Русия – с новия партиен монопол стабилността преминава в застой

Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев разкритикува монопола на „Единна Русия“ и прикани властите към по-тясно взаимодействие с всички останали партии, пише московското издание „Новие известия“ за срещата на Държавния съвет – съвещателен орган към държавния глава, на която бе обсъдено политическото развитие на страната.

Медведев отбеляза, че руската политическа система функционира, макар и далеч не идеално. А влиянието на партиите, независимо че са доста по-малко отпреди – 7 срещу 48 през 2004 г., съществено е нараснало. Президентът изтъкнал обаче недостига на политическо многообразие във федерацията и посочил, че почти половината от всички депутати в местните парламенти са от „Единна Русия“. Комунистите са най-много 2 процента, „Справедлива Русия“ разполага с близо 1 процент от местата, под 1 на сто са представителите на Либерално-демократическата партия, отбелязал той.

При това положение „там просто липсва реална политическа конкуренция“, заключил Медведев и заявил, че властите в Русия трябва да взаимодействат с всички партии, дори ако са събрали мизерен брой избирателски гласове. „Същевременно той отправи доста твърда молба да не се критикува избирателната система като цяло, ако не става въпрос за отделни нарушения“, пише всекидневникът.

Премиерът Владимир Путин „решително се обявил в защита на управляващата партия“ и не приел констатацията, че тя има монопол върху властта в Русия. „Ако беше така, щяхме да действаме съвсем другояче в условията на кризата. Бихме замразили пенсиите и заплатите – такава е логиката на пазарната икономика. Ние обаче правим обратното. Тъй че смятам за некоректни изявленията от подобен род“, цитира изданието руския министър-председател.

Чиновниците с властови пълномощия съвсем не са каста от недосегаеми, заявил Путин. Има случаи, в които от тях се търси наказателна отговорност и се стига до съд, включително срещу регионални лидери, членуващи в партията на властта, подчертал той. Премиерът успокоил и присъствалите представители на опозицията, заявили, че били притеснявани за критики срещу властите. Посочил, че те няма да бъдат преследвани заради своите възгледи, но „не успял да се въздържи“ и припомнил, че „по съветско време политическите преследвания бяха несравнимо по-сериозни“.

В позициите на президента и на премиера във връзка с „Единна Русия“ няма особени противоречия и „се разминават само някои нюанси в изказванията им“, коментира руски политолог. Стремежът на Медведев е бил да отправи сигнал към опозиционните партии, че също са нужни и важни, а към губернаторите – че не бива да злоупотребяват с властта си, допълва друг аналитик пред „Новие известия“.

Премиерът се прояви като защитник на системата, създадена от него – отправи ясен сигнал, че няма да допусне тя да бъде демонтирана. Това изостря интригата около следващите президентски избори през 2012 г., смята московски експерт, потърсен от „Ведомости“. За пръв път от години насам в стените на Кремъл се състоя открита междупартийна дискусия, в която участваха и партии, неуспели да влязат в Държавната дума. Фактически страната за пръв път бе свидетел на своеобразни партийни дебати, пише „Росийская газета“.

Опозицията акцентирала според вестника върху „пълната липса на политическа конкуренция в страната, провокирана от тежкия административен ресурс“. Този ресурс „трябва да бъде вкаран в рамките на конституционната законност и пренасочен, за да не подкрепя една доминираща партия, а цялата политическа система“, заявил лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов.

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов се оплакал от „постоянни съдебни гонения срещу негови последователи, дори заради безобидни изказвания“. Председателят на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски изтъкнал трудности, срещани от нейни наблюдатели по време на избори. Лидерът на извънпарламентарната партия „Яблоко“ Сергей Митрохин настоял да бъде премахнат административният натиск върху политиката в Русия и на първо място върху медиите, в които все още имало цензура – особено в държавните.

Партийните лидери дадоха различни оценки на срещата в Държавния съвет, изтъква „Комерсант“. Зюганов заявил за всекидневника, че е „доволен от честното изявление на президента, че трябва да се модернизира политическата система“. „Можеха да покритикуват „Единна Русия и губернаторите, та да спрат да трамбоват опозицията“, коментирал Жириновски. Митрохин изразил задоволство, че извънпарламентарната опозиция получила възможност да обсъжда ключови въпроси директно с държавното ръководство.

При все това „Държавният съвет не пое риска да даде старт на кардинална политическа реформа“, обобщава „Независимая газета“. Лидерите на опозиционните партии не се решиха да използват високата трибуна на Държавния съвет, за да предложат съдбоносни идеи за трансформиране на политическата система. Ограничиха се да критикуват резултатите от местните избори през октомври, да се оплачат от губернаторите и от съдебната система, констатира изданието.

Наложи се стратегическата насока в развитието да бъде определена от Владимир Путин, поканен на заседанието като лидер на „Единна Русия“. Той призова политическата система да бъде усъвършенствана внимателно, с известна доза консерватизъм, за да не се допусне евентуалната й „украинизация“, добавя „Независимая газета“. Всички събрали се обаче бяха единодушни, че не може нещата да бъдат оставени тъй, както стоят в момента. Стабилността преминава в застой, а епохата на застой неизменно завършва с революция, предупреждава „Время новостей“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.