Миналото на Саддам и смъртоносните атентати в Ирак

Браян Мърфи

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Както твърди иракският премиер: бъдещето на страната зависи от прекъсването на връзките с бившия режим на Саддам Хюсеин. И Нури ал Малики го казва при всеки възможен случай. Той се превърна в нещо като едноличен съд, който раздава присъди на заподозрените привърженици на обявената извън закона партия на Саддам – БААС.

Изявленията на Малики, било то в парламента след смъртоносните бомбени атентати в Багдад , или по време на преговорите при посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън, се съсредоточават върху един въпрос: ръководеният от шиити Ирак никога не може да бъде сигурен, докато не бъдат изкоренени всички остатъци от доминираната от сунити власт на Саддам.

Усилията на Малики да прогони баасистите са съпроводени с потенциални капани. На чисто политическо ниво, той рискува да отдалечи кардинално сунитите от правителството си. Гласовете на тези сунити може да са необходими за блока на Малики на парламентарните избори на 7 март, за да се отблъснат предизвикателствата на съперниците шиити, които искат да му отнемат поста. Що се отнася до обърканата сфера на публичния му имидж, Малики изглежда все по-непреклонен в момент, когато ключовият съюзник Вашингтон очаква той да прояви известен политически финес.

Той изглежда няма желание да обуздае, дори малко, стремежа си да посочи и опозори смятаните за оцелели представители на режима на Саддам. Сунитските лидери се противопоставят повече на метода, отколкото на посланието. Те смятат, че този подход на натиск не може да разграничи ключовите апаратчици на Саддам от другите, които подкрепиха баасистката партия, за да си осигурят работа, да учат в международни университети или просто да получат международни визи.

Арабите сунити в Ирак се радваха на привилегировано положение по времето на Саддам. Американската инвазия през 2003 г. отвори вратите за издигането на шиитското мнозинство. „Малики вижда баасисти навсякъде“, отбеляза Дейвид Шенкер, който следи иракските въпроси във вашингтонския Институт за близкоизточна политика. „Този вид политика обаче, не успява да улови дълбочините на баасизма. Той имаше голямо значение. Не само имаше своите твърди идеологически последователи, но и други иракчани го подкрепяха само, за да просперират“.

Със сигурност опасенията на Малики имат реална основа. Американските военни и други представители смятат, че елементи на бившия режим на Саддам са станали част от по-широк, ръководен от сунитите бунт. Малики стигна още по-далеч: директно обвини лоялните на Саддам в извършването на три огромни бомбени атентата в Багдад от август насам и заклейми съседна Сирия за това, че вероятно е приютила извършителите.

През декември дни след поредицата от взривове, при които загинаха 127 души, Малики застана пред разгневените членове на парламента и потвърди юмручния си похват срещу заплахата от партията БААС. Това бе възприето от всички като опит да се отклони вниманието от сериозните пропуски в сигурността около правителствени сгради – главните цели на бомбените атентати в Багдад през последните месеци. Последната тенденция относно предполагаемите симпатизанти на Саддам още повече усложни положението на Малики.

Той активно подкрепя процеса на проверка, с който бяха включени в черен списък най-малко 512 кандидати за изборите през март заради предполагаеми връзки с партията БААС. Списъкът включва шиити и сунити. Някои сунитски лидери обаче смятат, че това е политически инструмент за елиминиране на кандидати без ясни политически доказателства и повдигане на подозрения преди гласуването.

Подобна омраза отива директно към Белия дом. Американски официални лица се опасяват за всичко, което може да постави под въпрос прозрачността на изборите, определяни като важна стъпка в политическото помирение на Ирак и тласък за процеса на изтегляне на американските военни. Байдън дойде в Багдад, за да изтъкне този проблем. Малики обаче остана непоколебим по време на преговорите в събота.

Той потвърди необходимостта от изключване на последователите на Саддам от всички важни роли в Ирак – политика, известна като дебаасификация, започната през 2003 г. от американски представители след интервенцията. Чрез методи, сходни с използваните от Инквизицията, Малики настоява за официално осъждане на обвинените във връзки с партията БААС.

В реч пред служители на вътрешното министерство, Малики открито се подигра на останалите поддръжници на Саддам. „Предизвикваме ги да се опитат да извършат преврат или да променят пътя на политическия процес“, отбеляза Малики. „Не могат“. В петък Малики използва метафора от традиционното правосъдие на Корана, с която описа решимостта си да не допуска про-садамски чувства в иракските политически институции и тези на службите за сигурност. „Ръцете им трябва да бъдат отрязани“, заяви Малики пред група от лидери на шиитски клан.

Миналото на Малики подчертава непоклатимите му виждания. Той е бил член на шиитска военна групировка, действала срещу Саддам, и избягал от Ирак през 1979 г. след като научил, че срещу него се готви убийство. Прекарал е по-голямата част от изгнанието си в Иран и е бил част от шиитска мрежа, която се е опитвала да събори баасистката крепост на Саддам. „Интересите на страната изискват изключване на онези, които възхваляват предишния режим и се свързват с грозното минало“, отбеляза Малики по държавната телевизия „Ал Иракия“ в петък.

Много други места като Южна Африка след апартейда и Европа след падането на Желязната завеса полагаха усилия да сложат край на миналото си. Малко места обаче преминаха през това със степента на натиска, който се оказва в Ирак, който трябва да възстанови силите си за сигурност и да създаде определена обща политическа основа докато американските военни се концентрират върху изтеглянето си до края на следващата година.

Малики трябва да е наясно, че да се печелят точки с ерата на Саддам не е приоритет за никой, отбелязва базираният в Багдад политически анализатор Хади Джало.
Политиците могат да платят цена за това, че пренебрегват ежедневни проблеми като създаването на работни места и възстановяването на пътища и електрически мрежи, каза той. Съперниците на Малики, включително бившия премиер Аяд Алауи могат да се възползват от създалата се обстановка.

„Малики е само една част от шиитската общност. Има и други шиитски групировки, които имат различни подходи“, каза Джало. Абдулхалек Абдула, който изучава регионални проблеми в Университета на Емирствата, определя кампанията на Малики като част от политическата еволюция в Ирак. „Това е вкусът на новия Ирак“, каза той. „Това е придвижване от въпроси на насилие към политически въпроси. Не е лесно. Политиката винаги е грозна“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.