Ще си живее ли живота оттук нататък Али Агджа?

Михаил Мелников

Мехмет Али Агджа излиза от затвора. Снимка: рср

Нека бъдем честни пред себе си – колкото и да се стараем, колко и да работим, повечето от нас и след 30 години няма да спечелят милиони. Струва ли си тогава да се напъваме, когато просто може да прекараме тези години в затвора (19 години в комфортен и още 10 – в по-нисък клас) и излизайки практически мигновено да станем мултимилионери? Точно така постъпи Мехмет Али Агджа. Той дори не е стар – на 52 години е и все още има право да се наслаждава на живота. На същия този живот, от който лиши главния редактор на турски вестник и възнамеряваше да лиши и римския папа.

Кратката история на подвизите на турския гражданин се свежда до година и половина. През 1979 г. той, като член на групировката „Сивите вълци“, уби главния редактор на истанбулски вестник и беше заловен, но делото, което щеше да осъди злодея на смърт, мина без него – Агджа избяга от затвора. Избяга, за да стане „героят“ на едно от най-гръмките покушения на 20 век – на 13 май 1981 г. сред многолюдна тълпа на площада „Свети Петър“ в Рим Мехмет Али Агджа неколкократно стреля срещу папа Йоан Павел Втори. Светият отец бе хоспитализиран с рани в корема и ръката.

Отново заловиха Агджа, но не му дадоха възможност да избяга и след няколко месеца го осъдиха на доживотен затвор. Две години по-късно понтификът посети своя неуспял убиец в затвора, поговори с него и му прости. Доживотният затвор продължи 19 години (почти толкова годишен беше турчинът по време на нападението), след което сметнаха, че Агджа се е поправил, помилваха го и го пуснаха на свобода… където го очакваше депортиране в родината. А в родината му вече го очакваха.

Още година и половина Агджа се мъчи в турски затвор в очакване на смъртната присъда. Турските власти обаче не рискуваха да екзекутират героя, опитал се да убие вожда на неверниците. През 2002 г. терористът попадна под амнистия и смъртта бе заменена със затвор. В началото на 2006 г. направо го пуснаха на свобода, но след седмица размислиха и отново го прибраха. И едва сега бившият бунтовник излиза с чиста съвест.

Особено очистително за тази съвест подейства съзнанието за комерсиалния успех. Първото подробно интервю с турчина ще струва на медиите 1 300 000 евро, а за екранизацията на биографията си Агджа иска от Холивуд 8 милиона долара. Няма съмнение, че той ще получи тези пари. Ще му стигнат до края на живота, ако не тръгне да пилее, а бившият радикален ислямист и настоящ смирен католик обещава да живее скромно и мъдро. Зарича се да се ожени за католичка и да напише истинската Библия. Всъщност на практика Агджа е новият Христос (самият той каза това) и тъй като светът ще се затрие още през това столетие (това също го каза той), без нова Библия, и то този път с името на автора на корицата, няма как да минем.

Наистина новият свободен човек първо трябваше да отбие службата си в турската армия, в която не успя да постъпи като млад. По турските закони възрастта не освобождава от свещения дълг към Родината. Потенциалният новобранец обаче бе признат за „ярко изразен антисоциален тип“, а на такива хора няма как да поверят турските брегове. Така че Мехмет Али Агджа, който се намира в добра физическа форма, дай Боже всекиму, спокойно отиде да си почине на морето. Той може да си го позволи – авансът за интервюто очевидно вече е платен и кастингът за невеста католичка може да започне.

И все пак на Мехмет му остана още една задачка. Той иска да отиде в Афганистан, за да убие лично Осама бин Ладен, който според опитния терорист е олицетворение на световното зло. Холивудските продуценти вероятно изпадат в невероятен възторг при тази мисъл. След епичното единоборство между покаялия се грешник и заклетия грешник, „Аватар“ ще изглежда като жалка нискобюджетка. Засега липсва само съгласието на Осама за участие в тази сцена.

Шегите са си шеги, но неуспелият терорист пое по един доста съблазнителен път – успешно се рекламира за сметка на звезди от световна величина, излежа две-три десетилетия в затвора (затворите в цивилизованите страни днес са повече от комфортни), посвещавайки това време на усъвършенстване, след което може да прекара остатъка от живота си в богатство и слава. Кой ще каже, че неговото е по-лошо от това да се гърбиш цял живот на работа?

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.