Японец най-бърз на слалома за Европейската купа в Банско

Японецът Наоки Юаса припомни на зрители и специалисти в Банско, че следващата година тук ще дойдат скиори от цял свят на Световната купа по ски за мъже. Той остави всички европейци зад гърба си и спечели слалома на писта „Томба”, част от календара на Европейската купа за сезон 2009-2010 г. Победата му стана възможна, тъй като стартовете са отворени за скиори от цял свят. Затова освен от Япония и от Европа у нас дойдоха и състезатели от Австралия и САЩ – общо 79. Сред стартиралите бяха четирима от първата десетка във временното класиране за ЕК.

Японецът Наоки Юаса по писта "Томба" в Банско. Снимка: skimagazine.org

Японецът Наоки Юаса по писта "Томба" в Банско. Снимка: skimagazine.orgТримата най-бързи в състезанието - Стефано Гросс от Италия, завършил втори, Наоки Юаса (Япония) и третият Антони Обер (Франция). Снимка: skimagazine.orgАвстрийски скиор на старта на писта „Томба”. Снимка: skimagazine.orgНай-добрата ни алпийка Мария Киркова се пусна като форлойфер на състезанието. Снимка: skimagazine.orgНаоки Юаса в първия манш от слалома. Снимка: skimagazine.orgСтефано Гросс (Италия). Снимка: skimagazine.orgАнтони Обер (Франция). Снимка: skimagazine.org

В слалома участваха и седем български национали, въпреки че като домакин България имаше квота за десет души. Според очакванията най-добре се представи Стефан Георгиев, който се класира на 36-то място. Петима от българските скиори не успяха да завършат, като трима отпаднаха още в първия манш. Това със сигурност разочарова треньора на тима ни словенеца Грегор Кощомай, който очакваше успешно представяне на състезателите ни и класиране в първата двайсетица. Освен към Стефан Георгиев, който ще участва на олимпийските игри във Ванкувър, надеждите му бяха насочени към Георги Георгиев и Никола Чонгаров.

За 26-годишния японец Юаса това е втора победа в кариерата и успешна стъпка към повече стартове за Световната купа, където най-доброто му класиране е седмо място в слалома в Кранска гора (Словения) през 2005 г. Втори на писта „Томба“ завърши Стефано Гросс от Италия, а трети – Антони Обер от Франция.

През първия манш 58-те врати на пистата бяха подредени от словенския треньор на националите ни. През втория манш трасето беше дело на австийския спец Бенджамин Прантнер. Денивелацията беше 195 метра, а температурата – минус осем градуса. Състезателите похвалиха отличните условия в българския курорт и успешните усилия на организаторите. В събота скиорите ще мерят сили за още един слалом за Европейската купа.Бюджетът на състезанията в Банско е 1,3 милиона лева, като 600 хиляди от тях са осигурени от държавата. Най-добрият ни алпиец Килиан Албрехт не участва, защото ще мери сили с топскиорите на стартовете за Световната купа в Кицбюел.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.