„Ханделсблат“: Мафията в България е вездесъща

Мафията в България е вездесъща, тя действа изключително брутално, подкопава обществото и цялата държава – това пише Матиас Брюгман в обширна статия за България, публикувана на страниците на германския в. „Ханделсблат“.

Резултатите от борбата срещу организираната престъпност се изпитват от българския вицепремиер и финасов министър Симеон Дянков всеки ден: ежедневно го шофират из София с едно Ауди Кватро, конфискувано от наркодилъри, опитали се да контрабандират с колата 10 кг хероин от Турция за Западна Европа. И други членове на правителството използват за служебните си пътувания иззети от мафиотите лимузини или джипове. Други конфискувани свръхскъпи автомобили се продават от държавата на търг, за да бъде и през т. г. България отново единствената страна в ЕС с бюджетни излишъци. За 2009 г. България постигна с 0,8% най-малката бюджетна дупка в ЕС.

Мафията тихо демонстрира мощта си

Продажбата на конфискувани от криминални престъпници автомобили е само един от многото факти, които представят България в неизгодна светлина. В най-младата и най-бедна страна в Евросъюза новото правителство на премиера-популист Бойко Борисов и мафията понастоящем водят битка за властта. Вътрешният министър Цветан Цветанов предупреди: „Между 250 и 300 босове на мафията подкопават обществото и цялата държава“. Същевременно премиерът призна, че „хора от нашето правителство помагат на престъпните банди“. Но той щял да „затвори пробойните в правителството“. Ето защо от декември е в ход мащабната полицейска акция, в рамките на която бяха арестувани редица членове на изнудвачески банди, отвличали предприемачи и членове на семействата им.

Мафията в България действа изключително брутално: взривява бомби-автомобили в центъра на София, бизнесмени биват разстрелвани посред бял ден, водят се бандитски войни, а в началото на януари пред банков филиал в София от двама наемни убийци бе застрелян т. нар. „хроникьор на мафията“ Боби Цанков. Мафията тихо демонстрира мощта си: отново и отново съдиите освобождават арестувани за отвличания, български медии съобщават за „купени“ магистрати и прокурори.

ЕС бе замразил заради корупция фондове на стойност милиони евро за черноморската държава и бе обвинил София, че не действа достатъчно решително срещу организираната престъпност. „Все още не е започната дълбока правосъдна реформа“, писа Еврокомисията в последния си доклад за България. Това било в противоречие с поетото от правителството задължение да изтребва корупцията на всички нива. Тежки престъпници продължавали да остават безнаказани.

Отговорът на Борисов

Полицейската операция, стартирала през декември, има предназначението да бъде отговорът на Борисов: никога досега не са били арестувани толкова много босове на мафията накуп. Борисов, правителствен ръководител в София от август насам, иска да демонстрира решителност. Защото за треньора по карате и телохранител на бившия цар, а също така и на някогашния шеф на българската компартия, издигнал се до генерал от полицията, често се шушука, че също поддържал връзки с подземния свят, след като основал така наречената си охранителна фирма.

Подобни охранителни предприятия са често легални филиали на мафията и контролират цели компании. Някои имат и връзки с терористичната мрежа Ал Кайда или сключват оспорвани сделки с Иран. Мнозина от „кръстниците“ са се издигнали от бивши агенти на могъщата тайна служба до стопански босове и според софийски анализатори продължават да поддържат връзки с политиката. Тези връзки иска да прекъсне Борисов сега.

Вездесъщата власт на мафията подкопава доверието най-вече в икономически трудни времена. При това кризата едва сега достигна с пълна сила бреговете на Черно море: страда най-вече решаващата за растежа строителна индустрия. „Крановете не се въртят, нямаме поръчки“, казва Иван Бойков от българското сдружение на строителните предприемачи. Световната банка въпреки всичко очаква икономически растеж до 2 процента. Предпоставки са обаче стабилността и сигурността. Тях Борисов бе изписал и на знамената си, когато бе избран.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.