На форума в Давос – сблъсък с банкерите?

Световният икономически форум в Давос. Снимка: фотошотс

Днес в Давос, Швейцария, започва 40-ия Световен икономически форум (СИФ), който ще се фокусира върху последиците от икономическата криза. Очаква се споровете за това как трябва да се реформира световната финансова система да вземат връх на тазгодишната среща. Многото сесии, посветени на реформите, предопределят сериозни сблъсъци между банкери и регулатори.

На СИФ световните лидери ще „анализират къде сме след кризата“, заяви основателят на форума Клаус Шваб, добавяйки, че светът „се е променил из основи“ след финансовия срив, започнал през 2007 г. Едни от основните опасения в момента са безработицата през 2010 г. и суверенните дългове, които могат да доведат до социална криза след икономическата, отбелязва Шваб.

Други проблеми, които ще се обсъждат, са инфлацията и опасенията от дефлация, стратегиите за изход от плановете за финансово стимулиране и ситуацията в Хаити поради нейната неотложност. „Ще започнем основна инициатива, чрез която компаниите да се включат във възстановяването на Хаити“, посочи Шваб пред журналисти в Женева.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който е представител на ООН в Хаити, също ще присъства на срещата. Очаква се на форума в Швейцария да участват 2500 души, включително 1200 директори на компании, 250 политици и представители на гражданското общество. До преди две години графикът на форума бе доминиран от бизнес лидери и банкери. Миналата година обаче, след изострянето на кризата, сред банкерите нямаше надпревара за внимание.

Всички търсеха идеи за излизане от кризата и много от банкерите предпочетоха да се борят с нея у дома. Тази година банкерите се завръщат в Давос, но разговорът този път е за реформа и преструктуриране и ще се води от политици, регулатори и централни банкери. На форума присъстват и много именити икономисти. „Много малко от нововъведенията в банковия сектор не целят просто да увеличат печалбите на банките“, мърмори един от тях на приема, бележещ началото на конференцията.

Банкерите признават, че има нужда от реформи, но предупреждават, че прекалена намеса може да попречи на възстановяването. Предложенията на самия форум, публикувани в доклад, са доказателство за това, че банкерите залагат на забавянето на мерките. Сред имената на изготвилите доклада са някои топ банкери и инвеститори от „Алианц“, „Барклис“, „Блекстоун“, „Карлайл груп“, „Джей Пи Морган“ и т.н.

Докладът предлага неясни препоръки за нуждата да се подхожда към акционерния капитал на банките отделно от другите мерки за намеса и борба с кризата, както и молба да се гледа реалистично на начините да се запазят и стимулират най-добрите служители, т.е. нуждата от бонуси. Всеки разбира, че са нужни промени, но прекаленото говорене за риск не трябва да се насърчава, казва главата на борда на директорите на „Джей Пи Морган“ Джейкъб Френкел.

Освен политици и банкери, на форума се очаква да присъстват и бизнес лидери от компании за хранителни продукти като „Нестле“, за напитки като „Кока-Кола“ и фармацевтични групи като „Мерк“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.