Пред лицето на изпитанията Обама демонстрира борбеност в Конгреса

Стивън Колинсън

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

Дори след година, изпълнена с ожесточени сражения и редица превратности, Барак Обама бе твърде бойко настроен по време на обръщението си към Конгреса и американците. Не е сигурно обаче дали ги е убедил да подкрепят реформаторските му амбиции. В първата си годишна реч „За състоянието на Съюза“ пред двете камари на Конгреса президентът обори падащите рейтинги и отпъди призрака на унизителното поражение, претърпяно от партията му в частичните избори за сенатори в Масачузетс, крепост на демократите: обеща да извърши онова, за което бе избран – промяната.

„Не се отказваме. Аз не се отказвам. Трябва да използваме момента, за да тръгнем отново напред, към сбъдване на мечтите си, и за пореден път да заздравим нашия Съюз“, каза той, сякаш за да възроди магията от президентската си кампания през 2008 г. Според Робърт Лейърман, бивш автор на президентски речи, Обама се е обърнал на първо място към независимите избиратели, които му бяха проправили пътя към Белия дом, но изоставиха демократите миналата седмица в Масачузетс. „Стремеше се да им покаже, че не е загърбил големите планове, с които пристигна във Вашингтон, и според мен хората искаха да чуят точно това. Мисля, че това бе поведение на държавник“, отбелязва Лейърман.

Президентът прие, че администрацията му е правила грешки; призна, че промяната изисква време, особено при днешните икономически трудности. Посочи обаче с пръст Конгреса като средище на неспирни свади, които забавят реформите. „Американците се дразнят, че във Вашингтон все едно стават избори всеки ден“, констатира той.

Една-единствена реч със сигурност няма да може да отслаби съперничеството между леви и десни в Сената, чийто заложник в момента е реформата в здравното застраховане – голямото обещание на Обама като президент. С намесата си обаче той успя да спечели време и си осигури защита при евентуално поражение на партията му в ноемврийските междинни избори за Конгрес, отбелязва Лейърман.

Президентът атакува директно своите противници – републиканците, представяйки ги като виновници за блокирането на реформите. Ще му се наложи обаче бързо да покаже някакви резултати, било то в здравното застраховане или в реформата на финансовото регулиране.

„Щом противниците му си служат с подобна риторика, човек трябва да постигне победа в най-кратки срокове“, коментира Дженифър Рийм, преподавател по комуникации в университета „Нова Саутийстърн“, щата Флорида. Барак Обама увери, че най-тежката част от кризата вече е отминала благодарение на решителните мерки за нов подем, взети след идването му в Белия дом. „Показа се като истински боец, човек, който се бори с изпитанията“, смята Дженифър Рийм.

Държавният глава не пропусна също да предупреди собствените си привърженици, че не бива да се поддават на изкушението да спрат реформите преди предстоящите избори. „Ще напомня на демократите, че от десетилетия насам разполагаме с най-широко мнозинство и че хората искат от нас да решаваме проблемите, а не да изпадаме в паника“, каза той. „Никога не съм заявявал, че промяната ще е лесна, нито че бих могъл да я постигна сам“, добави президентът. След което увери, че няма да жертва програмата на олтара на проучванията.

„Политическите лидери може да заложат на сигурно, избягвайки да изричат тревожни истини, добави Обама. Нищо не им пречи да правят необходимото, за да поддържат рейтингите си и да оцелеят в предстоящите избори, вместо онова, което е необходимо на идните поколения.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.