях е раздаването на безлихвени кредити до 5 000 лева. Любомир Колев, който сега е собственик и администратор на сайта за вицове www.vicove.com, по онова време е 27-годишен и се занимава любителски с уеб-дизайн. Прави страници в хумористичен стил.

През 2001 година решава да се пошегува с обещанията на НДСВ и изработва майтапчийска страница в Интернет, която се отваря на адрес www.dskbank.com. В нея виртуално надеждите на хората за безлихвени и нисколихвени кредити се сбъдват. На сайта има снимка на предизборен плакат на НДСВ с лика на Симеон Сакскобургготски, а по-надолу се мъдри обявлението, че отпускането на безлихвените кредити започва през септември 2001 г. В действителност раздаването на т. нар. царски кредити започна около 2 години по-късно.

Явно някои от Интернет потребителите са се подвели от информацията на сайта и са отишли в ДСК, защото след десетина дни банката разбира за страницата и изпраща опровержение до медиите в отговор на публикуваната на www.dskbank.com „информация“. След 2-3 седмици 8 души от НСБОП и РЗБОП нахлуват в дома на Любо. Там е само съпругата му. Малката им дъщеричка е на детска градина, а самият той отсъства от дома си. Нахлуването в апартамента и изземането на компютъра на Любо са извършени без заповед за обиск, с каквато е било редно да разполагат органите на реда. По-късно от МВР до медиите е разпространено прессъобщение, според което „Хакер, който създал Интернет-страница, имитираща официалния сайт на Банка ДСК АД, бе задържан от служители на специализирания сектор “Защита на интелектуалната собственост” към НСБОП“.

Според Любомир Колев, само в това първо изречение има три неверни твърдения. Първо, квалифициран е като „хакер“, при условие, че не е извършвал каквито и да било опити да разбива чужди сайтове и пароли, второ – по това време банка ДСК още не е имала официален сайт и трето – „По време на обиска и кражбата на компютъра не съм бил у нас, имаше оставена призовка да се явя в НСБОП“, казва Любомир, тоест – изобщо дори не е бил и „задържан“.
Фактически създадената от него майтапчийска страница е имала рекламен ефект в полза на Банка ДСК, защото е насочила потребители към офисите й.

Изясняването на случая отнема близо 6 години и въпреки това единственото основателно обвинение било на адвоката на Майкрософт Велизар Соколов, който пуснал искова молба за нанесени щети поради използването на нелицензиран софтуер. Молбата обаче се оказала нелегитимна, защото Велизар Соколов нямал право да търси такава отговорност, а пък компанията Майкрософт като цяло нямала политика да се занимава с частни лица. След дълго протакане на разследването, в края на 2006 година най-после излиза решение по случая на Любомир от Градски съд, което гласи – невинен.

Въпреки, че липсват доказателства за извършено от страна на Любомир Колев престъпление, въпреки че съдът е постановил „невинен“, и до днес вицологът, набеден от полицаите за хакер, не си е получил конфискувания през 2001 година компютър. Подготвил е документи да заведе дело и се шегува, че медиите могат да го снимат, но само пред сергиите с пиратски дискове на Славейков. Според юристи потърпевшият има право да осъди НСБОП за обезщетение в размер на един нов компютър, плюс насенени материални и морални щети.

Както е известно един настолен компютър се обезценява напълно във времето според различни оценки между 2 и 3 години (за лаптоп срокът е по-малък). Тоест НСБОП дължи на Любомир един нов компютър. Отделно трябва да се обезщети за това, че с отнемането на компютъра е прекъсната работата му, отнети са му документи и архиви, а също така са му нанесени морални вреди.
Случаят е особено комедиен, защото НСБОП е службата, която трябва да се занимава с организирана престъпност в България, а досега в това си задължение тя не е показала особени успехи. Вместо това е стоварила цялата си мощ върху един майтапчия.

Заедно с това случаят се коментира като пример за полицейски произвол и правна неграмотност на хората от НСБОП.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.