Изтребител Т 50 срещу F 22 – да се посмеем с руската техника. Майтап от форумите

Русия показа изтребител пето поколение
Снимка от изпитанията на изтребителя пето поколение ПАК ФА или Т 50. Снимка: КБ „Сухой“

В петък Русия разпространи по света новината, че е извършила успешни изпитания с т.нар. изтребител пето поколение. Това е Т 50, създаден от конструкторското бюро “Сухой” (известно със самолетите СУ). Новият самолет е известен още като ПАК ФА (руснаците си падат по съкращенията на сложни съчетания от думи – идва от “перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация”).

И тази новина в най-четения вестник в Интернет – “Дневник” – беше прочетена над 30 000 пъти за уикенда. Това е малък рекорд в новините в този вестник. Обикновено най-четените, включително скандали, свързани с Бойко Борисов и др., рядко надхвърлят 10 хил. посещения. На какво се дължи този небивал интерес към новините за руската военна техника?

Като че ли много хора в България още са в плен на мита за съветската военна мощ, така добре разработен от пропагандната машина на комунизма. За 2 дни под информацията имаше близо 500 коментара на читатели (виж подбрани смешни цитати по-долу). Подобно е било винаги, когато в Интернет пуснат новина за руска военна техника. Какво е различното сега? Повечето коментари са подигравателни. Русофилите и носталгиците по съветската военна мощ до неотдавна бяха повече и по гръмогласни във форумите.

А може би причината е в самият изтребител, който е подобие на американския F 22 Raptor, въведен на въоръжение през 2003 г. Американският “Раптър” ще бъде спрян от производство през 2011 г. и заменен с нов. А руският Т 50 ще влиза на въоръжение от 2015 г. Това явно изоставане от САЩ и очевидната имитация на американския оригинал не дават много аргументи на защитниците на руската техника. И руските медии признават, че за пръв път Русия конструира самолет по технологията “Стелт”. Доколко успешно – ще се види тепърва.

Сравнението на конструкцията на Т 50 (вляво) и F22 показва, че руският самолет е подобие на американския. Илюстрация: сравнение на потребител от Youtube

Заглавието на новината в “Лента.ру” беше “Наш ответ “Раптору” (“Нашият отговор на “Раптър”). Руските медии пишат, че бюрото “Сухой” и индийската компания Hindustan Aeronautics са подписали договор за съвместна разработка и производство на самолета Т 50 – ПАК ФА и за индийските ВВС. Индийската компания ще се занимава с разработката на бордовия компютър на изтребителя, навигационните системи, информационни дисплеи и системите за самозащита. Общо участието на Индия в съвместния проект е около 25 процента. Всичко останало ще се произвежда от “Сухой”.

Критики обаче има дори в руски медии. Независимият военен анализатор Павел Фелгенхауер, наблюдател на “Новая газета”, казва: “Това е само прототип, на който засега му липсват новите двигатели и новият радар. Необходими са нови материали, за да построиш пето поколение изтребител, а руснаците ги нямат.”

Все пак защитниците на руската военна техника изтъкват някои предимства. Т 50 щял да бъде по-евтин – между 20 и 40 милиона долара на самолет, а F 22 струва 170 млн. долара (поради което ще го заменят с по-евтиния F 35). Всичко руско е секретно и поради това много тайнствено и много страшно. Така и с Т 50. За скоростта му се казваше, че ще бъде 2100 км в час, сега говорят за 2600 км в час. А за далечината на полета – отначало 4000 км, сега 5500 км, което е около два пъти повече от тази на F 22. С този аргумент и предположения, че ще има по-голяма маневреност, повече въоръжения, привържениците на руската техника водят неравна битка във форумите в Интернет. Този път подигравките с тях валят като лавина. Ето малко цитати от форума на в. “Дневник”:

Направен е от шперплат и малко друса на завоите.”

“Голи, но въоръжени!”

