Сръбските владици се хващат за брадите за избора на патриарх

Митрополит Амфилохий. Снимка: Сайт на СПЦ

Митрополитите в Сръбската православна църква ще се срещнат в петък, за да гласуват за свой патриарх в атмосфера на кавги и борби между реформистите и догматиците. Въпреки че главата на Сръбската православна църква патриарх Павле почина през ноември, а преди това от две години бе в болница, Светият синод все още не е постигнал единодушие относно наследника му. Консервативният Свети синод е блокиран от вътрешните противоречия между най-консервативните митрополити, които се противопоставят на отварянето към други църкви и западното влияние върху сръбското общество и по-реформисткото крило, което желае църквата да бъде по-отворена и модерна.

Във връзка с молбата на Павле от ноември 2008 година да бъде освободен от длъжност Синодът веднъж обсъди въпроса за негов наследник, но не можа да постигне споразумение. Новият патриарх трябва да бъде избран с жребий между тримата владици, получили най-голяма подкрепа при гласуване, което вероятно ще бъде неколкократно и може да позволи пазарене между отделните кръгове. По този начин бе избран и Павле за патриарх в навечерието на войните в бивша Югославия.

В допълнение на това, в Светия синод няма две или три ясно изразени групи, а много променливи съюзи, формиращи се около различни проблеми – от отношенията с католическата църква до формата на литургията. „Има много повече от две крила“, каза един от младите митрополити, Фотий, в интервю наскоро за всекидневника „Блиц“. „Имаме 80-годишни митрополити, получили образованието си преди Втората световна война и с огромен опит. Освен това има и митрополити под 40 години, също добре образовани в епохата на дигиталните комуникации“, каза той.

С толкова много заложени интереси решението на митрополит Амфилохий, който изпълнява функциите на водач на Сръбската православна църква, да насрочи обявяването на новия патриарх най-рано в неделя, се възприема като знак. „Ако патриархът не може да бъде избран за един ден, то той няма да бъде избран дълго след това“, казват източници от Светия синод, цитирани от „Блиц“ вчера. Ако Синодът остане блокиран и в невъзможност да посочи трима кандидати, способни да съберат повече от 50 на сто от гласовете в рамките на един кръг гласуване, то митрополитите може да предпочетат да гласуват нов статут и промяна на избирателния механизъм.

Така, въпреки че остават броени дни до събора на Светия синод, само може да се гадае кои ще са основните претенденти. Митрополитите не могат да се споразумеят дори кой ще бъде монахът, който ще има честта на тегли жребия, писа вестник „Политика“ във вторник. „В края на краищата Бог ще реши кой ще бъде начело на Църквата“, казва Фотий.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.