Западна Сахара – забравеният от света конфликт

Из Западна Сахара. Снимка: пюртравъл

След 35 години безплодна борба за разрешаването на един от най-продължителните световни конфликти, ще се намери ли най-накрая изход от задънената улица, в който се намира Западна Сахара? „Ние сме оптимисти“, заяви Бушарая Беюн, пратеник в Испания на Фронта „Полисарио“, който се бори за независимост на Западна Сахара от Мароко. Анализатори в Мароко и на запад също виждат признаци на раздвижване в конфликта, въпреки че не е сигурно докъде ще доведат.

Конфликтът в Западна Сахара доведе до хладни отношения между Мароко и покровителя на „Полисарио“, Алжир, повиши регионалното напрежение, затрудни икономическото развитие и сътрудничество срещу тероризма. Това имаше и своята висока пряка цена за международната общност, която похарчи стотици милиони долари за поддържането на мироопазващите сили в Западна Сахара, МИНУРСО (Мисията на ООН за референдум в Западна Сахара).

Въпреки това международната общност не смяташе конфликта за достатъчно важен, за да окаже натиск за приемането на решение, с което създаде задънена улица, според мнозина – в полза на Мароко. „Мароко никога няма да може да наложи решение, което не е прието от сахарците“, контрира Беюн в интервю за агенция ДПА.

Конфликтът възникна през 1975 г., когато колониалната сила Испания отстъпи Западна Сахара на Мароко и Мавритания, докато испанският диктатор Франсиско Франко умираше. Започнатата от „Полисарио“ война мотивира Мавритания да се оттегли през 1979 г., а Мароко взе дела си от пустинната територия, богата на фосфати и условия за развитие на риболовна промишленост.

Шестнайсетгодишната война на „Полисарио“ срещу Мароко приключи с примирие, постигнато с посредничеството на ООН през 1991 г., но планираният референдум за независимост никога не бе реализиран на практика от Мароко, който определя контрола върху Западна Сахара като един от крайъгълните камъни на своя национализъм. Най-малко 80 000 сахарци продължават да гният в бежански лагери в Алжир, докато мнозинството от повече от 200 000 жители на Западна Сахара сега са заселници или потомци на заселници от марокански произход.

Няколко пратеници на ООН се провалиха, а главните международни сили започнаха да проявяват все по-голям интерес към новото решение, предложено от Мароко: автономия вместо независимост за Западна Сахара. Мароко наскоро започна план за децентрализиране, с който се цели прехвърляне на власт от Рабат към 16-те региона в страната. Западна Сахара ще бъде сред първите региони, които ще се възползват от мярката, обеща крал Мохамед Шести.

Степента на автономия ще бъде обект на преговори, но Рабат обещава да даде на Западна Сахара по-голямо самоуправление, включително собствен парламент и премиер. Икономическото самоуправление може да намали високата цена, която струва Сахара на Мароко, твърдят анализатори. Страната, която се бори с ширеща се бедност, в момента инвестира около три процента от брутния си вътрешен продукт в инфраструктура, икономически стимули и поддържане на военен контингент от около 150 000 войници в региона, съобщи мароканският седмичник „Тел Кел“.

Бившият пратеник на ООН в Сахара, Питър Ван Уолсъм, подкрепи предложението за автономия като реалистично решение. „Франция също поддържа Мароко, докато Испания поддържа двусмислена позиция“, отбелязва Беюн. И двете страни нямат желание да рискуват да си създадат проблеми с Рабат, ключов западен съюзник в борбата срещу тероризма и нелегалната имиграция.

Администрацията на предишния американски президент Джордж Буш също приветства предложението за автономия, но приемникът на Буш, Барак Обама, като че ли заема по-резервирана позиция. Това събуди нови надежди в редиците на „Полисарио“, който отхвърля мароканския проект за децентрализация, определяйки го като номер, с който да се надхитри международната общност, за да отхвърли плана на ООН за референдум. Рабат вижда в „Полисарио“ представител на интересите на Алжир, който се стреми към излаз на море.

Конфликтът в Западна Сахара се появи в заглавията по време на скорошната гладна стачка в Испания на активистката за независимост Аминату Хайдар, на която Мароко забрани да влиза в столицата на Западна Сахара Ел Аюн. След като Хайдар най-накрая получи разрешение да се върне в Ел Аюн през декември, ситуацията там е напрегната, а Мароко държи активисти под фактически домашен арест, отбелязват испански информации.

Седем активисти на движението за независимост на Западна Сахара ще бъдат изправени пред военен съд в Мароко. Международни правозащитни групи документираха по-рано мъченията и несправедливото осъждане на активисти на затвор, въпреки че Рабат отрича злоупотреби с човешки права. Пратеникът на ООН в Западна Сахара, Кристофър Рос, се опитва да стартира нов кръг от преговори между „Полисарио“ и Мароко в края на януари или началото на февруари, заяви Беюн.

Сахарската арабска демократична република е призната от повече от 40 страни, но Беюн смята, че Рабат дори няма да обсъжда възможността за независима Сахара – ситуация, която може да доведе до нова война. „Сахарците бяха много търпеливи“, отбеляза Беюн, „но няма да стоят със скръстени ръце“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.