Медведев ще модернизира Русия със службите за сигурност

Дмитрий Медведев с директора на ФСС Александър Бортников. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Руският президент Дмитрий Медведев включи Федералната служба за сигурност (ФСС) в модернизацията на страната и обеща да я подпомогне с „кадрови решения“, пише московският вестник „Комерсант“. На разширено заседание на колегията на ФСС Медведев обясни на служителите от ведомството, че те също участват в модернизацията на страната, която е сред лайтмотивите в изказванията на президента. Държавният глава даoe добра оценка за миналогодишната дейност на ФСС като цяло и увери, че ще й помага да въдворява ред в Северен Кавказ с „кадрови решения спрямо губернатори и силови структури“, ако „са назрели промени“.

Според Медведев, трябва да се модернизира и самата система за национална сигурност, която да получи по-специално модерна техника. Президентът обеща необходимите средства да бъдат отпуснати „независимо от кризата“. Основните приоритети на ФСС през тази година, изброени от държавния глава, остават същите – борба срещу тероризма и шпионажа, опазване на държавните тайни и гарантиране на икономическата сигурност. Особено е важно да се контролират огромните бюджетни средства, отпускани за борба с последиците от икономическата криза, отбелязва „Время новостей“.

Медведев постави пред служителите от държавната сигурност само една нова, но крайно трудна задача – той изрази надежда, че още тази година ще успеят да понижат „извънмерното“ равнище на корупцията из органите на властта в Северен Кавказ. Той отдели голямо внимание на общите проблеми в Южна Русия, които до голяма степен са хранителна среда за терористите. „Повечето проблеми на региона се коренят в слабата икономика и липсата на перспективи пред местните хора“, подчерта.

Тъкмо за да бъдат решавани по-ефикасно тези проблеми, държавният глава създаде неотдавна Севернокавказки федерален окръг и назначи за свой пълномощник там Александър Хлопонин, който получи широки пълномощия – като президентски представител и същевременно вицепремиер на Русия.

Медведев поиска от ръководството на ФСС службата да използва по-широко възможностите си за разкриване на банкови и други схеми за кражби от бюджета. „Разработват се все нови и нови такива схеми“, изтъкна той. Руската държава харчи милиарди рубли за антикризисни програми и социална подкрепа на гражданите. Съпоставими суми са планирани за големи прояви в близките години като форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество през 2012, Световната универсиада в Казан през 2013 и естествено Олимпиадата в Сочи през 2014 г., посочва вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.