Процесът „Клиърстрийм“ – Саркози унизен, Вилпен тържествува

Вилпен и Саркози, непримиримите съперници. Снимка: рте

„Процесът на десетилетието“ във Франция завърши с поражение за президента Никола Саркози, след като най-големият му съперник, бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен, бе признат за невинен по обвиненията, че е участвал в кампания срещу него, за да попречи да бъде избран за президент през 2007 г, пише в. „Таймс“.

Присъдата по продължилото години дело „Клиърстрийм“ бе унижение за френския президент, който през октомври миналата година публично обяви Вилпен за виновен. Поражението е поредният удар за Саркози и доста неприятен подарък за рождения му ден – вчера френският президент навърши 55 години.

За Вилпен победата бе сладка. „След неколкогодишен съдебен процес невинността ми бе призната. Поздравявам съда за куража, който позволи на справедливостта да възтържествува над политиката“, каза той. Сега бившето протеже на президента Жак Ширак дава сигнал, че ще се изправи срещу Саркози на следващите президентски избори през 2012 г. Той събра своя „Клуб Вилпен“, в който членуват няколко десиденти от парламентарната група на управляващия Съюз за народно движение, и започна да обикаля страната в опит да натрупа подкрепа.

Според представители от офиса на президента кампанията на Вилпен е обречена на неуспех. Въпреки това Саркози вероятно осъзнава, че изборите ще бъдат тежки, освен ако икономиката не се възстанови по-бързо от очакваното. Рейтингът на президента остава на критично ниски нива от началото на 2008 г., посочва „Таймс“. Вестник „Лос Анджелис таймс“ отбелязва, че съдебното решение ще засили позицията на Вилпен като консерваторът с най-големи шансове да елиминира монопола на Саркози в умерената десница, която в момента доминира френската политика.

Докато Вилпен обикаля бедните предградия на Париж, Саркози отдавна изпитва трудности да посети тези райони, особено след като нарече младежите от гетата „отрепки“ няколко дни преди безредиците от 2005 г. Освен това Вилпен представлява класическата форма на френския социален консерватизъм и аристократичен стил, за разлика от невротичния и често арогантен Саркози.

Съдебният процес, който внесе малко яснота по казуса „Клиърстрийм“, ще има взривоопасни последици за френската политика, пише „Индипендънт“. Вилпен смята президента за невъзпитан и опасен за Франция. Бившият премиер никога не е заемал избираема длъжност, но смята себе си за истинския наследник на консервативно-републиканските традиции на голизма и ширакизма. Въпреки че шансовете му за победа през 2012 г. са малки, Вилпен може да събуди тлеещата омраза в пространството дясно от центъра и да отвори пътя на лявоцентристки кандидат за президент.

В друга статия „Индипендънт“ проследява отношенията между някогашните „братя по оръжие“. Всъщност, връзката между двамата може да се определи като завист и омраза от пръв поглед. Освен факта, че и двамата са пламенни голисти и заклети последователи на Жак Ширак, всичко останало ги разделя. Те са карикатурни продукти на два свързани, но противопоставени помежду си свята: традиционната надменна френска управляваща класа и зараждащата се „нова Франция“ на образовани адвокати, предприемачи и журналисти.

Доминик Мари Франсоа Рьоне Галузо дьо Вилпен е висок, елегантен и аристократичен поет от видно буржоазно семейство. Никола Пол Стефан Саркози дьо Наги-Боча е нисък, невротичен продукт на еврейско семейство от унгарско потекло с много новозабогатели приятели, но без собствени средства.

Вилпен е класическият представител на административно-политическата класа. Възпитаник на Националното училище по администрация, той работи като дипломат и успява да се прикачи към президента Жак Ширак като шеф на кабинета му. Назначен е за външен министър, министър на вътрешните работи и премиер без дори да излиза на избори.

Саркози учи право и около 25-годишен започва политическата си кариера от дъното – но все пак едно доста „високо“ дъно – като кмет на престижното парижко предградие Ньой сюр Сен. Той никога не е учил в елитно училище. Издига се редом до Ширак, но се разделя с него два пъти.

Вилпен нарича Саркози „джуджето“ и го смята за невротична американофилска заплаха за френските традиции и ролята на Франция като противовес на влиянието на Вашингтон. Саркози и други казват, че Вилпен е „луд“ – човек с огромни претенции, но без политическо мислене, Шарл дьо Гол, но без куража и таланта, човек, убеден, че е въплъщение на „Ла Франс“.

В края на ерата Ширак през 2003-2004 г. Саркози се набута, доста брутално, в първите редове на възможните наследници на десноцентристкото управление. Ширак, който все още не беше убеден, че политическата му кариера е свършила, се опита отново и отново да издигне Вилпен, за да блокира пътя на Саркози. Тогава Вилпен беше обвинен, че готви корупционен заговор срещу Саркози. През 2007 г., когато спечели президентския пост, мнозина смятаха, че Саркози е забил ножа право в сърцето на омразния си противник. Вчера обаче Вилпен възкръсна от политическа смърт.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.