Ал Каида не е единствената беда на Йемен

Алистър Лайън

Йемен – страна с изключителна красота и приятни хора, придоби зловещ публичен образ, след като базираната в страната групировка на Ал Каида пое отговорност за неуспешния атентат срещу американски самолет от 25 декември. Западът и арабските съюзници обаче не трябва да се фокусират само върху борбата с тероризма, ако искат да помогнат на южната арабска страна да спре заплахата от бунтовници, които използват вътрешните конфликти, бедността и слабото централно управление, твърдят анализатори.

„Западът трябва да приеме подход „за цялостно управление“, който поставя непосредствените цели за борба с тероризма в по-широка рамка, опитва се да преодолее по-дългосрочните икономически затруднения и да намали политическото напрежение“, заяви експертът по Йемен, Джини Хил. Това изисква обединена западна позиция, подкрепа от арабските съседи на Йемен и склонен и способен партньор в страната, заяви за Ройтерс Хил, автор на изследване за Йемен на института „Чатъм Хаус“.

Йемен е управляван близо 32 години от 67-годишния президент Али Абдула Салех. Начинът, по който чуждестранните сили си взаимодействат с хитрия йеменски лидер е деликатен и за двете страни, чиито интереси се припокриват само частично. Заради силното си желание да получи американската подкрепа и финансиране, Салех се стреми да представи вътрешните си врагове – северните племенни бунтовници и недоволните южняци, като свързани по някакъв начин с Ал Каида. Йеменският анализатор Абдул Гани Иряни призна, че ролята на бившия джихадист Тарек ал Фадли в южното движение „още повече узаконява отклоняването от правителството на средства за финансиране на борбата с тероризма, за да бъдат потушени легитимните протести на юга“.

Според него обаче главният проблем на Йемен е лошото управление. „Войната срещу Ал Каида не може да бъде спечелена без да се отнеме основното й средство за набиране на кадри: несправедливостта, липса на върховенство на закона и масова корупция, която лиши от средства по-голямата част от населението“, отбеляза Иряни.

Древният град Санаа в Йемен. Снимка: травълблог

Около 42 процента от 23-милионното население на Йемен живее с по-малко от 2 долара на ден, посочва Световната банка. Риалът спадна тази седмица до най-ниския си курс от години. Приходите от намаляващото производство на петрол паднаха със 70 процента в периода януари-октомври 2009 г. Новият износ на газ не може да запълни празнината.

Смята се, че населението ще се удвои до 20 години, а работните места вече са малко и водните ресурси не достигат. Конфликтът с шиитските племена зейдити на север от 2004 г. насам отне живота на хиляди и принуди около 200 000 души да се преселят. Конфликтът освен това поглъща държавните пари, въпреки че и основният донор на Йемен, Саудитска Арабия, започна борба с бунтовниците по границата си през ноември.

„Йеменското правителство не може да постигне много срещу Ал Каида докато не реши войната на север и сепаратисткото движение на юг“, каза Абдула ал Факих, политолог в университета в Сана. „Тези два конфликта осигуряват на Ал Каида среда, в която да процъфтява и да се движи свободно“.

Донорите ще имат едно на ум, когато решават дали да пръскат, най-малкото без стриктен надзор, още пари за Йемен, който успя да похарчи само част от 5-те милиарда обещани на конференцията през 2006 г. „Не можеш просто да отпускаш помощи на правителството, за да си прави каквото иска. Парите могат да отидат в джобовете на държавни служители“, каза Факих.

Западните страни нямат друг избор освен да работят с йеменския президент, особено в борбата с тероризма, макар някои да признават, че справянето с икономическите и социални проблеми е жизнено важно. „Причините за конфликта в Йемен са липсата на управление и невъзможност да се предоставят държавни услуги,“ заяви тази седмица в парламента британският държавен министър Айвън Луис.

Много йеменци, посочвайки миналото непостоянство на САЩ в Афганистан, Пакистан и собствената им страна, се опасяват, че западният интерес е променлив. „В Йемен нараства опасението, че ако заплахата от Ал Каида бъде премахната, американската помощ също ще си отиде“, каза Грегъри Джонсън, специалист по Йемен в университета Принстън. Според него чуждестранните донори са загрижени как Салех и други влиятелни фигури могат да използват помощта за собствени вътрешни политически цели, вместо за целите, които Западът иска да бъде постигнати, и имат „оправдани опасения“ за човешките права и корупцията в Йемен.

Откритото сътрудничество със САЩ също носи рискове за Салех, който стана обект на негативни обществени реакции след като лидер на Ал Каида беше убит при удар на американски безпилотен самолет на йеменска земя през 2002 г. „Това е опит и за двете страни да поддържат някакъв баланс“, каза Джонсън.

По-богатите арабски съседи също започнаха да се безпокоят повече за нестабилността в Йемен, която може да залее целия регион, в който се намират най-големите петролни полета в света и някои от най-оживените морски коридори. Но шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив дълго държаха Йемен на разстояние, като отказваха да го включат в техния клуб и гонеха йеменските имигранти, които са важен източник на чужда валута за Йемен, заяви базирания в Лондон анализатор по Саудитска Арабия, Маи Йамани.

Йеменски официални лица смятат, че тежкото положение, в което се намира страната, може да се облекчи чрез насърчаване на страните от Персийския залив да приемат йеменски работници и да повишат техните умения чрез по-активно професионално обучение у дома. „Йемен е до голяма степен жертва на тези страни“, каза Йамани. “ И продължава да е сериозна заплаха за тях“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.