Милен Цветков пожертван за медийния комфорт на премиера Борисов

Милен Цветков и Лора Крумова. Снимка: Нова ТВ

Само няколко дни, след като Бойко Борисов се оплака пред Росен Петров, че нямал никакъв медиен комфорт – сутрин го почвал Милен Цветков, вечер го довършвал Слави Трифонов – Нова телевизия му го осигури. Милен Цветков беше отстранен от сутрешния блок на Нова телевизия. Както се казва – да се готви Слави Трифонов…

Този път новината не се посрещна с радост във форумите в Интернет, както уволнението на Бареков. След като т. нар. Ники Дудука беше отстранен, по неясни причини и със слухове за корупция, 9 от 10 коментиращи във форумите изразяваха радост и облекчение, че няма да го гледат и слушат повече.

В случая с Милен Цветков по-голямата част от коментиращите съзират в отстраняването му от сутрешния блок опит на телевизията да услужи на властта и да не я дразни. Разбира се, в Интернет има фенове на Борисов, които злорадстват. Но това е нормално за аудиторията у нас.

Факт е, че Милен Цветков беше единственият водещ в която и да е телевизия, който си позволяваше шеги с новата власт и с премиера, и задаваше неудобни въпроси. Другият, който си позволи това, беше Слави Трифонов. Но в неговия случай има сблъсък на двама бивши приятели и някакви неясни амбиции, лични и политически – и от двете страни.

Първите страници на в. „24 часа“ в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница – заедно с канцлерката Ангела Меркел. За разлика от вестниците на Делян Пеевски, „24 часа“ набляга на едрите планове на Борисов. Това е слагачество и пропаганда от най-елементарен тип. Снимка: e-vestnik

Милен Цветков си беше чист водещ и журналист. И малкото, което си позволяваше обаче, се оказа достатъчно премиерът да се оплаче, че няма медиен комфорт.

Мнозина се питат дали премиерът е поискал отстраняването на Цветков. От гледната точка на Борисов телевизиите са лоши към него – отстраняват неговия човек и венцехвалител Бареков и оставят Цветков, който го дразни и се заяжда.

Малко вероятно е обаче Борисов лично да е поискал нещо. По-скоро се е оплаквал пред различни хора и неговото мнение е стигнало докъдето трябва. И накрая като го каза по телевизията в „Нека говорят“ пред Росен Петров, идеята е узряла. И шефовете на Нова ТВ сами са се сложили на властта, което личи от витиеватите обяснения за свалянето на Цветков. Те не изтъкват като причина ниския рейтинг на сутрешния блок на Нова ТВ (срамно е някак да признаеш, че имаш нисък рейтинг), не казват и друга ясна причина, освен че за Милен ще бъде намерен подходящият телевизионен формат. Може да се очаква, че той ще води отново “Часът на Милен Цветков” следобед към 17 часа – сравнително умряло време.

Вестник „Телеграф“ всеки ден върти наляво-надясно една снимка на Борисов, заедно с посланията му, до главата на вестника. Пропагандата на този вестник граничи със скудоумие. Снимка: e-vestnik

По подобен начин Милен Цветков беше отстранен от сутрешния блок на Нова ТВ при правителството на Симеон и една година беше на заплата в телевизията без да води предаване, след което се появи “Часът на Милен Цветков”. Тогава се предполагаше, че причините са същите като сега – да не дразни властта с въпросите си и да създава проблеми на телевизията. Тогава обаче Нова ТВ си търсеше купувач и беше в по-деликатно положение. Сега те имат силен собственик и нямат никакви проблеми с властта. Освен Милен Цветков… Той каза лаконично за отстраняването си, че няма какво повече да добави към съобщението на Нова телевизия.

Наистина ли няма медиен комфорт премиерът Борисов? Както Цветков и Трифонов бяха двете изключения, които се заяждат с премиера, така и единственият вестник, който си позволява да пише срещу Борисов, е седмичникът “Галерия”. Всички останали вестници не просто не си позволяват да критикуват Борисов или глупостите на правителството, а направо се занимават с пропаганда, каквато не е имало и по времето на Живков. Най-параноични изглеждат вестниците на Делян Пеевски и Ирена Кръстева – “Телеграф”, “Монитор”, “Експрес”. Всеки ден те са с портрета на Бойко Борисов на първа страница до главата на вестника, придружена с някакво важно послание или заглавие. Същото упражнение правят “24 часа”, “Труд” и “Стандарт”. Но Борисов пак бил недоволен от вестниците, твърдят източници, близки до премиера.

Вестник „Стандарт“ не прави изключение с венцехваленето на Борисов, като особено оригиналничи със заглавията. Снимка: e-vestnik

Ситуацията с медиите в България е ненормална и на практика представлява подмяна на свободата на печата с имитация на демократични медии. Всички вестници са сковани от страх или са изкупени от Пеевски и майка му и поставени в услуга на Борисов. Телевизиите също не си позволяват да канят гости и да допускат водещи да говорят против премиера и правителството.

В случая с Цветков има още една интрига, с която е заплетено неговото отстраняване. По данни на т. нар. пипълметрия – системите, които измерват колко се гледат тв-предаванията (виж тук), рейтингът на “Здравей България” по Нова ТВ е много нисък. Но в телевизионните среди отдавна се говори, че има негласно споразумение между двете най-големи частни телевизии и пийпълметричните системи рейтингът на бТВ да се поддържа по-висок, за да се продаде по-скъпо. Както е известно, офертата за бТВ е около 500 милиона евро

Милен Цветков. Снимка: Булфото.

– за колкото ще я купи Роналд Лаудер от Рупърт Мърдок. Възможно ли е да се фалшифицират данни за рейтингите на предавания, за да се подпомагат такива сделки? В страна като България, с авторитета на най-корумпирана в ЕС, всичко е възможно и не трябва да се изключва.

Така че отстраняването на Милен Цветков може да се обясни съвсем официално с нисък рейтинг. Нищо чудно премиерът Борисов сега публично да се застъпи за Цветков и да каже – “Не махайте момчето, не ми пречи, ще ме обвинят сега, че заради мен сте го махнали.”

Думите на Борисов, че нямал медиен комфорт, на практика са демагогия. Очевидно е, че в негова услуга работят като пропагандна машина всички медии, като в старанието си някои стигат до глупост.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.