Защо медиите мълчаха, че закон забранява митингите пред парламента?

Митинги и демонстрации са забранени пред парламента с приетия вчера закон. Снимка: Булфото

Мнозинството на ГЕРБ забрани митингите и демонстрациите пред парламента и министерския съвет. Вчера на второ четене беше гласуван закон, който гласи, че събрание, митинг или манифестация не могат да се организират в „обозначената зона” около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти. Витиеватата формулировка означава, че край тези сгради няма да може да има каквито и да е протести.
С промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите сегашното мнозинство в парламента повтаря опитите на предишното да ограничи гражданските протести. Любопитното е, обаче, че при предишното правителство медиите активно информираха какво предстои да се гласува, какъв законопроект е внесен – първият път през януари 2009 г., вторият път през април 2009 г. – и тогавашният парламент не гласува тези ограничения. Сега медиите мълчаха и поправките минаха тихомълком на второ четене вчера и станаха закон.

Той предвижда още да се увеличи от 48 на 72 часа срокът, в който организаторите трябва да уведомяват кмета на общината преди събитието на открито – тоест нужно е искане 3 дни преди протеста.

България се превръща в милиционерска държава като при Живков, коментираха вчера по интернет форумите. Най-възмутително е поведението на медиите, защото те нито информираха, нито осъдиха предстоящото гласуване, за разлика от предишните опити на мнозинството на Тройната коалиция. Тогава техните предложения не минаха. Отново интернет сайтове и блогове реагираха първи на тези поправки в закона и дори разкриха кои са вносителите на законопроекта.
Това са трима световно неизвестни депутати от ГЕРБ – Ивайло Тошев (избран в Шумен), Красимир Ципов (избран в София), Емил Радев (избран във Варна). И тримата са членове на правната комисия в парламента и на още няколко комисии и са на възраст около 40 години.

Тримата от ГЕРБ

Тримата от ГЕРБ, вносители на закона за забрана на демонстрациите край парламента, министерския съвет и др., отляво надясно – Ивайло Тошев (тел. 0896 868203), Красимир Ципов (0887 272238), Емил Радев (0888 247080). Телефоните са публикувани в блога д-р Тони Филипов – „Из делниците на един луд“. Призивът на блогърите е – пращайте им есемеси и им се обаждайте. Снимки: Сайт на Народното събрание

Тошев е бил за кратко съдия в Шумен, после адвокат и член на управата на местния футболен клуб.
Ципов е работил в МВР и после е сътрудничил на шефа на правната комисия Янаки Стоилов от БСП в предишния парламент по законопроекти за МВР, НК, правосъдие и др. Участвал е в подготовката на много закони от 2006 г. насам. След това се е пребоядисал като гербер.
Радев е адвокат от Варна и шеф на местната организация на ГЕРБ.
В текста под снимките им са публикувани техните телефони, в отговор на желанието на много недоволни да им пращат есемеси и да им се обаждат. (Информация за тримата вносители пръв издири и публикува блогът на Юруков).
Срещу закона, внесен от тримата от ГЕРБ, до вчера се обадиха само синдикатите, които поискаха от президента да наложи вето.
А за отлагането на минимум 72 часа за даване на разрешение за митинг – тоест минимум 3 дни – в съобщението на синдикатите се казва: „За нас няма съмнение, че чрез това изменение се постига единствено отлагане на реакциите срещу някакъв акт или факт, който предизвиква протест.”

Как стана така, че нещо, което при предишното правителство беше скандално и вестници и телевизии дълго го коментираха, днес вече не е скандално и те не го коментират?
По подобен начин опитите на МВР при предишното правителство да има достъп до телефонни разговори и да следи Интернет не минаха, а при сегашното минаха. Съпротивата срещу това в медиите също беше ограничена, в сравнение с преди.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.