Петата жена на Осама бин Ладен

Осама бин Ладен със сина си Омар. Снимка: от изданието

Когато Осама бин Ладен пожелал да се ожени за пети път, се обърнал към най-доверените си съветници, за да му намерят булка. Казал им, че иска йеменска девойка, за да заздрави връзките си с Йемен – родината на неговия баща милиардер, пише „Сънди таймс“. Със задачата се заел Шейх Рашад Мохамед Саид Исмаил – негов помощник от Йемен.

„Трябваше да е набожна, покорна, благородна, добре възпитана, тиха, спокойна и достатъчно млада, за да не ревнува от другите жени на Осама“, подсмихва се той. „Когато мъжът има няколко жени, те обикновено се борят за неговото внимание и понякога се стига до женски бой, а бин Ладен не искаше новата му съпруга да се занимава с такива неща.“ Помощникът, наричан също Абу ал Фида, познавал идеалното момиче в родния си град Иб в Югозападен Йемен. Той бил уверен, че Амал ал Садах, 18-годишната дъщеря на държавен служител, ще бъде чудесна съпруга на лидера на Ал Каида, който по това време (през 2000 г.) бил на 43 години.

„Тя беше подходяща във всички отношения“, разказва Фида в интервю, което дава забележителен поглед върху личния живот на най-издирвания терорист в света. Булката, която избрал за бин Ладен все още е до него, разказва Фида. „Дори за своята крехка възраст тя беше достатъчно набожна и одухотворена и вярваше в нещата, в които вярваше и бин Ладен – един много набожен, благочестив и одухотворен човек“, твърди Фида. „Тя беше от скромно йеменско семейство, можеше да живее заедно с него трудния живот в планинските пещери и той можеше да я моделира. Тя също така нямаше нищо против да се омъжи за мъж на възрастта на баща й и искрено вярваше, че ако бъде негова предана и покорна съпруга, ще заслужи място в рая.“

Фида поискал ръката на Амал от името на Осама година преди атентатите на 11 септември 2001 г. След това той се срещнал с нея, за да се увери, че е съгласна. „Казах й: знаеш за бин Ладен, който се отказа от палатите и богатството си, за да води джихад от името на мюсюлманите. Той живее в Афганистан. Понякога се страхува за живота си, понякога е в безопасност – понякога в къща в някой град, друг път в пещера, когато се налага да се крие“, разказва Фида. Той искал тя да е наясно с трудния живот, който й предстои, ако даде ръката си на лидера на Ал Каида. Амал се съгласила, баща й й позволил да замине за Афганистан. Тя получила от Осама 5000 долара (огромна сума за йеменските стандарти по това време), за да си купи злато, бижута и дрехи. Семейството й също било щедро възнаградено.

Амал и Фида заминали за Афганистан през Пакистан. Осама ги очаквал в Кандахар. Сватбената церемония преминала съобразно сунитските традиции в присъствието само на мъже. Булката вече била показала, че е съгласна да се омъжи, като изминала целия път от Йемен, така че присъствието й не било необходимо. Ритуалът бил ръководен от Мустафа Абу ал Язид – тогавашният главен „ковчежник“ на Ал Каида, по-известен като Шейх Саид ал Масри. Мъжете празнували с песни, рецитиране на поезия, прясно изпечени агнета и ястия с ориз. За Амал и останалите жени имало по-скромно празненство. Тя останала в Афганистан до една седмица преди атентатите на 11 септември. По това време тя била в напреднала бременност. Бин Ладен й наредил да остане в Кандахар и да роди бебето вкъщи. Няколко дни след нападенията в Ню Йорк и Вашингтон тя родила момиченце, което нарекли Сафия. При раждането помагала сестрата на Амал, която дошла от Йемен.

След атентатите Фида бил арестуван в Йемен и прекарал две години зад решетките. 25-годишният му брат Садек бил задържан в Пакистан и изпратен в Гуантанамо, а зет му и братовчед му все още са там. Сега Фида е съветник на йеменското правителство, оказва му натиск да осигури пари и работа за реабилитираните радикали и предлага да посредничи между властите и Ал Каида на Арабския полуостров. Той смята, че за активизирането на Ал Каида в Йемен е виновно правителството, защото не оказва помощ на бившите бойци, които пристигат от Афганистан. „Някои от тези мъже са ядосани и разочаровани и затова са решили да се върнат в планините и да се прегрупират“, твърди той. Според него на предстоящата в Лондон конференция за Йемен трябва да се постави фокус върху икономическите проблеми, а не толкова върху сигурността.

Бин Ладен е жив и здрав въпреки честите твърдения, че е тежко болен, или дори че е мъртъв, уверява Фида. „Той не приема лекарства. Използва билки и природни продукти, яде здравословна храна и се грижи много внимателно за здравето си“. Повечето от жените му и децата му, за които се предполага, че са 23, са разпръснати. Едната от съпругите му се преместила в Сирия, друга в Иран, а още две, сред които една, с която се развел – в родната му Саудитска Арабия. Колкото до Амал – най-младата и очевидно любимата жена на Осама, тя никога не се е връщала в Йемен, твърди Фида, противно на някои сведения.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.