Проф. Илиян Михов: Няма да избутвам Дянков, ще работя с него

Интервю по телефона от Сингапур

Илиян Михов. Снимка: ИНСЕАД

Новият човек в екипа на правителството ще бъде проф. Илиян Михов, макроикономист, който ще заеме вероятно вицепремиерски пост. Илиян Михов е преподавател в елитното бизнесучилище ИНСЕАД с клонове във Франция и Сингапур, доктор от университета в Принстън, носител на редица престижни награди по макроикономика.

Водещ: Сега ще говорим с Илиян Михов. Успяхме да го открием. Поех ангажимент да не го изнудваме много и да излиза от него точната информация дали ще е вицепремиер, дали ще е със специални функции, дали ще е наблюдаващ. Добро утро. При вас е всъщност следобед в Сингапур. Искахме поне да ви чуем гласа по телевизията, понеже сте, може би, един от най-издирваните за интервю в момента, но все пак нашият печат ви титулува като бъдещ вицепремиер.

Илиян Михов: Както чухте от премиера, има още доста неща за уточняване. Неговите думи още в самото начало, когато започнахме да говорим, че параметрите, в които трябва да се мисли моята помощ са от съветник до вицепремиер. В момента още не сме уточнили по какъв начин най-много бих могъл да помогна. Според мен в крайна сметка по-важното е да се извърши нещо, да станат добри неща. Точно какъв ще бъде постът не знам дали е толкова важно.

Водещ: Кога ще е следващият ви разговор за уточняване? Защото съвсем скоро пакетът с проектопромени и структурни в това число, освен персонални, ще трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание. Днес предстоят ли ви разговори с Бойко Борисов?

Илиян Михов: Ние от няколко дни насам се чуваме всеки ден, кажи-речи, сигурно и днес ще се чуем, за да видим накъде вървят нещата. Общо взето идеята е да се разберем в какво качество точно мога да бъде най-полезен на правителството, на страната, оттам нататък той каза, че ще опита да прокара, ако има нужда от структурни промени, ако няма нужда, както стане, така да бъде.

Водещ: Имате ли от това разстояние, от което наблюдавате процесите ясна оценка за вас самия за икономическата политика в момента на правителството? Понеже премиерът не крие, че стиковката между Дянков и Трайков не го задоволява.

Илиян Михов: Нямам чак толкова детайли. Аз, разбира се, следя това, което излиза по пресата, но ако искате да кажа дали знам повече от „вътрешната кухня”, от това, което става по бюджети и по най-различни направления, такава информация нямам, защото отвън трудно се следи такава информация. Най-общо, разбира се, виждам какво става с кризата и т.н. Мисля, че тези неща много бързо могат да се изяснят и да се уточнят.

Водещ: Всъщност, кога ви потърсиха, за да ви предложат позиция доста важна, макар че казахте, че все още не е уточнена като статут, кога ви потърсиха?
Илиян Михов: Ние с г-н Борисов си говорим доста отдавна. По принцип, както знаете, аз съм в неговия съвет от икономическите съветници и сме се срещали няколко пъти по време на моята ваканция в България, но тогава бяха още мъгляви нещата. И както той каза на няколко пъти – идеята беше Кристалина Георгиева да се върне като вицепремиер в България, но в момента с тази спешност, която се появи, за нея очевидно е по-добре да отиде в Еврокомисията, така че оттогава започнаха малко по-бързи и сериозни разговори.

Водещ:
Освен че ви наричат един от водещите 500 макроикономисти в света, свързват името ви с по-радикални виждания около Валутния борд. Бихте ли ги приложили?

Илиян Михов: Аз не знам какво точно разбирате под радикални. Това, което аз написах в едно интервю е всъщност за по-консервативен Валутен борд. Някои хора, някои журналисти очевидно, че не можаха да разберат за какво става дума и почнаха да говорят, че клатя борда, което е просто коренно противоположно на това, което казвам, точно обратното. Напротив, не е клатене, а циментиране е идеята, която аз предложих, но както ви казах, още тогава в интервюто, това е една идея, която може да се обсъжда. Ако има консенсус, ако хората решат, че това е по-добре за страната, да го направим, ако смятат, че по-добре ще се справим с този борд, аз няма да се…

Водещ: … да налагате силово някакви ваши виждания, просто ей така, смятате, че трябва да се премине през дискусия. Между другото, бихте ли били полезен в опциите за приближаване към Еврозоната, защото сякаш там има известни притеснения и огорчения, че нещата не вървят в очаквания вариант и вашата намеса по проблема с… идеята за влизане в Еврозоната да изпълнят критериите, да бъде факт. Там ли ще насочите сили?

Илиян Михов: Аз ще се опитам по принцип да помогна в макроикономическото развитие на страната по всякакъв начин. Разбира се, Еврозоната е един от въпросите, с които се занимава Симеон Дянков. Ако той има нужда от моята помощ, с удоволствие ще му помогна. Чувствам се доста близък с хората, които са в Европейската централна банка, защото това ми е част от… моите научни изследвания са в областта на парична политика, централни банки. Много от хората, които са там, всъщност, са се занимавали и със сходни проблеми, били сме заедно на конференции, срещали сме се. Ако трябва да се говори с Европейската комисия, с удоволствие бих помогнал. Но пак казвам – това е нещо, което…

Водещ: Припокриване някакво би ли се получило с ресора на министър Дянков или смятате, че подобна интрига е излишна? Понеже около някои негови решения има доста шумни дискусии, някои днешни вестници имат заглавия с въпросителна около неговите функции и дали няма да бъдат изместени от вас?

Илиян Михов:
Не. Аз мисля, че идеята е точно обратната. Аз г-н Дянков не го познавам лично, говорили сме по телефона един-два пъти, по имейл сме си разменяли съобщения. Но моята идея, а пък и на г-н Борисов идеята беше да работим заедно в един тим. Аз не мога да гарантирам дали това ще стане или няма да стане, след като не сме се срещали с г-н Дянков, но в никакъв случай, това искам да го заявя много ясно, в никакъв случай идеята ми не е да дойда там, за да избутам Симеон Дянков по един или друг начин. Точно обратното, бих искал ако можем да работим с него, с Плевнелиев, с Трайков, с всички министри в един тим.

Водещ:
Много ви благодаря. Изброявайки и другите министри маркирате областите, в които можете да бъдете полезен. Аз ви благодаря. Кога идвате в България?

Илиян Михов:
Още не съм решил, може би следващата седмица ще дойда за два дни, не мога за по-дълго време, защото в момента преподавам, както знаете съм декан в INSEAD по научни изследвания, в няколко комисии съм и просто имам работа, която не мога да я прекратя така изведнъж и да дойда.

Стенограма по агенция „Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.