Големи неприятности с големия Китай за Обама

Фостър Клъг

Реклами с Обама станаха популярни в Китай. Снимка: фрийрипаблик

Президентът Барак Обама дойде на власт, като държеше остър тон на Китай. Той обеща, че ще се отнася към зараждащата се свръхсила като към конкурент и че няма да я покровителства като приятел, нито ще я отбягва като враг. Силните думи от предизборната му кампания обаче се изпариха почти веднага, след като се настани в Белия дом преди около година. През първата година от управлението си правителството на Обама отложи среща с Далай лама, охулвания от Пекин тибетски монах, отказа да нарече Китай валутен манипулатор и беше предпазлив в критиките си срещу нарушенията на човешките права в Китай.

Политиката на Обама към Китай е разработена с цел да се получат отстъпки от една страна, чието участие е жизненоважно за разрешаването на глобални кризи. Въпреки това Съединените щати не са видели кой знае каква полза за много от належащите им проблеми, включително ядрените спорове с Иран и Северна Корея и справянето с промяната в климата и икономическите затруднения. Висшите дипломати на Обама призовават към търпение, докато работят за заздравяването на това, което наричат най-важните и най-сложните отношения в света.

Значението на Китай нарасна през първата година от управлението на Обама и Пекин освободи място за себе си в натоварения външнополитически график на Вашингтон, който включва войните в Ирак и Афганистан. Това ще продължи. Колкото повече обаче Обама представя сътрудничеството с Пекин като ключово, толкова повече американците ще искат да видят конкретни действия от китайска страна и ще се разочароват, ако от американските усилия не излезе нищо особено. Дотук китайският съюзник Северна Корея отказва да се откаже от ядрената си програма. Пекин се въздържа от тежки санкции срещу Иран и внимава с обещанията за мерки срещу климатичните промени, които според него ще затруднят икономиката му. Компаниите и профсъюзите твърдят, че Китай продължава да нарушава търговските правила и да манипулира валутата си.

С началото на втората година от мандата на Обама отношенията между двете държави може да охладнеят. Правителството на Обама се подготвя за евентуално посещение на Далай лама другия месеци и за очаквана от мнозина сделка с оръжие за Тайван – самоуправляващия се остров, който Китай смята за част от своята територия. Тази седмица държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че Съединените щати ще продължат да продават оръжие на Тайван и да подкрепят Далай лама. Тя обаче каза също, че в опитите си да води диалог с Китай през 2009 г. правителството на Обама е създало отношения, които „не излизат от релсите, когато възникне разминаване на мненията“. Това твърдение ще бъде проверено през 2010 г., която започна с напрежение.

Тази седмица интернет-гигантът „Гугъл“ заплаши, че ще спре китайската версия на своя сайт заради цензура и хакерската атака срещу електронна поща. Съединените щати се заканват да подадат официално оплакване до Пекин заради хакерските нападения. Търговията и икономиката продължават да бъдат дразнители. Конгресът може да бъде подложен на натиск да приеме наказателни решения срещу Китай в отговор на твърденията на американски производители, че с управлението на юана Пекин е предизвикал огромен търговски дефицит на Съединените щати. Американските компании твърдят, че манипулацията на юана сваля цената на китайските стоки в САЩ и вдига тази на американските в Китай. Засега Обама избягва да нарече официално Китай валутен манипулатор. Неговото правителство все пак взе мерки срещу Китай на два фронта – реагира на натиска на профсъюзите, като вдигна митата на китайските гуми и стоманени тръби.

Човешките права са още една точка на напрежение. Обама е критикуван, че отслабва американския натиск срещу нарушенията на правата в Китай. През февруари Клинтън зарадва домакините си в Пекин, като заяви, че Съединените щати няма да позволят безпокойството им за човешките права да попречи на сътрудничеството с Китай. Обама предизвика гняв и като отложи срещата с Далай лама за след посещението си при китайските лидери в Пекин през ноември. Неговите съветници твърдят, че по тибетския въпрос може да се постигне по-добър резултат, ако на срещата с китайския президент Ху Цзинтао не тегне споменът от тази с Далай лама. Китай обаче остава също толкова непреклонен, колкото и преди срещата, във враждебността си към Далай лама, който твърди, че иска по-широка автономия за Тибет, но не и независимост.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.