Талибаните ще ръкопляскат на Саркози за забраната на бурките

Съвсем видно е, че човешките права на жената са нарушени, когато правителството й налага да покрие тялото и лицето си и да се забули от главата до петите – така постъпиха талибаните, когато управляваха Афганистан. Също толкова видно е нарушаването на тези права, когато френска парламентарна комисия препоръча тази седмица да се забрани на жените да се забулват с бурки и никаби, когато посещават обществени сгради, училища и болници и се возят в градския транспорт. (Носенето на мюсюлмански забрадки в държавните училища бе забранено през 2004 г.)

Хората трябва да могат свободно да взимат решение как да се обличат, вместо да им го налагат правителствата, а полицията да следи за съблюдаването му. Вместо да заклейми препоръката, президентът Никола Саркози изглежда е решен да прояви още по-голямо усърдие. Той заяви, че във Франция няма място за традиционното облекло, покриващо жената от главата до петите. Лидерът на неговата партия в парламента иска да прокара закон за забрана над носенето на бурки и никаби по улиците. Талибаните ще са доволни. Останалата част от света трябва да възнегодува.

За нещастие френските политици сякаш умишлено затварят очи пред нарушаването на личните свободи. Преди местните избори, насрочени за март, Саркози и съюзниците му отчаяно търсят накъде да отклонят обществения гняв, породен от растящата безработица. Трудно е да се създават работни места, много по-лесно е да се раздухват антимюсюлмански настроения.
Във Франция живеят над пет милиона мюсюлмани – повече, отколкото в която и да е друга европейска страна.

Твърди се, че по-малко от 2000 мюсюлманки се забулват от глава до пети и очевидно те не са заплаха за френската идентичност или сигурност. Но тъй като са толкова малко, те са група, която не представлява интерес от предизборна гледна точка. Настройването срещу мюсюлманите е могъщ инструмент за печелене на гласове за политиците от френската десница, най-вече за Жан-Мари льо Пен. Десноцентристкото правителство на Саркози в продължение на няколко месеца насърчаваше ту глуповати, ту заплашителни „национални дебати“ за френската идентичност. Няма обаче политическа изгода, която да оправдае подбуждането на омраза.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.