Борисов да свали блокадата на европейските траншове – може и с изтребител (на корупцията)

Иво Инджев

В нашата провинция цари идилия между властта и медиите. Това мило съгласие, за да не кажа пагубна за демокрацията солидарност в битката срещу обективната истина, води до безкритично приемане на пропагандните тези на управляващия.

От такива като мен се иска да ръкопляскат солидарно. Както и при други подобни случаи, предоставям тази чест на пропагандаторите и на влюбените.

Издигнатата в ранг “подвиг” намеса на премиера Борисов е поредното пропагандно безобразие. Да, загрижеността му за българските шофьори е похвална. А пък аз, гаднярът, си позволявам да поставям под съмнение това величаво усилие с някакви си забележки за междудържавни съображения по отношение на страната, която ни беше единственият съсед от ЕС (и протагонист в организацията в това качество) при усилията да проникнем в ЕС.

Да, представете си нахалството ми – загрижил съм се за мнението на гръцките власти, макар че са социалисти в момента!

Само слепият не вижда зад всичко това реално преследваната цел на човека, за когото най-важната мотивация е да се хареса на достатъчно голям брой сънародници без оглед на дългосрочните последици от действията си. По същата логика отмени акциза върху казаните с ракия, колкото и това да е безпринципно. А слепотата на заслепените е такава, защото прожекторите на пропагандата постигат своето.

Сега на опитите ми да кажа, че да си организираш такова шоу пред медиите, като “отваряне на границата” , която така и не се отвори в крайна сметка, се натъкват на “некои съображения” от защитниците на Борисов, сякаш аз съм силният и силовият управник, а той, горкият, има нужда от бранители. Сред доводите в негова защита основният е, че гръцките селяни блокирали избирателно българската граница. Много от хората, които си мислят така, са всъщност жертва на избирателното поднасяне на информацията в българските медии.

Жалко! Налага се, колкото и да не е “патриотично” от моя страна, да внеса “некои корекции”:

Protesting Greek farmers block roads, border posts

Athens, January 20 (MIA) – Greek farmers blocked Wednesday border posts and roads throughout the country to protest falling subsidies and demand higher prices for their goods.
Hundreds of lorries and trucks were stranded at Promahonas-Kulata and Exohi-Ilinden, two key border posts linking Greece and Bulgaria.
Angry farmers also continued to block some 20 key road links, including the main highway connecting the capital Athens with the northern port city of Thessaloniki.
On Tuesday, farmers drove tractors and heavy machinery to border posts and main roads linking Greece with Albania, Turkey and Macedonia.
Farmers on the southern Mediterranean island of Crete said they would begin blocking access to tax offices and government services on Wednesday.

От тази информация на Македонската информационна агенция (това е гръцка информационна агенция, специализирана за новини от северната част от страната) можете да се убедите, че няма такова нещо като “специално” лошо отношение към България и българите на стачкуващите в Гърция. Изрично са изброени блокадите на подстъпите към границите с останалите съседни на Гърция страни на цели 20 места в Гърция. Само че там няма хеликоптери с наежени премиери на съседни държави, които да викат на преговори пред камерите стачкуващите на своя територия с риск да взривят добросъседството със съседната държава, намесвайки се в твърде деликатен спор.

Е, нашият е наистина уникален. Блажени са верващите (жертви на родната пропаганда и на собствената наивност)! Време е да разберат, че с верване може да се върви напред само след хоругвите. А в ЕС с верване се върви назад. Както и става, защото от Брюксел вече прелитат на юг и кацат право в Министерския съвет на “Дондуков” в София заплашителни писма за предстоящи нови санкции срещу България заради несправянето на властите с изискванията за усвояването на обещаните ни европейски милиарди.

Само че борбата с корупцията в собствената администрация, виновна за тази европейска блокада на България, няма как да бъде превърната в зрелище от хеликоптерен вид. И танковете да дойдат, пак няма да се справят. За нея се иска политическа воля, която Борисов употребява за фойерверки пред гръцки селяни и българските граждани.

Не че е същото, но историята помни солови акции, или предложения за такива и другаде. Например в Африка. За решаване на териториален спор със съседите (за острови в езерото Виктория) диктаторът на Уганда Иди Амин Дада предлагаше на президента на Кения Джомо Кениата през 70-те години на миналия век да си изяснят отношенията. Лично. С тояги. За да няма кръвопролития (не че после не изпрати армията си ). В името на справедливостта и на добрия си имидж Иди Амин, 120 килограмово чудовище, бивш боксьор, великодушно обещаваше да се бие с престарелия Джомо Кениата с една ръка, а другата щяла да му бъде вързана зад гърба…

Някому тази аналогия може да се стори пресилена. Да, така е. Бойко Борисов не е нито човекоядец, какъвто се оказа Иди Амин (след като го свалиха през 1979 и избяга в чужбина), нито е диктатор. Той е само демократично избран автократ, който не се притеснява да ни заявява, как лично е “отворил границата”, как плаща, или не плаща, на пенсионерите, или че нямало да плати за нещо си – все от държавния бюджет

Един премиер не може да е пожарникар в буквалния смисъл. Иначе ще трябва лично да разблокира и други заседнали българи – нима те заслужават тази чест по-малко от шофьорите в най-топлата част на замръзналата България? Само един актуален пример:

Десетки автомобили закъсаха по заснежените пътища на Източна България днес до обед. Заради снегонавявания е затруднено движението в областите Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Бургас, съобщи БТА като цитира пресцентъра на МВР.

Готови ли сме да платим с цената на мълчанието си констатирането на факта, че нашият премиер гаси пожари избирателно? Вместо да го върнат на земята, медиите задълбочават у него усещането му, че има право на това, защото е популярен. Ами да го короноваме тогава и да се свърши с този фалш с играта на демокрация!

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.