Юропиън войс: Румяна Желева си тръгна, Меглена Кунева се връща

Румяна Желева се провали пред ЕП, преди нея Меглена Кунева беше избрана за еврокомисар на годината. Снимки: БТА и Булфото

Няма нужда да се изчака изслушването на българската кандидатка за еврокомисар Кристалина Георгиева, за да се отправят критики срещу този процес като цяло. (Изслушването на Кристалина Георгиева в Европейския парламент е последното и е насрочено за 3 февруари пред комисията по развитие – б.р.)

Изслушванията протекоха по плачевен начин и дадоха плачевни резултати. Повечето кандидати взеха изпита (макар и не блестящо), а повечето депутати се провалиха. При номинирането на следващата комисия обаче изслушванията трябва да протекат по различен начин. Най-сериозният структурен недостатък е решението на парламента да не групира въпросите по теми. Това беше истински провал.

Депутатите скачаха от тема на тема, представители на различните групи задаваха на комисарите един и същ въпрос, формулиран по различен начин, и затъваха в многословие, използвайки предоставените две минути, за да произнасят речи. Кандидатите повтаряха отговорите си и така си спестиха необходимостта да навлязат надълбоко в проблемите. Изслушванията станаха като игра на пинг-понг.

Процедурата разкри слабата подготовка на някои кандидати, като Румяна Желева. Българската кандидатка не можа да скрие, че не е наясно с проблемите на хуманитарната помощ. На въпрос какви са вижданията й за Аденския залив и Газа, тя отвърна, че ще направи посещения. Запитана за предотвратяването на климатични бедствия, тя каза, че е била на конференцията за климата в Копенхаген. В бъдеще въпросите трябва да се обединяват тематично, като се отпусне повече време за онези от тях, които са по-важни според критериите на ЕС – например, да се реши дали е по-важно разширяването или Евромед.

Румяна Желева си тръгна от Брюксел още преди да е пристигнала, но предшественичката й Меглена Кунева изглежда ще се върне преди да си е тръгнала. Мълвата е, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обмисля да назначи Кунева за ръководител на Групата политически съветници (ГПС) към комисията. Барозу искал да вдъхне свежа сила на ГПС чрез енергичен шеф, добре запознат с политиката.

Дали опитът на Кунева като еврокомисар за защита на потребителите, а по-рано и като адвокат по проблеми на околната среда и министър ще осигури на Барозу необходимото влияние, най-вече над кабинетите на комисарите? Ако отговорът е да, Кунева може би отново ще снове из коридорите на Берлемон (сградата на ЕК – б.р.).

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.