“Самолетът от 5-то поколение… лети сам. Направен е от пресовани кашони от водка и също така се зарежда с водка. Имам предвид пилота. Пето поколение ще стане, когато “Нортроп” или “Боинг” вече ще имат 7-8-мо. Русия е не само назад, но и встрани. Американците вече говорят за намаляване на пилотираните самолети за сметка на безпилотните.

В четвъртък самолета не можа да излети, защото бях изгубил някъде манивелата.”

“Е на това му се вика “На баба ти фърчилото”

“С двигател на Москвич и духа от всякаде , Не ми мърда настинката и антибиотиците после, а дали може да запали, ако трябва ЩЕ БУТАМЕ…”

“Чудя се има ли нормални хора …щом чуят за “нови руски военни успехи”, така бързо се подмокрят”

“Разбирам да се възбуди мъж от Николета Лозанова. Да се възбуди от Азис или Путин – приема се, майната му, съвременни хора сме! Ама да получиш ерекция от купчина желязо, каквато получиха … … и другите комунистически русофили, трябва да си пълен извратеняк. Навярно сексиграчките им са сърп и чук.”

“Още дълго руските авио- и моторостроители има да дялат с брадвата, ама лошо няма. Все пак носят радост на почитателите си.”

“Самолетът е открит от руския мужик Иван Иванич Сухой. Един ден, както си орал, вдигнал потно чело, съзрял нещо в небето и въйкречал:
– Вот самальот!”

“аааа, да и компютър 5-о поколение нямат, от къде ще го вземат русите, не се знае, те ОС нямат и едно СиПиУи не са измислили до сега, ама, ей го, 5-о поколение – супер за авио шоута, гордост за фатмашката душа, гледаща отдолу на кебапчета и бира с водка…”

“Руското джудже – най-голямото джудже! Руската интегрална схема – най-голямата интегрална схема!”

“Ако бордкомпютъра е руски, ще трябва още един самолет да го носи само него.

“Всичко туй е една грандиозная фалшификация на „Мосфилм“. Неа никви самальоти и вартальоти. Всичко е картинки, рисувани от художествения колектив, създал анимацията „Ну пагади“ (б. р. – руски анимационен филм с герои заека и вълка).

“…Ами как ще правят хубави самолети, като не могат една свястна кола да пуснат. Направили са само една дето върви безаварийно и взели, че я подарили на Путин. Ама той я кара само в неделя и то с вносни гуми, щото руските са по-опасни от презервативи.”

“Няма льошо, нека рашките си харчат петродоларите за железа. Като ракетата Булава и безаналоговия им изтребител. Но като дойде време за ядене да не се усетят че са заобиколени само от ръждясала ламарина. И пак да обвинят световната конспирация за скоропостижната катастрофа на кривата им ракета.”

“…Замерват се с пясък под прозореца ми, когато не пишат за Рапторите.“

“Моля, само не разбрах защо самольота летял ниско – сигурно да си поеме въздух кака Калинка мерачката?

Доста подигравки отнесе и пропагандното съобщение на РИА “Новости”, според което новият самолет “притежава редица уникални способности – да лети по всяко време на денонощието, при всякакви метеорологични условия, да бъде трудно откриваем от средствата за наблюдение на противника.” Ето коментарите на това:

Той притежава редица уникални способности – да лети по всяко време на денонощието…“ – Нямам думи. Каквото и да кажа, ще е малко пред гения.”

“Може да лети по всяко време на денонощието? КЛАСИКА , просто КЛАСИКА. Следващият модел, носят се слухове, дори щял да може и да стреля по време на полет.”

“Нищо не разбирате вие от авионикс. “Може да лети по всяко време на денонощието” означава, че е създадено ново поколение руски пилоти, които не пият водка. Това отдавна се очакваше с тревога от американските наблюдатели.

В края на дискусията във форума, един отчаян защитник на руските самолети е възкликнал безпомощно: “Те ще направят и от 6-о поколение, а вие тук само ще се самоизяждате.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.