„Пиреос банк” 5 години не връща откраднати пари на клиент. А всички са доволни, имало хепи енд

Зам.-шефът на „Пиреос банк“ – България Емил Ангелов (вляво) и шефът на банката в България Анастасиос Куцопулос на пресконференция. Снимка: експертбг

Медиите тези дни отразиха развръзката по случая на Емил Попчев – редови вложител в „Пиреос Банк”, на когото през 1998 година му открадват близо 14 000 долара от банковата сметка и му ги връщат чак сега, след безкрайни молби и жалби по медиите и всички институции в България.

Тогава банката е на чешки инвестиционен фонд и се казва „Евробанк“, след това е купена от „Петрол холдинг“ и през 2005 г. е продадена на „Пиреос банк“. След общо 11 години ходене по мъките, банката най-после му връща парите с уговорената лихва. Така ощетеният получава 32 400 долара. Но странното е, че при съвсем ясен казус – кражба – банка „Пиреос“ години наред отказва да върне парите. Каква е историята накратко – през 1998 г. Емил Попчев депозира 14 000 долара в „Евробанк”(купена по-късно от „Пиреос банк”). След това заминава да работи в чужбина, спокоен, че върху спестените в България пари ще му се трупат лихви. Когато се връща през 2001 г., в сметката му има само 200 долара.

Подава жалба. Банката прави разследване и установява, че тогавашният директор на „Евробанк“ АД, клон Сливен – Емануил Русев лично е източил сметката на Попчев чрез различни фалшификации. Паралелно с това е извършил злоупотреби и за много по-сериозни суми. Чак през 2007 година Емануил Русев е осъден за съответните престъпления. Дотогава банката не връща парите на Емил Попчев, въпреки явната кражба и правото да разполага с парите си. И след присъдата той си иска парите, но банката продължава да не му ги връща. Завежда съдебен иск и го печели. Пак никакъв резултат. Започва да вдига медиен шум, прави си блог, в който описва безобразието, пише до сайта за измамени потребители izlugan.com и др.

Най-накрая, благодарение на мощното раздухване на случая, от „Пиреос банк” връщат парите с дължимите лихви и Емил Попчев получава 32 400 щатски долара точно на рождения си ден след 11 години чакане.

Скрийншот от сайта на „Пиреос банк“

Случаят е абсурден и немислим за нормалните държави. Ако се разчуе по медиите на Запад, че някоя банка е злоупотребявала с парите и правата на свой клиент цели 11 години, това така ще срине акциите и реномето й, че в кризата може да я доведе и до фалит. Не и в България. Тук акцентът попада върху „щастливата развръзка”. Всички се юрнаха да си правят пиар от нея – и потребителският сайт, и медиите, и кой ли не. От izlugan.com казаха, че благодарение на тях се е стигнало до хепи енд, от Нова телевизия се похвалиха, че случаят е разрешен „с помощта на Нова телевизия”. Потърпевшият Емил Попчев, забравил изведнъж на какви гаври е бил подложен през последните 11 години, в специално обръщение твърди: „Благодарение на професионализма на банката”.

Същият човек, който е писал жалби срещу „Пиреос банк” до омбудсмана, до Банков надзор, Комисията за защита на потребителите, министъра на финансите, министър председателя, че даже и до президента, сега е благодарен на „професионалистите” от банката. Те са го размотавали и прехвърляли от един отдел в друг години наред, без да му отговорят и без да удовлетворят искането му, но той им е благодарен. Сигурно, че са благоволили накрая да върнат собствените му пари, които по закон му дължат. Емил Попчев не поиска да разкаже пред e-vestnik повече за случая, въпреки желанието ни да говорим с него.

Още по-странно е, че и медиите, и всички ангажирани със случая страни, твърдят, че сагата е завършила с хепи енд. Според някаква българска извратена логика, може и така да се тълкува, но поне да опишем ощастливените:

– Извършителят на тежките финансови злоупотреби и бивш директор на „Евробанк“ АД, клон Сливен – Емануил Русев. Човекът е получил условна присъда и е глобен само с 1000 лева!

– Всички институции – омбудсмана, Банков надзор, Комисията за защита на потребителите, министъра на финансите, министър председателя, президента, които не успяха да окажат ефективен натиск върху банката да върне парите на Емил Попчев, но и никой не им потърси сметка защо не са го направили.

-„Пиреос банк”, които си позволиха да нарушават грубо правата на свой клиент и да го мотаят 11 години, но вместо обществено порицание и тежки финансови загуби, получиха благодарности за професионализма си.

– Медиите и потребителският сайт, които с право се почувстваха съпричастни към борбата на обикновения човек за справедливост, но забравиха да посочат виновните и да им потърсят сметка.

– Всички банки в България, които всекидневно и безнаказано нарушават правата на потребителите си, защото виждат, че дори в драстични случаи като този с Емил Попчев, пак ще им се размине.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.