Пред втория тур на изборите в Украйна – сражение за печатницата за бюлетини

Схватката в полиграфическия комбинат в Киев. Снимка: Партия на регионите

Предизборната борба в Украйна навлезе в нова фаза – започнаха тактически сражения с реални „бойни действия“ и жертви, пише „Московский комсомолец“. Главният полиграфически комбинат на страната се превърна в най-горещата й точка, твърди „Новие известия“. Депутати от партията на Янукович съобщиха, че привърженици на Тимошенко превзели със сила полиграфическия комбинат „Украина“, който отпечатва по-специално изборните бюлетини. В отговор съратници на Янукович се настанили в директорския кабинет.

Щабът на Блока на Юлия Тимошенко нарече всичко това провокация. А президентът Виктор Юшченко, заявил предния ден, че на 7 февруари ще гласува против всекиго от двамата, класирани за втория тур на изборите за президент, свика извънредно заседание на украинския Съвет за сигурност. Симпатизантите на Янукович следват според него „проста логика“: ако привържениците на Тимошенко превземат комбината и сложат свой човек да го управлява, отпечатат „излишни“ милион и половина бюлетини, „а после ги подхвърлят, където трябва, премиерът ще може да празнува победа“.

Неизвестни наистина нападнаха комбината вчера сутринта и счупиха прозорците на партера, за да влязат. Сблъсъци имаше и в самото помещение, използвани бяха дори пожарни маркучи, част от сградата бе залята с вода. Милицията побърза да се насочи към местопроизшествието, разказва вестникът. Според цитиран в него депутат от Партията на регионите, колегите му извикали екип от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), „за да защити предприятието“. Хора от пресцентъра на ССУ пък заявили „невъзмутимо“ за вестника, че вземат неотложни мерки за опазване на държавната тайна с цел странични лица да не се намесват в технологическия процес, „на първо място, в поръчването и отпечатването на изборните бюлетини“.

„Най-учудваща“ била реакцията на вътрешния министър Юрий Луценко. Той информирал, че финансовото министерство избрало този „тъй необикновен начин, „просто“ за да смени ръководството на предприятието“, тъй като било недоволно от негови конфликти с подизпълнител за отпечатването на задгранични паспорти.
„Глупостта на някои чиновници няма граници“, коментирал човек от щаба на Тимошенко. Председателят на Върховната рада пък по традиция заел позиция „над схватката“ и призовал до края на изборите комбинатът да бъде подчинен на украинския парламент.

Разправиите около превземането на комбината едва не засенчиха важно събитие в украинско-руските отношения – в Киев вчера пристигна новият руски посланик Михаил Зурабов, пише „Новие известия“. Зурабов бе назначен на поста още през август м. г., но дни след това руският президент Дмитрий Медведев обвини в открито послание украинския си колега Виктор Юшченко в антируски курс и обяви, че за момента няма да изпрати посланик в Киев. Сега положението очевидно се е променило. Вчера Зурабов, говорейки и на двата езика, обеща да положи максимум усилия, за да бъде реализиран потенциалът в двустранните отношения, припомня изданието.

Украинското външно министерство впрочем съобщи, че както предвижда протоколът и въпреки твърденията на някои медии, акредитивните писма на руския посланик са адресирани до действащия държавен глава Виктор Юшченко. За всички е очевидно, че въпросът с акредитивните писма на Зурабов вече не трябва да тревожи третия президент на Украйна, пише обаче „Росийская газета“.

Новият посланик на Русия едва ли ще се срещне с него и до Юшченко вече бе отправен такъв сигнал от най-високо равнище. При това Виенската конвенция не регламентира срока, в който посланиците да се представят на държавния глава. Затова Зурабов, вече със статут на посланик, може спокойно да изчака резултата от втория тур на президентските избори, за да връчи писмата си на новия президент след встъпването му в длъжност, заявява московският официоз.

Русия ще съдейства за безконфликтно уреждане на ситуацията – Москва има интерес мисията й в Киев да работи пълноценно през решаващия изборен период, смята украински политолог, говорил пред „Независимая газета“. „Още повече че в условията на твърда конкурентна политическа борба е възможна патова политическа ситуация“, добавя той. Пристигането на Зурабов в Украйна между двата тура не се дължи на това, че Москва била залагала на един от двамата кандидати. Причина е само желанието на руското ръководство да държи ръка на пулса на политическите процеси в Украйна, подчертава експертът.

Юшченко е убеден, че акредитивните писма на Зурабов ще бъдат връчени точно на него, но Москва е на друго мнение, пише „Время новостей“. По данни на вестника, „самият посланик няма намерение да бърза и ще изчака резултатите от втория тур“.

Всекидневникът нарича ситуацията около украинския полиграфически комбинат „грандиозен вътрешнополитически скандал в навечерието на втория тур“ и съобщава, че предприятието ще бъде охранявано от вътрешните войски на страната.

Основната вчерашна новина от Украйна не се превърна в сензация – киевската ЦИК официално потвърди датата на втория тур и съобщи официалните резултати от първия, идентични с предварителните. Предизборната кампания все повече се концентрира върху бившия кандидат Сергей Тигипко, останал на трето място с 13 на сто от гласовете.

В неделя Тигипко обеща пред украинска телевизия, че ако не му предложат място във властта, ще мине в опозиция и „няма да мълчи, нито да се страхува“. Става дума за премиерския пост, който Юлия Тимошенко му предложи, ако стане президент. Тигипко заяви, че може да склони да стане премиер и „да прокарва непопулярни решения“, но отказа подкрепа за когото и да било на втория тур, напомня
вестникът.

Според Тигипко, предложенията на Тимошенко били по-солидни от тези на Янукович и това й дава добри шансове, изтъква „Комерсант“. При все това бившите съратници на Юлия Тимошенко от „оранжевата коалиция“ сега й отказаха подкрепата си, а левите сили в Украйна призоваха електората да гласува за Янукович, допълва московският вестник.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.