Елате да си поговорим в МВР… Защо разпространявате датата на протеста и думата яйца?

Полицията отново тормози блогъри

Младеж от Стара Загора е привикан в полицията да дава обяснения защо е разпространявал в Интернет съобщения да се ходи на протест за замърсяването на града. На въпросния протест двама министри – военният Младенов (номиниран сега за външен министър) и на околната среда Нона Караджова, бяха замерени с яйца от протестиращи. 18-годишният Генади Михайлов е описал случая в блога си. Разпитът му показва, че полицията съставя досиета и събира материали от Интернет.

– Ало, г-н Михайлов?
– Да, същия.
– Добро утро, обаждам ви се от РПУ Стара Загора…
– О-о
– …Търся ви по една работа. Ще може ли да наминете днес да си поговорим?
– Нещо сериозно ли е станало?
– Не, няма нищо, просто искам да си поговорим. След колко време ще може да сте тук?
– Предполагам до час-два.
(…)
Когато някой подобен г-н с изключително любезен глас ви събуди, то събуждането е наистина ефективно – като рициново масло.
(…)
– Разпространявал сте из интернет датата на протеста?
– Да, в няколко форума.
– И сте споменавал думата „яйца“?
– В съвсем друг смисъл. Не съм подстрекавал да се плюе министъра…
– Това се оказа медийна спекулация… Вие сте бил на протеста на 18-и? (За чист въздух)
– Да.
– И не сте хвърлял яйца?
– Не.
– Не знаете кой е хвърлял?
– Разбрах по-късно по новините. Нямам никаква идея.
– Видяхте ли някакви маскирани момчета?
– Имаше някакви, да.
– Познавате ли ги?
– Не. А и бяха маскирани, как да ги разпозная точно, дори и да са ми познати?
– Уф… абе то едно яйце хвърлено и медиите са написали, че има дъжд от яйца… та от софия се обадиха… та…  както и да е. Напишете си трите имена и това, което си говорихме тук…

Тук някъде въпросният чичко полицай (който биваше як, честно) отвори на компа си папка, наименувана „яйца“. Там имаше две мои снимки – едната от постера на …щье дойдье дьен, другата – бивам готин, с туркини. Следващият файл беше от написаното в нета. Всичко е разбира се, абсолютно насериозно, няма 5-6. Като фон върви и шоуто на Дългия (б. р. – вероятно има предвид „Шоуто на Слави“).
За достоверността на гореописаното се подписвам с честта си.

Обгазяване, тровещо няколкостотин хиляди човешки същества VS. птичи зародиш, хвърлен срещу областната управа от банда непълнолетни – найс, рийли найс.

Уелкъм ту Абсурдистан

Разбира се, това не е целият разговор. Реално той продължи грубо около половин-един час. Причината да бъда извикан е, че аз съм този, който е създал темата, като съм копирал обявлението, което е из целия нет. Отделно от обявлението наистина споменавам носене на яйца, но отде да знам, че някой наистина ще ги донесе ( и използва)? Демек, основната идея е дали аз мога да посоча извършителите на подлото дело.
От полицая разбрах, че поне още няколко човека от този форум са били извикани предишния ден. Вероятно предстои и още една персона да бъде привикана да дава обяснения, и това защото след протеста зачопляме тази тема. Снимките, които са намерили, са от стария ми блог и от „програмата“.

Виж още текстове в блога на Генади Михайлов

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.