Блокадите стават по-жестоки, Гърция пред фалит

Опашка от тирове пред граничен пункт Кулата. Снимка: ЕПА/БТА

Представители на стачкуващите фермери в Гърция втвърдяват позициите, след като аграрният министър г-жа Катерина Бадзели обявила на среща с тях, че правителството не може да осигури нужните средства, за да удовлетвори финансовите им искания, съобщават гръцките медии. Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

За момента е невъзможно незабавно да бъдат намерени пари, казала министър Бадзели, но пояснила, че има възможност да бъдат икономисани средства и да бъдат подпомогнати фермерите в близко време, като приканила фермерите да участват в започващия днес диалог за аграрната реформа. В отговор фермерите обявили, че засилват протестите и че затварят отново ГКПП Промахон-Кулата, след като пунктът през нощта е бил отворен. През пункта Промахон няма да бъдат пропускани нито леки автомобили, нито тежки камиони. Затворена днес ще бъде и жп линията, свързваща Гърция с България. Затворен остава също достъпът до пристанище Игуменица на Йонийско море, където са възникнали сериозни проблеми, тъй като десетки тирове са се струпали на пристанището. Блокирани ще са и митниците на пункта Ексохи на границата с България и на пункта Дойран на границата с Македония.

Днес земеделските производители планират протестен митинг и ще блокират двореца Запион в центъра на Атина, където започва диалогът за аграрната реформа. Опозиционните леви партии – Лявата коалиция, обвиниха правителството, че се отнася пренебрежително към стачниците, а ръководителката на комунистите Алека Папарига окачествила като тенденционен диалога за аграрната реформа. Лидерът на опозиционната дясноцентристка партия „Нова демокрация“ Андонис Самарас пък изразил несъгласие с фермерските блокади, като упрекнал кабинета в бездействие.

„Блокадите стават още по-жестоки след безплодната среща на аграрния министър г-жа Катерина Бадзели с протестиращите земеделски производители“, пише днес в. Адезмефтос типос“ и допълва, че фермерите са си тръгнали с празни ръце от срещата. „Решението им е от днес протестите да ескалират с многочасови блокади не само на националните артерии, но и на обоколните пътища“, предупреждава вестникът.

„Фермерите втвърдяват позициите, запечатват митници, затварят граници, пътища и железопътни линии“, обявява и в. „Апогевматини“. Кабинетът залага на умората на стачкуващите“, коментира вестникът. „Гърция се е превърнала в безкрайна блокада, хаосът тласка все повече страната към фалит, за това свидетелства продължаващата бомбардировка и негативни оценки от страна на чуждестранния печат, както и анализите на световни банкови и финансови институции“, отбелязва в. „Авриани“.

За конфликт и срив в отношенията между протестиращите фермери и правителството, информира в. „Врадини“, като допълва, че блокадите са се превърнали в арена на политическо противоборство между партиите. Според в. „Етнос“ протестите са на път да придобият взривоопасни размери, тъй като разговорите с фермерите не са дали никакъв резултат. „Нещата са много по-сериозни, отколкото си мислим, гръцката икономика върви към рухване и най-лошото е, че това все още не е осъзнато от управляващи и политици“, изтъква в. „Естия“.

4 хил. трактори на блокадите, жестоката конфронтация между правителство и фермери се превърна във война на нерви, протестиращите земеделски производители остават по блокадите, ако не бъдат удовлетворени исканията им“, пише в. „Та неа“. А в. „Вима“ отбелязва, че критични за Гърция са дните до 16 февруари, когато Съветът по икономически и валутни въпроси на Европейския съюз (ЕКОФИН) ще се произнесе по предложената от правителството в Атина програма за стабилизиране и растеж на гръцката икономика.

Технократи и инвеститори оказват натиск върху гръцкото правителство, за да предприеме мерки за излизане от сегашната финансова безизходица. Правителството в Атина обаче е разтревожено и се намира между пазарите и протестиращите фермери, а над него е надвиснала опасността от фалит на страната. Самите пазари не са убедени, че програмата на кабинета Папандреу може да сложи ред във финансите на държавата. Те дори смятат, че Гърция вече е на границата на фалита, което се вижда и от скока на държавния дълг, пише авторитетният гръцки вестник.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.