Кралят се забавлява или как Саркози се направи на човек от народа

Компютърен монтаж с текст „Извънредна новина. Саркози се сеща, че е женен за най-горещата мацка в света.“

В предизборната кампания през 2007 г. Никола Саркози обеща да бъде модерен президент с постоянен контакт с обикновените хора. Той премахна строгия протокол, ходеше на джогинг с айпод (iPod), говореше на понятен език, дори покани профсъюзни дейци на обяд. В средата на мандата обаче Саркози откри, че носи товара на високомерното разпореждане с власт и презрение към общественото мнение. Сега той работи за промяна на имиджа си, представящ го като човек от народа.

Тази седмица Саркози се появи по телевизията в най-гледаното време в предаване, продължило повече от два часа, като по-голямата част от тях бе посветена на дискусии с 11 обикновени граждани. Подборът на събеседниците бе пълна пародия: фермер млекопроизводител, работник в автомобилен завод, учител и т.н., всеки от тях надлежно отстояващ специфични интереси. Саркози обаче бе върхът на професионализма. Не, обясни той, Франция не може да повиши данъците за промишлените предприятия, защото те ще предпочетат да отидат другаде. Да, Франция трябва да закрие някои болници, понеже иначе задълбочаващият се дефицит в здравеопазването ще повиши данъците за работници и работодатели. Президентът дори успя да запази спокойствие.

Зрителите изглежда го харесаха. Близо 9 милиона, тоест една трета от вечерната аудитория, са гледали именно него, а 57 процента от тях смятат, че е бил убедителен. Президентските съветници бяха във възторг. Проблемът е, че колкото и добре да се представя в дебатите, Саркози ще бъде преценяван не по думите, а по делата си. А тук има пробив.

Поредица от гафове издава неспособността му да осъзнае вредата от усещането за приятелски назначения и злоупотреба с властта, с което остава обществото. Най-скорошен пример е Анри Пролио, индустриалец и приятел на Саркози, когото президентът назначи начело на държавната енергийна компания Е Де Еф. След като прие поста и съпътстващата го заплата от 1,6 милиона евро, Пролио настоя да запази и ръководния пост и възнаграждение в предишната си компания – „Веолия Анвиронман“.

Политици от опозицията разкритикуваха приятелските услуги в момент, когато Саркози призоваваше за „морализиране на капитализма“, което направи и на Световния икономически форум в Давос тази седмица. Дори френският бизнес бе потресен. Поради засилващия се политически натиск Пролио реши да се откаже от заплатата от „Веолия“. Саркози твърди, че приятелят му ще остане председател на управителния съвет без изпълнителни правомощия „само за няколко месеца“.

Нескопосаният опит на правителството на Саркози да защити Пролио напомни сходен случай от миналата година, когато министрите се опитаха да оправдаят избирането на сина на президента – Жан, студент по право – за председател на надзорния съвет на парижкия бизнес-район „Дефанс“. В крайна сметка Саркози младши се оттегли. Онова, което възмути обществеността и в двата случая, бе царственото неумение на президента да съзре проблем.

Какво място отрежда това на способността на Саркози да настоява за реформи? В индустриалната политика той остава обвързан с „дирижизма“ (временна намеса на държавата в управлението на икономическите механизми). „Не съм съгласен автомобили, продавани във Франция, да се сглобяват в чужбина“, заяви той тази седмица, торпилирайки с един замах принципа за конкуренция на единния европейски пазар. Народ с това под погледа на рейтинговите агенции той не се отказа от усилията за овладяване на бюджетния дефицит и повишаване на конкурентноспособността, и в частност – стремежа за пенсионна реформа в държавния и частния сектор. Пенсионните права във Франция са сред най-щедрите в Европа, позволяващи пенсиониране на 60 годишна възраст, а при някои видове труд – и по-рано.

Саркози разполага със солидно парламентарно мнозинство. Той няма реален конкурент в десноцентристкото пространство (макар че бившият премиер Доминик дьо Вилпен ще се опита да съживи политическата си кариера, след като тази седмица бе оправдан по делото „Клиърстрийм“ за дискредитиране на Саркози). Дори неговият настоящ премиер Франсоа Фийон остава популярен. Пенсионната реформа обаче ще предизвика открито недоволство както на улицата, така и сред опозицията.

Когато водачката на социалистите Мартин Обри подсказа, че вероятно ще се наложи повишаване на пенсионната възраст на 61 или 62 години, тя бе освиркана от собствената си партия. Едва ли ще се вземе някакво решение преди регионалните избори през март. Г-н Саркози вероятно вече не храни реформаторските амбиции от първата си година на поста. Той обаче продължава да се нуждае от обществена подкрепа, при положение, че рейтингът му се колебае около скромните 40 процента. Представянето му тази седмица показа колко вещ е в обясненията какво трябва да се направи. Сега обаче ще трябва да се хване на работа и да го свърши.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.