Смях – ГЕРБ ще реформира Оперетата

Цяла трагикомедия се разигра с назначението на нов директор на Държавния музикален театър – Оперетата.
Конкурсът беше проведен два пъти, за да назначат правилния човек на ГЕРБ – Борис Панкин, който освен това е братовчед на главния прокурор Борис Велчев.

Но колективът на театъра скочи срещу него, излезе на демонстрации, писа писма до министъра и т. н. И накрая Панкин се отказа да става директор, а министърът Вежди Рашидов се принуди да го назначи за свой съветник.

Какво е гнилото в цялата работа?

– Че зам.-министърът Димитър Дерелиев нарече протестиращите от музикалния театър “лумпенизирана тълпа” и ги заплаши, че ще останат без заплати (те пък едни заплати).

– Че в сайта на министерството на културата е публикувана перфидна официална дезинформация за Музикалния театър. В нея се дават неверни данни за броя на постановките (спестяват се 46 от гастроли в чужбина, уж били малко – и то в година, в която е имало 1 месец ремонт и още 1 месец театърът е бил без парно и не е работил). И е изтъкнато, че бюджетът бил 2 млн. за 270 души, сякаш той отива само за заплати. И т. н. манипулации.

– Че заради един режисьор, овреме ориентирал се към ГЕРБ, се отменя конкурс и се провежда втори път, за да може да го спечели.

– Че кандидатът Панкин в плана си като бъдещ директор включва постановка на шефа на журито, което го избира.

– Че протестите на колектива на театъра са наречени съпротива срещу реформата.

И в какво се състои реформата, която иска да проведе правителството на ГЕРБ в Музикалния театър? Да сложи своя човек Панкин, който не е помирисвал оперета? Да почне да поставя мюзикъли, вместо оперети?

А може би да покани премиера Борисов да изиграе главната роля на Бони в „Царицата на чардаша”?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.