Опасни ли са за здравето 3D филми като „Аватар“? Как влияят на мозъка?

Доц. д-р Борислав Герасимов. Снимка: личен архив

След като 42-годишен тайванец почина от мозъчен удар, предизвикан от превъзбудана прожекция на триизмерния филм „Аватар“, все повече хора се питат – как влияят този род филми на мозъка? В следващите редове всички опасности и ефекти от този род филми са обяснени от доц. д-р Борислав Герасимов, който е ръководител на Неврологичната клиника на Университетската болница “Света Анна”- София, член е на Американската академия по неврология и национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология. Текстът е предоставен специално на e-vestnik.

Много от зрителите у нас при излизане от салона след 3-часовата фантастична продукция споделят, че изпитват главоболие, световъртеж, гадене. Това обикновено са хора с лабилна нервна система, преуморени, напрегнати, свръхчувствителни и с начални или не толкова начални прояви на неврози и невровегетативни дистонии.  Това не е патологично състояние, а по- скоро е израз на по-трудно превключване на активното внимание у такива личности, поради силно необичайната обстановка на нещо свръхново като усещане и като преживяване. Зрителят се намира като че ли сред героите и преживява заедно с тях всичко, което се случва, в почти реален за него пространствен триизмерен план, а това поражда напрегнатост, неспокойствие и страх от новото и необичайно изживяване, което мозъкът заблудено преживява като напълно реално и истинско.

Всичко е въпрос на предварителна подготовка и на добра предварителна информираност какво ще се случи и как точно ще се случи. Но това е новото настояще и то тепърва ще се усъвършенства, а нашите сетива ще се нагаждат все по-успешно и по-бързо към новите предизвикателства. Това е неизбежното бъдеще и настояще. По-младите, които са на ти с компютрите и Интернет, не преживяват нищо ново и необичайно и се радват истински на прекрасното преживяване в новия свят на „отвъдното” и „космическото”.

Главоболието се дължи на временен спазъм на част от кръвоносните съдове на мозъка и на част от външните мускули на главата и на очите от необичайното и относително продължително напрежение, Световъртежът е нормална реакция на лъжливите усещания на различни импулси, изпращани към мозъка от триизмерното псевдопространство, а гаденето е свързано с центровете в мозъчния ствол, реагиращи на тези дразнения от различни посоки на различните анализатори – очи, уши, равновесни органи и други сетивни органи.

Разбира се, не всички хора реагират еднакво. Младите и обучени чрез Интернет деца и младежи се наслаждават, докато по-възрастните реагират по-трудно и по-тежко поради недостатъчна подготвеност и тренираност. Това са предимствата на младостта и недостатъците на възрастта, която е по-ригидна и по-трудно приспособима към нови чувства и усещания. По-умните и интелигентните се наслаждават, а по-необразованите реагират като нашите предци на всичко необичайно в Природата – светкавици, затъмнения, земетресения, сияния и други „чудеса” и знамения. На помощ идва религията в различните й разновидности, за да „обясни” чудесата и да успокои неуките души, докато науката разкрие законите на необяснимото.

Така младите хора, които знаят добре какво ще преживеят, се чувствуват прекрасно и много харесват гледката и филма и го гледат по няколко пъти. Моите дъщери и внуци се наслаждаваха пълно и радостно и нямаха никакви оплаквания, освен лека умора от твърде продължителното действие, но те са виждали вече тези чудеса в различните световни атракционни паркове в САЩ, Франция, Холивуд, Орландо, Дисниленд, в Слънчев бряг на морето и другаде по света.

Тъй като технологията предлага нов сензорен опит, е нормално да има  реакция на приспособяване, която при различните умове и интелекти е различна по скорост и по адекватност. В края на краищата прогресът ще победи ригидността и най-затруднените също ще се приспособят рано или късно и ще си изградят нов личен сензорен опит да преживяват нереални и несъществуващи преживявания, тогава, когато трябва и където трябва. Неспецифичната психична реактивност, т. е. подсъзнателната част от дейността, която е 96% от възможностите на човешкия мозък, постепенно се разширява към 4-процентната съзнателна част от дейността на нормалния мозък и повишава възможностите за приспособяване и оцеляване в информационната джунгла и „спасението, което ни дебне отвсякъде”.Много хора се чувстват напрегнати и от това, че буквите понякога им се “разбягват”и не успяват да следят едновременно текста и сцената, в която се чувстват буквално погълнати от действието. Може ли да се преодолее това с избора на място в киното (по напред или на задни редове например) или по някакъв друг начин?

Няма нищо страшно в субективните реакции на отделната  личност, защото преживяването за всички е еднакво и всеобхватно и няма абсолютно никакво значение къде се намираме в салона, което е удобство. Най-лесно е да не се четат субтитрите, а да се наслаждавате на оригиналния език на героите, но това могат относително малцина у нас, все още, за съжаление.

Ако човек има проблеми със зрението или вестибуларната система, това може да повлияе относително, но не повече от нормалния живот, при всички тези хора с такива дефекти и недостатъци, което е нормално за тях. Има всякакви казуси и заболявания, но не те определят нормата. Всеки е длъжен сам да си знае недостатъците и да избягва свръх натоварването. Наскоро един от донорите на органи беше получил мозъчна смърт по време на полов акт, който е най-нормалното и най-прекрасното изживяване за всеки жив организъм, но при скрити дефекти е възможно точно тогава, при върховно щастие да умреш. Това не значи, че не трябва да го правиш, а да внимаваш, колко, в каква степен и защо го правиш, ако от това ще се получи инфаркт на сърцето, инсулт на мозъка, свръхвисоко кръвно налягане, отключване на стари и затихнали психотравми и психически и физически нарушения и опасности за здравето.На децата новата технология въздейства чудесно, ако предварително се подготвят за това какво ще преживеят и да не се страхуват, а за най-възрастните е по-добре да не си създават излишни напрежения и преживявания, които мога да се окажат твърде силни за техните възможности и здравословно състояние. Освен това, мозъкът е като всички други органи на тялото и може да се тренира и усъвършенствува постоянно и практически безгранично. Почти всички ние имаме на разположение 96% от капацитета на мозъка си, който си остава неизползван в съзнателната част на нашия живот.

Като цяло цифровите технологии се отразяват чудесно на здравите и на нормалните хора и напрегнато и потискащо на некомпетентните и неподготвени умове и интелекти.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.