Защо Медведев прати върховен наместник в Кавказ?

Александър Хлопонин. Снимка: клуб регионов

Бившият губернатор на Красноярския край Александър Хлопонин, назначен предния ден за пълномощен представител на руския президент в новия Севернокавказки федерален окръг (СКФО) с център Пятигорск, бе представен вчера пред лидерите на руските републики, влизащи в новата административна единица. Хлопонин увери, че не е страшно, а интересно човек да работи в Северен Кавказ. В най-скоро време той смята да обиколи всички региони от своя окръг и да разработи собствена програма за развитието му.

Създаването на окръга бе обявено във вторник от руския президент Дмитрий Медведев. Той включва Чечения, Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Карачево-Черкезката република, Северна Осетия-Алания и Ставрополският край. Досега тези региони бяха в състава на Южния федерален окръг. Хлопонин бе назначен и за вицепремиер на Русия, посочват всекидневниците. Този пост е по-важен от длъжността пълномощен представител, твърди неназован служител от правителството в Москва, цитиран във „Ведомости“. Така Хлопонин ще може да участва във формирането на бюджета, да контролира финансовите средства за развитие на региона, обяснява той.

Хлопонин ще решава в новия окръг сериозни задачи, свързани с развитието му, създаването на нови предприятия, производства и инфраструктура, с координацията между силовите структури в борбата срещу тероризма и екстремизма. Това заяви шефът на кремълския апарат Сергей Наришкин. Наришкин изтъкнал досегашните успехи на Хлопонин в бизнеса и на държавна служба, изброи и специалните му пълномощия, получени от президента Медведев. Като постоянен представител Хлопонин ще координира дейността на всички федерални органи на изпълнителната власт за решаване на социално-икономическите проблеми в Северен Кавказ и дейността на държавните органи от т. нар. президентска вертикала, пояснява официозът под заглавие „Вертикалата на Хлопонин“.

Новоназначеният пълномощник на Медведев изрази надежда, че в региона ще пристигнат големи инвеститори; според него, в Северен Кавказ няма неразрешими проблеми. Не са променени обаче границите на руския Севернокавказки военен окръг, които не съвпадат с тези на СКФО. Това показва, че Хлопонин ще решава главно мирни задачи, без да се занимава със „силовия контур“. Спецификата на региона обаче е такава, че без нормално взаимодействие със силовите структури там не може да бъдат решени никакви мирни задачи. От друга страна, идването на Хлопонин се очаква да конкретизира една възможна стратегия на федералния център за Северен Кавказ – Москва да потърси опора в едрия местен капитал.

Както се очакваше, решението на Дмитрий Медведев бе посрещнато с хорово одобрение от кавказките президенти. В Дагестан обаче все още цари нервозна обстановка, тъй като мандатът на републиканския лидер Муху Алиев изтича след месец, а руският държавен глава все още не е внесъл неговата или друга кандидатура за одобрение в местния парламент. Вероятно Дагестан ще се наложи да изчака, докато Александър Хлопонин пристигне в републиката и сам подложи на гласуване съответната кандидатура – важен въпрос, засягащ имиджа на новия пълномощник.

Назначаването на Хлопонин може би е опит на Москва „да ограничи амбициите“ на чеченския президент Рамзан Кадиров, заяви Гейдар Джемал, представен като известен ислямски философ. Кадиров вече направи всички общоприети учтиви изявления по адрес на новия пълномощник. Той вероятно схваща, че собствените му политически проекти, надхвърлящи пределите на Чечения, са или безперспективни, или рисковани. При все това Кадиров разглежда почти всички райони от СКФО като един вид „зона на стратегически интереси“.

Идването на Хлопонин означава, че Москва вече не желае да се разширява дори неформално влиянието и ресурсната база на младия чеченски лидер. Ако всички днешни начинания не останат куха формалност и симулация на реформа, това ще означава, че сегашният президент на Русия активно се е захванал със собствен проект за Северен Кавказ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.