Магьосници и екстрасенси се подвизават в балканската политика

Бил ли е омагьосан опонентът на Бъсеску, за да загуби изборите?

Илюстрация от книга на Алиодор Маноля.

Бил ли е един от главните претенденти за президентския пост в Румъния отстранен от надпреварата от мистичен парапсихолог, нает от неговия конкурент? Такова твърдение би било отхвърлено като нелепо в повечето страни от ЕС. Но тук, в Румъния, родината на Дракула и други окултни традиции, твърдението на Мирча Джеоана, че „отрицателна енергийна атака“ е довела до загубата му с минимална разлика от преизбрания президент Траян Бъсеску, стана повод за обществени коментари в цялата страна. „Злият магьосник провали Джеоана“, написа ежедневникът „Евениментул зилей“ в неотдавнашен коментар. „Румънските политици наистина вярват, че магически сили могат да те направят президент или да те провалят.“

„Нека силата бъде с нас!“

Като повечето бивши комунистически държави, Румъния е свикнала с грубата и объркана политика, и първите твърдения и опровержения след минималната победа на Бъсеску на 6 декември не бяха нищо необикновено, когато хората на Джеоана се оплакваха от масови злоупотреби. Тогава се появи шокиращото твърдение: Джеоана в медийни интервюта миналата седмица заяви, че е бил обект на вълни от негативна енергия по време на ключовия дебат точно преди надпреварата, която беше спечелена от Бъсеску. „Хората, които работеха за Бъсеску в тази област, се намираха в дясно от камерата“, заяви Джеоана пред телевизия Антена 3. Съпругата му Михаела каза, че Джеоана „бил подложен на много лошо влияние, не можел да се концентрира“.

В началото румънците се подиграваха на бившия си външен министър и казваха, че не умее да губи. Самият Бъсеску, шегувайки се, отрече обвиненията. Но наскоро публикувани снимки, които показват известния парапсихолог Алиодор Маноля близо до Бъсеску по време на кампанията, накараха румънците да се усъмнят дали президентът наистина не е направил магия на опонента си. Снимките показват Маноля, слаб брадат мъж с кръгло лице и оредяваща коса, който върви метри зад Бъсеску преди дебата. Способностите на Маноля включват дълбок мисловен контрол, ясновидство и хипнотичен транс, според Румънската асоциация на трансперсоналната психология.

От седмици службата на Бъсеску отказва да коментира случая Маноля, като официалните представители се позоваваха на разследване на Демократично-либералната партия. Официалните лица от партията обаче даваха уклончиви отговори, но не отрекоха категорично. В коментари, публикувани в петък, говорителят на Бъсеску Север Войнеску заяви, че той познавал Маноля, но че парапсихологът не бил участвал в екипа, който организирал митингите от предизборната кампания. Войнеску каза също, че не е обсъждал Маноля с Бъсеску. „Не съм сигурен какво е правил този човек до президента Бъсеску“, заяви той пред всекидневника „Котидианул“.

Предполагаемата роля на Маноля в изборите напомня за вековни балкански ритуали, в които зли очи, магьосници и други мистични сили били използвани за тайнствени енергийни атаки срещу враговете и които лишавали злощастните жертви от жизнените им сили. И докато такива суеверия днес могат да се открият най-вече в най-затънтените селски райони на Балканите, вярата в паранормалното поражда някои необичайни практики и в днешно време.

Бившият румънски диктатор Николае Чаушеску изпитваше такъв ужас дори от традиционни психолози, които смяташе за заплаха срещу комунизма, че закри факултетите по психология в цялата страна и забрани думата в официалния речник. През 1982 г. той започна репресии срещу хората, за които се предполагаше, че практикуват трансцедентална медитация, като прочисти вътрешното министерство и уволни голям брой служители, за които се предполагаше, че са замесени в такива дейности, включително и заместник-министъра на вътрешните работи.

В съседна Сърбия полковник Любодраг Стоядинович, бивш говорител на армията, беше освободен от поста, след като разкри, че армията е имала отдел по парапсихология през 90-те години, по времето на бившия президент Слободан Милошевич, който се занимавал с психоатаки срещу Съединените щати и други врагове на Сърбия. Смята се, че „Група 69“, която според Стоядинович включвала известни предсказатели и магьосници, нанесла „тежки поражения“ на врага с тактиките си, включително сваляне на самолети. Той казва, че една от главните задачи на групата било залавянето на поне един от „важните врагове на Сърбия“, например американския президент. Нито сръбското правителство, нито армията опровергаха твърденията на Стоядинович.

За босненския сръбски лидер от времето на войните Радован Караджич се говори, че вярвал в магии и активно участвал в паранормални дейности. Той беше арестуван през юли 2008 г. в Белград, дегизиран като съвременен гуру, и в момента срещу него тече процес в Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия в Хага. Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски назначи парапсихоложката и медиум, позната под името Мина, за официален съветник на кабинета. Някои от македонците, които нерядко се съветват с предсказатели и астролози, смятат, че Мина е помогнала на Георгиевски да избегне мащабна гражданска война между македонците и етническите албанци. „Не е странно хората в Македония да имат алтернативни лични съветници“, казва Миряна Стояновска, 28-годишна преподавателка по немски. „Част от нашия манталитет и култура е да се призовават по-висши сили, които да помогнат на хората да се справят с проблемите в живота си“.

В развитието на интригата около президента на Румъния други снимки показват Маноля сред антуража на Джеоана по време на предизборната кампания през 2007 г. и внушават, че ясновидецът вероятно е бил склонен да предложи услугите си на всеки, който си плати. Нямаше коментар от страна на Джеоана, който в последно време прави опит да се дистанцира от темата, за да избегне уронване на доверието в него. Имейл, изпратен до въпросния парапсихолог, не получи отговор. Известният румънски психолог Аурора Лиичану казва, че регионът остава благодатна почва за такива суеверия, макар да изглежда, че е приел привидната маска на цинизма, по-скоро за да върви в крачка с останалата част от Европа. „Това общество има склонност към ирационалното. Това е култура на суеверните хора“, казва Лиичану. „Късметът има огромна роля тук, той е сила.“ „Късмет и съдба“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.