Талибаните – двуглавото чудовище

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Самоубийственият атентат, при който джихадистки троен агент уби на 30 декември в Афганистан седем американски шпиони и един йорданец, беше катастрофа за ЦРУ. Най-силно обаче той може да се отрази върху Пакистан. Видеозапис, появил се на 9 януари, изглежда показва атентатора – йордански лекар на име Хумам Халил Абу Малил ал Балауи, който отправя прощално послание, застанал до водача на пакистанските талибани Хакимула Мехсуд.

Записът вероятно е заснет в пакистанския район Северен Вазиристан, на 16 км от Хост, където Балауи се взриви в американска военна база. Той отишъл там под покровителството на главната разузнавателна служба на Йордания, за да се срещне с високопоставена делегация на ЦРУ, която очаквала той да й предостави информация за бегълци от Ал Каида.  Предполага се, че много от тях са в Северен Вазиристан, включително Мехсуд, който избягал от предишното си главно убежище в близкия Южен Вазиристан, след като пакистанската армия го атакувала през октомври. До голяма степен Северен Вазиристан е контролиран от други пакистански и афганистански бойци, сред които афганистанския джихадист и бивш съюзник на пакистанската Междуведомствена разузнавателна служба Джалалудин Хакани, в чиито ръце се намира презграничен район, включващ и Хост.

Видеозаписът очевидно облагодетелства Хакимула Мехсуд, който миналата година застана начело на пакистанските талибани, след като Бейтула Мехсуд беше убит при нападение с американски безпилотен самолет. Много пакистанци, които бяха благоразположени към групировката, се настроиха срещу нея, ужасени от методите й, включително самоубийствените атентати, отнели миналата година живота на около 1300 души. Това окуражи армията да започне срещу нея поредица от съкрушителни офанзиви, последната от които – в Южен Вазиристан.

Като свързва себе си с джихада в Афганистан, към който пакистанците изпитват смесени чувства, Мехсуд може би се надява да възстанови репутацията си. Във видеозаписа д-р Балауи, който уверено говори на английски, свързва предстоящото си мъченичество с убийството на Бейтула Мехсуд, определяйки го като „първата от операциите в знак на отмъщение срещу американците и техните екипи с безпилотни самолети извън пакистанските граници“.

Това вероятно ще засили натиска върху пакистанската армия, особено от страна на Америка, да продължи офанзивата в Северен Вазиристан. Досега тя проявяваше нежелание да направи това поради две причини. Първо, нейните около 120 000 войници, пръснати по северозападната граница, са вече подложени на силен натиск, а в момента, когато има сериозно напрежение с Индия, тя не иска да прехвърля подкрепления от източната си граница. Второ, тя не иска да си създава нови врагове в лицето на афганистанските или готвещите се да действат в Афганистан бойци в Северен Вазиристан, включително Хакани, който преди не е имал пререкания с Пакистан и чрез когото тя може да пожелае да възстанови някогашното си влияние в Афганистан.

Все пак разграничението между тези два лагера бойци сега изглежда по-неясно, като се има предвид, че е доста вероятно Хакани, а също и Мехсуд да са били замесени в рискованото начинание на д-р Балауи. Това би могло още повече да възпре армията от навлизане в Северен Вазиристан. Тя например може да предпочете да нанесе удар на бегълците от пакистанските талибани там, като използва американските атаки с безпилотни самолети. От взрива в Хост имаше няколко такива нападения. По-вероятно обаче изглежда размиването на разграничението между въоръжените групировки да убеди армията, че евентуална офанзива в Северен Вазиристан е неизбежна. Според висши пакистански служители от известно време въодушевената от неотдавнашните си успехи армия обмисля подобен ход.

Предприемането на действия срещу Хакани и други намиращи се в Пакистан бойци не би потушило бунтовническата дейност в Афганистан. Нещата започнаха първо от Пакистан, но сега това е работа най-вече на Афганистан. Ако обаче Пакистан не приеме да бъде убежище за Хакани – главният заподозрян за всички самоубийствени атентати в Афганистан, това все пак би помогнало значително на усилията на предвожданата от НАТО мисия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.