Кой е новият сръбски патриарх?

Новият сръбски патриарх Ириней. Снимка: сърбиянет

Нишкият архиепископ Ириней, смятан за умерен и благосклонен към междурелигиозния диалог, стана новият патриарх на Сръбската православна църква. Той наследи на този пост патриарх Павле, който почина на 15 ноември на 95 години. В изявления за агенция Танюг Ириней каза, че неговият избор е резултат от „волята на Бог и на Светия синод“. „Бях избран на тази престижен и труден пост с помощта на моите братя епископи, заедно с които ще нося тежестта на тази мисия, както и всички проблеми, които очакват Сръбската православна църква“, добави той.

На 45-те архиепископи в Светия синод вчера им трябваха само няколко часа, за направят своя избор. Първо те избраха трима кандидати, сред които след това бе избран Ириней. Двамата други кандидати – Амфилохий, която представляваше патрирах Павле през последните години, докато бе болен, и архиепископът на Войводина Ириней, са смятани за консерватори.

Спечели един умерен човек, изрази задоволството си Живица Тучич, експерт по религиозните въпроси. Това е човек, който е отворен към другите религии, реалист е и в добра кондиция, въпреки възрастта си. Мисля, че това е добро решение за Сръбската православна църква, каза Тучич за АФП. В изявленията, които направи напоследък, Ириней показа, че е склонен на междурелигиозен диалог и на евентуално посещение в Сърбия през 2013 година на папа Бенедикт Шестнайсети по повод 1700 години от Миланския едикт, с който император Константин официализира християнството в Римската империя. Константин е роден на днешна сръбска територия, в Ниш, чийто епископ бе досега Ириней.

Една подобна визита на папата би представлявала „стъпка“ към междурелигиозния диалог. Тя не може да причини нищо лошо, а е само едно предимство, каза Ириней, цитиран от агенция Танюг. Визитата на папата би могла да представлява също удобен случай за поставяне на въпроса за обединение на църквите след схизмата от 1054 година между Византия и Рим и да започне да се говори за това, отбелязва агенция Бета.

Сръбската православна църква разполага вече с един нов партиарх, склонен към отваряне в момент, когато Сърбия категорично се е ангажирала с европейската перспектива, подавайки кандидатурата си за член на ЕС на 22 декември миналата година. Роден през 1930 година във Видово, в Централна Сърбия, Ириней/Гаврилович/ е учил богословие първо в Белград, а след това и в Атина. Той става архиепископ на Ниш през 1975 година.

Контролирана много изкъсо от комунистическата власт, Сръбската православна църква, си върна голяма част от влиянието през последните 20 години, съвпадащи с годините, когато Павле бе патриарх. Павле, на чието погребение се събраха стотици хиляди, преведе Сръбската православна църква през цялото кърваво десетилетие на 90-те години, през които бивша Югославия се разпадна, комунизмът падна, а силата на национализма нарасна. Много голяма част от населението на Сърбия, което е 7,5 милиона души, са православни християни.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.