Пуснаха Хамстера и Баретата. Ми нали ги бяха “заковали” с железни доказателства?

В един ден съдът пусна Златко Баретата и Антон Петров – Хамстера. Първият е обвинен като наркобос и като поръчител на убийство. Арестуван беше при предишното правителство, но прокурорите и полицаите, които работят по неговия случай, са си същите.

Хамстера беше арестуван при шумна акция на сегашното правителство като тартор на групата, наречена от МВР “Наглите”. При ареста премиерът Борисов, който по обясними причини обича да е съпричастен към такива акции, заяви: „Смея да твърдя, че с безспорни доказателства, безспорно и процесуално лицата са заковани – с кръв, с ДНК, с квартири, със свидетели и абсолютно всичко, което пише в литературата.“

Да, ама какво стана с Хамстера? Май е лошо закован. Имало една белязана банкнота от откуп, намерена в съпругата му, казаха по-рано от МВР. И ако е само това, едва ли ще се намери съд, който да го осъди с такова доказателство. Трябва още нещо. В случая май самохвалството на Борисов и вицепремиерът Цветанов е надделяло. Но докато българските медии шумно пропагандираха акцията “Наглите” – сякаш Бойко ликвидирал престъпността в България – само в западния печат (вестник “Ди Пресе”) изразиха съмнение, че това е пиар акция. И подчертаха, че от 25 арестувани 20 са освободени. Сега съдът почна да освобождава и задържаните досега, и то баш тартора – Хамстера.

Българския съд не е читав. Но е далеч по-компетентен от българската полиция. И когато съчетаеш калпава полиция с правителство от бивши полицаи самохвалковци, които искат бързо да се покажат като победители, работата се размирисва – рано или късно.

Да, Хамстера сигурно е престъпник. Сигурно е и някакъв в тази група, наречена “Наглите”. Но това трябва да се докаже, не с приказки. Точно в това е професионализмът на полицията. Ей оттам трябва да почнат Цветанов и Борисов, не от хвалбите.

Впрочем при ареста на “Наглите” главният секретар на МВР Калин Георгиев, кой знае защо, беше по-лаконичен и сдържан в оценките. Той каза: “Нашето вътрешно убеждение е, че това е групата, извършила знаковите отвличания през последните две години. Надявам се да успеем да го докажем и в съда.“

Е, засега не успяват съвсем.
А Баретата е цяла отделна тема. Неговото прибиране беше обяснено в неофициални коментари на наблюдатели на полицейските работи като опит МВР да разчисти терена на наркопазара за друга групировка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.