Бисер от Борисов – “Който газопровод тръгне по-бързо, него правим.” Ама не е смешно

“За България, който тръгне по-бързо, него правим“ – така каза премиерът Борисов за двата газопровода “Южен поток” и “Набуко”на среща във фондация “Конрад Аденауер” при посещението си в Германия.

След бърза разходка по всички проблеми на правителството и дълги хвалби какво е направил и колко е успешна работа му, Борисов отговори на въпрос за руските енергийни проекти. Както е известно, руският проект “Южен поток”, за който България подписа споразумение при предишното правителство, има за цел да докарва до България и Европа същия газ, от същата фирма “Газпром”, но единствената разлика е, че ще заобиколи Украйна. А проектът “Набуко”, който идва от Иран и южните бивши съветски републики и минава през Турция и България за Европа, има за цел да докарва газ от друг източник, не от Русия. И така да намали зависимостта на Европа и България от Русия.

Но ето какво обясни Борисов в Германия по въпроса:

„Когато говорим за „Южен поток“, трябва да кажем няколко думи за „Набуко …Имаме и финансова готовност, приоритетен е този проект за България, но ако ме питате за моето лично мнение, той или няма да стане, или ще стане след другия (б. р. – тоест след “Южен поток”). Това ми е усещането, след разговори, включително и с Путин. Така че, като приоритетен за ЕС, ние стоим зад него и сме готови за го правим, ако той тръгне. Що се касае до „Южен поток“, за него са закачени вече доста държави и той на територията на България не се бие с „Набуко.“

Не се знае дали някой взима насериозно българския премиер, когато казва, че “Южен поток” не се бие с “Набуко”. Бие се, и още как. Но думите на Борисов подсказват на Западна Европа, че руското влияние в България продължава да е силно и новото дясно правителство ще поддържа руските проекти.

Въпреки, че изявлението на Борисов звучи като виц – който тръгне първи, него правим – хич не е смешно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.