Социалните мрежи будят параноя в Русия

Под заглавие „Атакуват руските граждани в Интернет. Плацдарм за информационна агресия против Общността на независимите държави е подготвен в Украйна“ информационно-аналитичният сайт Сегодня помества статия на Алексей Круглов, представен като експерт по информационна сигурност, за заплахите за руската държава при интернет общуването без цензура.

Интернет прониква все по-дълбоко в структурата на днешното общество, влияе върху самите му основи. Само допреди няколко години възможностите за комуникация за всекиго бяха ограничени до телефонната му книга. Днес обаче съществуват цели виртуални светове от интерактивни социални мрежи, които за разлика от телефонния тефтер може да наброяват десетки и стотици хиляди потенциални приятели, съмишленици или просто познати.

Технологиите за интернет комуникации се менят буквално пред очите ни: до неотдавна ставаше дума главно за интернет медии, доставящи информация на обширна аудитория, разнородна в социален, географски и лексически план; днес обаче говорим именно за социални мрежи. И феноменът социални мрежи вече е тъй значим, че започва да се отразява на множество страни от обществения живот – върху психологията, политиката и икономическите процеси в днешното общество.

Социалните мрежи не само обединяват съмишленици, а дават и възможност за интерактивно взаимодействие на нивото на всеки отделен техен член. Бързото им развитие днес е сред най-съществените елементи, които формират бъдещия канал за взаимодействие между обществото и властта. Изгубили донейде значението си през последните години, политтехнолозите пак са на почит и печелят нови позиции, но вече не толкова от мащабни акции в реалния свят, колкото чрез умело формиране и „възпитание“ на потребителите на съответните виртуални социални мрежи.

Някои източници на информация дори използват напоследък термина „виртуални политтехнолози“. Като феномен, характерен за съвременния етап от развитието на информационното общество, социалните мрежи естествено привлякоха и вниманието на експертите от една сфера, гранична с политтехнологиите – пропагандата и психологическите войни. Днес пред специалистите в тази област се очертава колосална перспектива – да използват потенциала на социалните мрежи в собствен интерес.

Както писа сп. „Руски Нюзуик“, кибернетичното състезание в сферата на политтехнологиите тепърва започва. И докато много държави полагат усилия за противодействие срещу вътрешните заплахи, САЩ разработват концепцията „Дипломация 2.0“ за разпространение на американската идея сред масите чрез най-нови технологии. Пропагандистите от „Гласът на Америка“ и радио „Свобода“ скоро ще бъдат изместени от услугите на социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Форумите, чатовете и дори блоговете според американските дипломати вече са демоде – аналитици от САЩ изтъкват в доклади за Конгреса, че бъдещето принадлежи на социални мрежи като Фейсбук, която наброява 250 милиона активни потребители в цял свят.

Властите усещат реална заплаха от страна на социалните мрежи и нищо чудно, че полагат усилия да намалят възможните негативни последици. С тази цел през последните години много държави въвеждат контрол върху националните сегменти от Интернет. От няколко месеца такъв контрол вече има в редица страни от ОНД – Туркменистан, Узбекистан и Киргизстан вече цензурират мрежата. Различни източници съобщиха, че по време на размириците в Ереван през пролетта на 2008 г. арменското ръководство също ограничило достъпа до много опозиционни интернет ресурси.

През първите дни от годината се разбра, че държавният глава на Беларус Александър Лукашенко е дал нови пълномощия на оперативно-аналитичния център към президентската администрация. Според някои източници, тези нови пълномощия ще бъдат използвани по-специално за разширяване на контрола върху националния Интернет. Неправителствената организация „Репортери без граници“ пък установи, че през последните месеци е въведена цензура върху интернет ресурсите и в Азербайджан. Данни на същата организация сочат, че над сто блогъри и т. нар. кибердисиденти от цял свят в момента са хвърлени зад решетките.

Броят на държавите, цензуриращи Интернет, нараства всяка година и само през 2009 г. бе удвоен. От друга страна, с оглед значението на социалните мрежи и на Интернет като цяло за постигане на пропагандни цели правителството на САЩ активизира през последните месеци разработката на информационни технологии, които да гарантират със сигурност, че потребителите на виртуалната реалност ще бъдат осведомени за позицията на американската администрация.

По данни от редица източници, в момента правителството на САЩ тайно тества в чужбина система, чрез която да заобикаля цензурата в Интернет. Предвижда се на чуждестранни граждани да бъдат разпращани чрез имейли предимно новини и видеоматериали, като се блокират чрез съответни технологии защитните филтри, забраняващи достъпа до едни или други мрежови ресурси. Изпробва се и система, осигуряваща на чуждестранни потребители достъпа до сайтове, забранени от цензурата, чрез трети сървъри. Планира се подобни технологии да бъдат използвани не само срещу Китай и Иран, но и срещу повечето държави от ОНД, на първо място Русия.

В Интернет вече се появиха любопитни данни, според които администрацията на САЩ планирала да води дейността си срещу цензурата в Интернет от украинска територия. С тази цел американската Агенция за национална сигурност вече започнала да взема под свой контрол информационните потоци в редица държави от ОНД. Получавала съдействие от представителствата на някои телекомуникационни компании от САЩ в Киев. Американците неслучайно са избрали Украйна за отправна точка на дейността си в страните от ОНД.

Доклад, подготвен от експерти на института „Брукингс“, съдържа препоръки към администрацията на Барак Обама, според които в Украйна е уместно да се въведе външно управление – целият Запад възприема страната като плацдарм за бъдещо преустройство на Русия и на страните от ОНД. Всичко, казано дотук, за пореден път демонстрира колко значима е станала информационната сфера за съвременното общество.

Само преди няколко години Русия предложи изцяло да се забрани разработването на информационни оръжия, но днес сме изправени вече пред факт: кибернетичните атаки срещу отделни ресурси на практика не са нищо в сравнение с възможността ресурсите на социалните мрежи да бъдат мобилизирани в интерес на определени правителства. При това положение „цветните революции“ придобиват абсолютно различен мащаб и значение.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.