Шейсет и пет години след Аушвиц Израел продължава да се бори с антисемитизма

Портата на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ с написа „Трудът те прави свободен“. Снимка: АФП/БТА

Споменът за Холокоста е жив в Израел, който осъжда възраждането на антисемитизма в контекста на заплахите за унищожение на еврейската държава, отправени от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, когото израелските ръководители заклеймяват като новия Хитлер.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще присъства на възпоменателните церемонии по случай 65-годишнината от освобождаването на концлагера Аушвиц-Биркенау (Южна Полша), където нацистите са избили един милион евреи.
Син на историк националист, Нетаняху, чийто тъст е преживял геноцида на евреите, вижда в лицето на еврейската държава щит срещу антисемитизма и отрицанието на Холокоста.

„Няма да позволим онези, които отричат съществуването на Холокоста, да предприемат нов Холокост срещу евреите. Това е висш обет на държавата Израел и мой висш обет като израелски премиер“, заяви той миналата година пред израелския парламент – Кнесета.

Според израелски официален доклад, публикуван в неделя, през 2009 година по света са регистрирани рекорден брой за последното десетилетие антисемитски прояви – случаи на насилие срещу евреи, както и възвания, целящи да „делегитимират съществуването на държавата Израел“.

„Борбата с антисемитизма сега е по-необходима от всякога, тъй като се наблюдава сериозен ръст на проявите на антисемитизъм“, изтъкна Нетаняху, според когото „този антисемитизъм цели да лиши еврейската държава от правото й на самоотбрана“.

Израелският историк и специалист по Холокоста Ален Мишел смята, че „днес в Израел се пише и говори повече за Холокоста, отколкото в миналото“. Той отбелязва, че количеството на книгите с разкази на оцелели (230 000 от тях живеят в Израел) в последните години се е увеличило.

Според него една от причините за тази нараснала съпричастност към спомена за Холокоста е завръщането на антисемитизма в Европа и заплахата за съществуването на Израел от страна на Иран. Основната тревога на еврейската държава днес е заплахата на Иран да унищожи Израел, която редовно предизвиква у израелските ръководители аналогии с хитлеристкия режим.

Миналата година след яростна антиизраелска критика на Махмуд Ахмадинеджад на състоялата се в Женева Конференцията на ООН за расизма израелският президент Шимон Перес заклейми всички, които отправят нападки към единствената страна в света, създадена като убежище за оцелелите от Холокоста.

В послание до колегите си по света председателят на Кнесета Реувен Ривлин писа: „Целият свят е свидетел на завръщането на Адолф Хитлер (…). Този път той носи брада и говори на фарси, но думите му са същите, същите са целите, същата е и опасната решимост те да бъдат постигнати“. Иранският президент заяви намерението си да „заличи“ Израел от картата на света и нарече Холокоста „огромна измама“.

През август миналата година в Берлин предадоха на Нетаняху оригиналните строителни планове на концлагера Аушвиц (изложени от вчера в мемориала „Яд Вашем“ в Ерусалим) и той направи паралел между иранските заплахи срещу Израел и Холокоста. „Има хора, които смятат, че никога не е имало Холокост… Нека дойдат в Ерусалим да видят плановете на тази фабрика на смъртта“, заяви израелският премиер, ясно намеквайки за режима в Техеран.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.