Агджа е свободен и очаква предложения

Дьондю Саръъшък

Ахмет Али Агджа при излизането от затвора. Снимка: чтк

Мехмет Али Агджа, който уби журналиста Абди Ипекчи през 1979 г. и направи опит за убийство на папа Йоан Павел Втори през 1981 г., бе освободен от затвора след 29 години, прекарани зад решетките. Агджа, който се надява да вдъхнови продукция на Холивуд, каза: „Възвестявам, че идва краят на света… Всяко човешко същество ще умре.“

Десетки репортери, фотографи и телевизионни екипи чакаха пред затвора Синджан от ранна утрин. Брат му Андан Агджа раздаваше копия на писано саморъчно от Агджа писмо и снимка от брой на „Таймс“, на която папата стиска ръката на Агджа и му дава опрощение.

Хората отдавна се чудят дали 52-годишният мъж, обявил се за месия, е луд или е хитър манипулатор, правещ се на глупак. В писмото Агджа проповядва, че той е „свят вестител на Бог“ и обещава да напише „съвършено евангелие“. „Няма никаква Троица“, три пъти повтаря Агджа в писмото. „Бог е единствен. Аз не съм Бог. Аз не съм син на Бог. Аз съм вечният Христос.“ „Аз съм върховен служител на Бог в цялата вселена. Възвестявам края на света. Той ще бъде унищожен този век“, твърди Агджа.

Появиха се съобщения, че Агджа е поискал 5 милона долара за интервю, след като световните медии проявиха огромен интерес към искторията на неговия живот. Семейството на Агджа планира да спечели поне 50 милиона долара от авторските права върху телевизионни сериали, интервюта, документални филми и книги. Попитан дали тези твърдения са истина, Абошоглу избягна да даде ясно потвърждение, но остави вратите отворени. „Ние тепърва трябва да се споразумеем с някои телевизии и издателства. Ще почакаме и ще видим какво ще стане.“

Агджа получи заключението, че е негоден за военна служба, след продължилия четири и половина часа медицински преглед. След това отиде в петзведен хотел да си почине и да реши какво ще прави през остатъка от живота си. По-късно Агджа накратко говори пред представители на пресата, които го чакаха във фоайето на хотела, но настоя да говори на английски, въпреки че журналистите помолиха да говори на турски. „В името на всемогъщия Бог възвестявам края на света през този век. Целият свят ще бъде унищожен, всяко човешко същество ще умре. Аз не съм Бог, аз не съм син на Бог, аз съм вечният Христос.“

Агджа иска неговата история да се превърне във вдъхновение за холивудските продуценти, каза неговият адвокат, но не посочи никакви подробности във връзка с това. Агджа обвини България и съветският КГБ, че са стояли зад покушението срещу папата, но после отрече. Неговите противоречиви изявления години наред предизвикваха раздразнението на обвинителите. Историята на неговия живот звучи като много интересна тема за редица филмови продуценти и издатели.

Скоро той каза, че обмисля предложениня за книги, игрални и документални филми и планира да посети Италия, Полша, Португалия и други страни. „Дългогодишният затвор не ограничава свободата на пътуване. Той може да си вземе паспорт, ако иска. Само хората, които имат дългове или забрана за пътуване, са изключение“, казаха за „Хюриет дейли нюз“ източници от полицията. Между другото, италианското правителство вече забрани издаването на виза на Агджа и настоя страните членки на Европейския съюз да не му дават шенгенска виза, с което според твърдения шенгенските страни са се съгласили.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.