Антон Павлович Чехов, леките жени и цензурираните от Политбюро писма

Антон Павлович Чехов (1860 – 1904). Снимка: либрус

За 150-тата годишнина на Чехов (29 януари) за първи път виждат бял свят неговите еротични писма. Разкрива се непозната страна на писателя, който дори критикува Зола заради недостоверния портрет на публичните жени. Известно е, че Чехов е бил ценител на удоволствията. Например, вече на смъртно легло, той поискал да му донесат шампанско вместо „безполезната кислородна маска“. Но дълго време остава тайна, че легендата на световната литература Антон Павлович Чехов често е търсил най-неочаквани удоволствия и е споделял опита си с приятели.

Завесата се повдига едва сега: за 150-тата годишнина на писателя издателство „Воскресение“ подготовя за публикуване пълни събрани съчинения в 35 тома, които включват, наред с другото, писмата на Чехов, цензурирани през 1970-те при издаването на съчиненията му. Политбюро на комунистическата партия се опасявало от „дискредитиране и опошляване“ на светлия образ на класика и забранява със специално постановление публикуването на някои от текстовете му.

Писмо на А. Чехов до писателя В. Гиляровски. Снимка: либрус

Сега читателите най-накрая ще могат да научат как писателят е прекарвал свободното си време, докато пътешествал през Сибир и Сахалин. Той разказва на един от приятелите си как е правил любов с японка: „Вие лягате върху възглавницата, а японката, за да не си развали прическата, слага под главата си дървена подложка. Тилът лежи върху вдлъбнатата част. Японката разбира срамежливостта по свой начин: тя не гаси светлината, а на въпросите как се нарича на японски едно или друго, отговаря прямо, а понеже не разбира добре руски, сочи с пръсти и даже хваща с ръце, при това не се дърпа и не се превзема като рускините. В същественото показва такова невероятно умение, че ти се струва, че не употребяваш, а участваш в езда от висша класа.

Като експерт, той не понася некомпетентността. В дълго и подробно писмо до своя приятел и издател Суворин Чехов разкритикува еротичния роман на Зола „Нана“: „Виждал съм леки жени и самият аз съм съгрешавал многократно, но не вярвам на Зола и на оная дама, която ви е казвала „хоп – и готово“. Да се употреби дама в града не е толкова лесно, колкото те пишат. Не съм виждал такова жилище (почтено, разбира се), където обстоятелствата биха позволили да се повали облечената в корсет, пола и турнюр жена на скрина или на дивана, или на пода и да се използва така, че другите в къщата да не забележат. Всички тези термини като правешком, седешком и и пр. – са глупости. Най-лесният начин е в леглото, а останалите 33 са трудни и удобни за изпълнение само в отделно помещение или барака“.

А след едно пътуване до Цейлон Чехов с възторг и ентусиазъм споделя с приятел: „Когато ще имам деца, не без гордост ще им кажа: „Кучи синове, имал съм през живота си сношение с черноока индийка… и то къде? В кокосова гора в лунна нощ!“

По в. Република

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.